Медия без
политическа реклама

Минеков: Ще пресуша блатото в Народния театър

Министърът на културата каза, че има повод за "крайна дисциплинарна мярка" спрямо директора Васил Василев

01 Дек. 2022Обновена
Велислав Минеков
БГНЕС
Велислав Минеков

Министърът на културата проф. Велислав Минеков е изпратил писмо до директора на Народния театър „Иван Вазов“, с което иска информация за договорите на фирмите с външно финансиране, с които театърът работи. Искането му обаче е получило отказ от Васил Василев. „Дори само това е повод за крайна дисциплинарна мярка“, категоричен бе Минеков на пресконференция, на която бе засегнат казусът с брожението в първата ни трупа.

Министърът ще изчака още малко да приключи назначената от МК проверка на театъра, която не е само финансова, но и ще разгледа новите назначения, както и случаите на освободени или принудени да напуснат артисти и друг персонал, откакто Василев е на поста. Минеков обаче изтъкна, че това не може да стане за ден-два. „Сега решението е в ръцете на господин директора. Ако не извади сам себе си от блатото, ще пресуша това блато“, обеща той.

На въпрос на „Сега“ какво следва при евентуална оставка или освобождаване на Васил Василев Минеков обясни, че следващият класиран трябва да заеме длъжността директор. Той ще бъде поканен за разговор и ако откаже, се насрочва нов конкурс. На второ място в проведения по време на министерския мандат на Атанас Атанасов конкурс се класира режисьорът Бойко Богданов, който от 1998 до 2006 г. бе директор на Нов драматичен театър „Сълза и смях“.

На пресконференцията присъстваха актьорите Албена Колева и Валери Йорданов, които преди ден стартираха подписка в подкрепа на Александър Морфов, а Йорданов вчера поиска и оставката на директора. Колева настоя министърът да заеме категорична позиция, защото при създалата се ситуация в Народния театър „има опасност да се стигне до крайности“. „Ако не вие, тогава не знам кой би могъл да сложи ред. Ние нямаме полезен ход. Кажете, директорът купува ли си театъра?“, каза Колева за атмосферата, при която се работи в Народния.

Минеков подчерта, че е заел достатъчно ясна позиция: „Това, което става в Народния театър, е напълно недопустимо“, коментира той и допълни, че над хората в театъра се извършват „обидни процедури“: след обвинение, подписано от Василев, режисьорът Морфов е бил привикан на разпит в полицията, а в театъра е проведено събрание, подобно на другарски съд, с профсъюзни дейци и „удобни“ артисти, които са били „молени“ да се подпишат в подкрепа на директора или да напуснат. „За съжаление, става дума за насилие“, на няколко пъти натърти Минеков. Броят на освободените от театъра вече е впечатляващ, обезщетенията, които са получени, също са впечатляващи, каза още той.

В Народния театър "Иван Вазов" започва вътрешно разследване на скандала с режисьора Александър Морфов и пиарката Велислава Кръстева.  Ще бъдат изискани писмени обяснения от служители и записи от камери.

Валери Йорданов разказа, че той и колегите му вече се страхуват чисто физически от неразборията в театъра. На последното представление на „Хъшове“ паднала стена от декора, по която след малко той трябвало да се катери, и ранила двама души. Актьорът хъш отбеляза, че досега не е желал да говори за себе си, но след като вдигнал кръвно 165/110 и кръвна захар 27,3, е решен да си извади медицинско и да съди Васил Василев. Той разказа как композиторът Слав Бистрев е бил накаран да дава писмени обяснения защо търси подписката в подкрепа на Морфов и да се извинява на дама от администрацията. 

Минеков спомена, че в петицията в защита на Морфов са се подписали 600-800 души (всъщност в момента са около 1300 - б.р). На въпрос знае ли за алтернативна подписка в покрепа на Васил Василев, която актьори от Народния театър са изпратили до отговорните фактори в държавата, включително й до него, министърът отговори, че до момента такава в МК не е получена. Малко след това обаче „Дневник“ публикува точно такава подписка в открито писмо с копие до всички медии на 47 артисти от трупата (от общо 74 щатни) в защита на Василев.

„Знам как се прави подписка, организирана от действащ директор – при натиск. Молят хората да подпишат като в „Кръстникът“ – така че да няма как да откажат“, коментира на пресконференцията Минeков. Той допълни, че не вярва на такива подписки и ги хвърля направо в коша. Актрисата Албена Колева изрази убеденост, че Василев може за 5 минути да добие такава подписка в своя полза. Стана и дума, че актьори са били привиквани, размахвани са им трудови характеристики и им е било казвано, че нямат право да представляват театъра извън него. А Василев коментирал: „Съжалявам, че досега не сте имали истински директор“. В заключение министърът отново определи случващото се като „откровена форма на насилие“ и разкри, че в договорите на Александър Морфов и съпругата му, актрисата Рени Врангова, имало клауза, че може да им бъде взета алкохолна проба по всяко време на денонощието, което Минеков характеризира като „форма на заплаха“ и „абсурд“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?