Quantcast

Медия без
политическа реклама

Директорът: Народният не е „Театр имени Александра Морфова“

Велислава Кръстева изпълнява слугинска длъжност, а аз не мога да съм маша за лустрация, казва Васил Василев

02 Дек. 2022
Nova.bg
Директорът на Народния театър Васил Василев

„Народният театър „Иван Вазов“ е на всички режисьори в държавата, не е „Театр имени Александра Морфова“. Министърът да му направи нов театър, а не да кадрува в Народния", това заяви директорът на първата ни сцена Васил Василев пред Нова тв тази сутрин. "Александър Морфов се нуждае от собствен театър. Аз искам в Народния театър да има творческа атмосфера за всички творци на равни условия, да развиват своите идеи за добруването на българския театър“, допълни той.

Така Василев обобщава месец по-късно резултата от скандала в Народния театър, след като главният режисьор Александър Морфов надраска вратата на пиара Велислава Кръстева заради афишираните й връзки с ДПС. Да припомним, че именно той върна Морфов в екипа на Народния, след като по време на директорския си мандат в Плевенския театър го беше поканил да постави „Антигона“ там. Повторното привличане на именития режисьор на първата ни сцена бе крайъгълен камък в концепцията на Василев, с която той спечели конкурса за директоския пост.

Васил Василев  за пореден път посочи Министерството на културата като виновник за изнасянето на случая извън театъра и определи това чрез заглавието на известния филм „Да разлаем кучетата“. „Той иска да кадрува в Народния театър – това е усещането“, нападна Василев служебния министър проф. Велислав Минеков. Театралният шеф обясни още, че не е отказал на принципала си документацията за външните фирми, с които Народният работи, а е настоял това искане да бъде оформено по надлежния ред. „Като бивш негов съветник (на Минеков – б.р.) съм му писал каква е процедурата, за да се предизвика проверка. Ние сме готови да съдействаме. От вчера имаме писмо, че той вече е назначил проверката“.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков е изпратил писмо до директора на Народния театър „Иван Вазов“, с което иска информация за договорите на фирмите с външно финансиране, с които театърът работи. Искането му обаче е получило отказ от Васил Василев.

„Аз не мога да съм маша за лустрация на даден човек. Не мога да бъда използван да назначавам и освобождавам служители по мнението на един човек – служебния министър“, категоричен бе Василев и обясни, че в театъра цари творческа атмосфера, а „актьорите от ядрото на трупата“ са изненадани от атаките. „Срещу това ядро има други, лични интереси“, посочи Василев.

„Велислава Кръстева изпълнява административна, „слугинска“ длъжност – да подсигури звездите на Народния театър да покажат качествата си. Какво прави в свободното си време – това е нейна позиция, всеки един е и гражданин. Тя не прави пропаганда на сцената на Народния театър, между колегите си – да, това би било недопустимо. Но това, което се случва извън сградата на театъра, е личен акт и гражданска позиция, в която всеки е свободен“. Това заяви още в ефира на Нова тв Васил Василев.

Той изтъкна за пореден път, че при подписването на договора си Морфов не е реагирал на факта, че Кръстева, която е назначена преди него, също ще е част от екипа. „Когато съм ги поканил да подпишат договорите си, те са знаели, че ще бъдат на едно работно място. Защо тогава Морфов не каза нито дума?“. И още: „Събитието стана на 29 октомври. След 2 дена това излезе, че е протест. Може ли да протестираш в празен коридор, в празен театър?!“, каза Василев и запита защо Морфов не е дошъл да протестира още на 3 октомври, веднага след изборите.

На въпрос на водещия Виктор Николаев вярно ли е, че Василев е получил sms от Морфов, че той е автор на този акт, но въпреки това е подал сигнал за „неизвестен извършител“ и режисьорът е бил разпитван в полицията, вместо двамата да влязат в нормален мъжки разговор, театралният директор отговори уклончиво: „Мислите ли, че не съм разговарял с него?... Мислите ли, че мога да помисля, че световен режисьор ще пише по вратата? Аз не съм разследващ орган…“, и отбеляза, че е отделен въпрос защо sms-ите от Морфов винаги са след полунощ. Той най-общо характеризира казуса като „един служител има сблъскване с друг служител“.

Още по темата