Медия без
политическа реклама

Зам. главният прокурор даде главния прокурор на прокурор

Гешев пък поиска дисциплинарно дело срещу Сарафов

16 Май 2023Обновена
Сарафов и Гешев, които доскоро бяха заедно, вече са врагове.
БГНЕС
Сарафов и Гешев, които доскоро бяха заедно, вече са врагове.

Войната по върховете на прокуратурата влезе в нова фаза. Заместник главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев в Софийската градска прокуратура, научи "Сега". Според Сарафов, който потвърди пред "Сега", че е сезирал прокуратурата, Гешев е извършил няколко престъпления. Отделен сигнал е пратен и до Висшия съдебен съвет, пред който Сарафов настоява да бъде образувано дисциплинарно дело срещу главния прокурор.

Междувременно Гешев е депозирал предложение във ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу Сарафов, казаха за "Сега" от съвета, без да уточняват дали Гешев пледира за конкретно наказание и какви са мотивите му.

Софийската градска прокуратура сега ще трябва да се  произнесе по сигнала на Сарафов срещу Гешев. Тя може или да започне проверка, или директно да образува разследване, или да откаже такова. Сигналът е постъпил в прокуратурата и е разпределен на прокурор, казаха от там за "Сега".

Сигналът на Сарафов е разделен на три точки. В първата Сарафов разказва как вчера сутринта в 9 ч. (час преди изявлението на Гешев, по време на което той демонстративно скъса оставката си и обяви война на Бойко Борисов) е бил поканен на оперативка в кабинета на Гешев в Съдебната палата. Били поканени и останалите четирима заместници на главния прокурор, както и върховните прокурори Ваня Стефанова и Сийка Милева и софийският градски прокурор Илиана Кирилова.

Когато всички влезли в кабинета, Гешев повикал началничката на кабинета си и й наредил да си вземе телефона. След това Гешев казал на събралите се, че ще пусне запис, който лично е правил в неделя, 14 май, и в който са замесени политици, магистрати и членове на Висшия съдебен съвет. Главният прокурор казал още, че в неделя е бил посетен в дома си от Йордан Стоев (един от членовете на Прокурорската колегия на ВСС, които поискаха уволнението на Гешев на 12 май) и е записал разговора си с него. "След това въведение и след уточнението, че сам е направил над 150 подобни записа на разговорите си с политици, магистрати и членове на ВСС, г-н Гешев пусна записа от телефона си", разказва Сарафов в сигнала си до прокуратурата.

Зам. главният прокурор обяснява, че наистина е почнал запис, на който се чува Стоев. На Сарафов му станало срамно и обидно и след не повече от 3-4 минути казал, че не желае да участва в такъв пошъл фарс и напуснал кабинета на началника си.

В сигнала си Сарафов твърди, че освен, че е нарушил Конституцията, записвайки Стоев без негово знание, той е извършил и престъпление по чл. 339а от НК, използвайки "специално техническо средство за негласно събиране на информация".

Втората точка от сигнала е посветена на Регентската къща - станцията на МС в Боровец, в която от октомври 2021 г. се стопанисва от главния прокурор. Сарафов твърди, че Гешев се е нанесъл във вилата и я ползва за личните си нужди, а служителите, които са на щат към базата, са превърнати в личната му прислуга. Според Сарафов освен морално недопустимо и уронващо престижа на съдебната власт", това е и престъпление по служба, тъй като Гешев превишава властта и правата си и използва служебното си положение, за да се облагодетелства.

На трето място Сарафов се спира на казуса "Барселонагейт". По време на изявлението си Гешев разказа как наблюдаващият прокурор по делото се обръща към него с "Иван" и как му е казал, че до него достигнала информация, че Сарафов е наредил делото, свързано с Борисов, да бъде прекратено до миналия петък. Гешев обаче не посочи кой му е казал това и даде да се разбере, че информацията му е много опосредствана - някой, казал на друг, той на трети и т.н. По думите на главния прокурор, който сам през януари се заричаше това разследване да приключи "до месец - месец и нещо", делото ще се точи поне до края на годината. Сарафов определи това обвинение като "абсолютно несериозно". А сега в сигнала си пише, че Гешев е направил публично признание, че се намесва по делото неправомерно и така извършва престъпление срещу правосъдието. 

 

ПРЕДИСТОРИЯТА

Сарафов доскоро беше верен на Гешев и не е показвал да се смущава от методите и действията му. След взрива от 1 май той беше и основният говорител на прокуратурата за случилото се, включително обясни как главният прокурор е бил със семейството си в колата по време на взрива. След като тази информация беше публично опровергана, Сарафов излезе с позиция, че е бил подведен. След това, с друга позиция, обяви, че прокуратурата дълбоко е нагазила на политическия терен, а Гешев е наредил до мястото на взрива да бъде допуснат митичният израелски експерт по контратероризъм, заведен там от зам.-директора на следствието Ясен Тодоров. (Сарафов поиска освобождаването на Тодоров от поста.)

В изявлението си от вчера Гешев нападна Сарафов, че е опитал да направи преврат срещу него. А Сарафов отвърна, че се страхува за живота си, след което поиска и получи охрана от Министерството на правосъдието.

КОМЕНТАРИ

Йордан Стоев потвърди пред репортери, че е говорил по телефона с Гешев. "Току-що научих, определено съм потресен, не за друго, а защото познавам Иван Гешев. Не мога да повярвам, че един добър юрист би извършил пряко нарушение на Конституцията", добави той. Стоев каза, че няма от какво да се притеснява и обясни, че Иван Гешев му се е обадил, а не той на него, за да се видят и да говорят. Стоев отказа повече да коментира темата, тъй като, ако сигналът на Сарафов отиде в Инспектората към ВСС, ще трябва да вземе отношение.

По думите на Йордан Стоев, цитирани от БТА, е допустимо главният прокурор да се обажда на членове на ВСС да ги пита защо са поискали оставката му.

Адвокат Ина Лулчева пък коментира, че развилият се конфликт между зам. главния и главния прокурор наподобява мафиотски сюжет "Всички бяхме много озадачени. Никой не подозираше, че можем да сме свидетели на такава ситуация. Да се стигне дотам главният прокурор да се оплаче, че е принуждаван от политик да подава оставка със заплахи, зам.-главният да каже, че го е страх, че ще бъде убит, а зам.-директорът на Следствието да каже, че е следен с дрон – това е мафиотски сюжет. Потвърди се политическата зависимост на прокуратурата", заяви адв. Лулчева пред bTV.

„В изявлението на Иван Гешев имаше основание да се предположи, че тепърва ще се образуват дела срещу политически лидери. Фактът, че ще се образуват сега, когато отношенията са обтегнати, а досега не – установява политическата зависимост. Това е картина от криминален сюжет с политически трилър“, добави Лулчева. 

По нейни думи, "фактът, че излизат прокурори, които казват, че ги е страх да не бъдат убити, главният прокурор казва, че политици и олигарси искат да го махнат, но искането за оставка е от прокурори – това надминава всякакви очаквания“,

Според бившия директор на Националната следствена служба Бойко Найденов Висшият съдебен съвет закъснява да се произнесе по казуса с главния прокурор. "Това замеряне с компромати, къде проверени, къде не, макар че почти никъде няма доказателства за това, което се е случвало, оставя един горчив привкус във всеки един от нас", каза Найденов пред БНТ. 

Той е на мнение, че пленумът на ВСС трябва да се събере и да изслуша замесените в тази "опера", а замесените да излязат в отпуск докато се разрешава казусът.

Найденов каза още, че политиката влияе в съдебната власт, най-малкото около избора на "тримата главни". "Дали това е положително или не - сами виждаме", добави Найденов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата