Медия без
политическа реклама

Шестима прокурори от ВСС поискаха експресно освобождаване на Гешев

Според тях главният прокурор е нарушил служебните си задължения с пряката намеса в разследването на “атентата”

12 Май 2023Обновена
Иван Гешев
Булфото
Иван Гешев

Шестима прокурори от Прокурорската колегия на ВСС изненадващо внесоха във ВСС искане за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор. Това става само ден след като кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел обяви, че това ще е първата й работа, ако заеме поста. Досега верните на Гешев прокурори са внесли искането с аргумент "тежко нарушение на служебните задължения". То е обвързано с разследването на т.нар. атентат срещу Гешев и с обвинението, че има пряка намеса на главния прокурор. 

Искането е подписано от Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова.

"На 12 май 2023 г. в деловодството на Висшия съдебен съвет е депозирано предложение от членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Стоименов Гешев. С него се предлага Пленумът на Висшия съдебен съвет да установи основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, а именно: тежко нарушение на служебните задължения. Предлага се също Пленумът на ВСС да предложи на Президента на Република България предсрочното освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“", пише на сайта на ВСС.

"Сега" потърси Гешев за коментар, но той не отговори на мобилния си телефон. Главният прокурор би трябвало да се намира в САЩ, където е на посещение от 6 май. По предварителни данни се очаква да се върне в страната на 17 май.

Висшият съдебен съвет си зарови главата в пясъка за скандалите, в които се тресе прокуратурата. С 9 на 5 гласа кадровиците отказаха да обсъдят "атентата" срещу главния прокурор Иван Гешев и последвалите обвинения по върховете на институцията.

В четвъртък на редовното си заседание Висшия съдебен съвет с 9 на 5 гласа отказа да обсъди "атентата" срещу главния прокурор Иван Гешев и последвалите обвинения по върховете на институцията. Сред хората, които отказаха обсъждането има и такива, които само часове по-късно поискаха днес оставката на Гешев заради намесата му в разследването на същия този “атентат”. 

За да бъде освободен Гешев, са необходими 17 гласа на 25-членния Висш съдебен съвет. В момента съставът на ВСС е от 21 души, защото има едно непопълнено място от парламентарната квота, както и 2 вакантни места в съдийската. Гешев също няма право да гласува във вота, който пряко го засяга. Предполага се, че щом едни от най-верните на Гешев се обърнаха срещу него, би трябвало искането за освобождаването му да мине. Аргумент в тази посока е, че сред хората, които са подкрепили предложението за разглеждане на случая с атентата в четвъртък, има и хора, които обичайно гласуват като Гешев. 

Допълнително може да се обележи и че в четвъртък почти всички политически сили в Народното събрание се изказаха положително за идеята за освобождаване на Гешев. Именно НС праща парламентарна квота от 11 души във ВСС и може да се предполага, че и те ще подкрепят искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

"Не мога да предвидя как ще приключи процедурата по това искане във ВСС, още повече, че направи впечатление рязката промяна в позицията на прокурорите в съвета", коментира правосъдният министър Крум Зарков пред бТВ. Той посочи, че тази процедура ще се развие изцяло в съвета, на няколко етапа. "Първо, ще трябва да му се връчи на заинтересованото лице Иван Гешев искането с мотивите, свързани с мистериозния израелски експерт в мистериозния атентат. Гешев ще има 7 дни да даде становище, след което в рамките на три дни ВСС ще трябва да насрочи заседание, на което да разгледа искането", разясни правосъдният министър.

Той припомни, че сегашният ВСС е с изтекъл мандат, и няма да е редно, ако освободи Гешев, после да започва процедура за избор на нов главен прокурор.

Зарков коментира и искането на ДБ за оставка и на зам.главния прокурор и шеф на Националното следствие Борислав Сарафов, защото и той нямал качеството на конкретен разследващ, а бил на мястото и давал указания. "Трябва да се даде кредит на Борислав Сарафов, че каза неща, които послужиха за искане на оставката на главния прокурор, както и за думите му, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен", каза правосъдният министър.

Зарков даде да се разбере, че в понеделник е смятал да поиска освобождаването на Гешев заради събитията около т.нар. атентат, но сега нямало да се състезава и ще остави да се разгледа прокурорското искане, което било достатъчно юридически аргументирано. 

Искане за освобождаване на Гешев имаше и през юли м.г. Тогава ВСС отхвърли по всички пунктове исканията на двама министри на правосъдието – проф. Янаки Стоилов и Надежда Йорданова, за предсрочното му освобождаване.

Това стана тогава с 16 гласа, като само Атанаска Дишева и Олга Керелска подкрепиха предложенията на правосъдните министри. Във вота не участва Иван Гешев, а на заседанието не присъстваха председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова, Цветинка Пашкунова и Гергана Мутафова. Дебатът тогава продължи над 13 часа, през които исканията бяха обсъждани точка по точка. Тогава ВСС  възприе становището, че няма доказателства за извършени нарушения от главния прокурор.

Само часове след искането за освобождаване на Гешев и седмица след прокурорските протести в негова защита, се появи и становище на прокурори от района на Апелативна прокуратура – София, в което се подкрепя предложението за отстраняването на главния прокурор. В него анонимни прокурори от района на Апелативна прокуратура – София изразяват своето становище относно необходимостта от нова визия за развитие на държавното обвинение. "Притежаваме професионален опит и възможности да го реализираме", пишат те и добавят: "Подкрепяме искането на членовете на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев".

"Не одобряваме навлизането на прокуратурата в политиката, което е в разрез с нейните законови пълномощия. Считаме, че дейността на институцията трябва да е насочена към справяне със своите задачи и очакванията на обществото, към бъдещето с ясна визия относно начина на работа и администриране на дейността си. Не сме съгласни с намеса в работата на органите на съдебната власт, независимо от кого е осъществявана", пишат прокурорите.

 

РЕАКЦИИ

В парламента от ПП-ДБ бяха най-смели в реакциите си. Атанас Славов допусна, че става въпрос за политическа сделка. "Необяснимо е отново ГЕРБ и ДПС, които винаги бранеха Гешев срещу много явни негови нарушения, как за една вечер постигнаха споразумение за неговото махане. Това за нас е по-скоро доказателство за неговата политизация. Гешев вече им пречи да реализират своята визия за управление на държавата", каза депутатът. А Атанас Атанасов дори допусна, че "на същото основание за злоупотреба с власт трябва да се поиска освобождаването от длъжност и на заместника му (на Гешев, бел. ред.) Борислав Сарафов". 

 

Председателят на НС и депутат от ГЕРБ Росен Желязков заяви, че все още не е запознат със случая, тъй като точно излизаше от среща с евродепутати, състояла се в парламента. Но все пак добави, че "всяко действие трябва да бъде строго подчинено на законите и Конституцията, защото противното, дори да е оправдано политически, ще внесе само прецеденти". 

Депутатът от ИТН Филип Станев пък заяви, че искането за бързо освобождаване на Гешев показва, че има хора във ВСС, които мислят като българските граждани. И добави, че искането за оставката му е заявено още на протестите през 2020 г., от които и ИТН бяха част. "Това да се изпълнява волята на българските граждани, когато тя е ясно изразена, показва, че тези хора от ВСС са се присъединили към позицията на българските граждани", подчерта Станев.

Още по темата