Медия без
политическа реклама

Съдебният съвет си зарови главата в пясъка за скандалите около Гешев

Правосъдният министър Крум Зарков даде заявка, че може да поиска отстраняването на главния прокурор

11 Май 2023Обновена
Още от Гергьовден Гешев е в САЩ на неясна командировка, за която пресцентърът му е учудващо тих. По информация на "Сега" главният прокурор трябва да се върне в страната на 17 май.
Илияна Димитрова
Още от Гергьовден Гешев е в САЩ на неясна командировка, за която пресцентърът му е учудващо тих. По информация на "Сега" главният прокурор трябва да се върне в страната на 17 май.

Висшият съдебен съвет си зарови главата в пясъка за скандалите, в които се тресе прокуратурата. С 9 на 5 гласа кадровиците отказаха да обсъдят "атентата" срещу главния прокурор Иван Гешев и последвалите обвинения по върховете на институцията. 

Самият Гешев не се включи в днешното заседание дори и онлайн. Още от уикенда той е в САЩ на неясна командировка, за която пресцентърът му е учудващо тих. По информация на "Сега" главният прокурор трябва да се върне в страната чак на 17 май.

Темата за случващото се в прокуратурата пред ВСС постави Атанаска Дишева. Тя припомни на колегите си, че в съвета е постъпило писмо от 5 организации (Българският институт за правни инициативи, Антикорупционният фонд, Български адвокати за правата на човека, Българският хелзинкски комитет и Институтът за пазарна икономика), които настояват да бъде разгледана позицията на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов и да се обсъдят причините за направената от него констатация за нарушаване независимостта на прокуратурата и съдебната власт. Сарафов обяви, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, "в който е нагазила дълбоко". 

"Отправената констатация за политическа активност на българската прокуратура от г-н Сарафов се споделя от българското гражданско общество от години. Подобно становище обаче, в което се твърди, че е нарушена независимостта на съдебната власт, нарушен е принципът на разделение на властите и се накърнява върховенството на правото, заявено публично от толкова високопоставен магистрат, е безпрецедентно", пишат организациите.

Сарафов призна и че митичният израелски експерт е пуснат на мястото по нареждане на Гешев, който няма право да се меси по дела, особено когато е лично засегнат.

"Прокурорската колегия на ВСС следва да се занимае незабавно с пълното изясняване на този случай" и "защо това вероятно устно и без никаква законова опора указание въобще е било изпълнено от съответните длъжностни лица, провеждащи процесуално-следственото действие", призовават организациите.

"И без да ни сезират, ние трябва да обсъдим този въпрос", посочи Дишева. 

"Видях го това писмо. Не мога да разбера няма ли някой от тях, който да подпише, кой говори от тяхно име. Заливат ни с информация, но да знаем, че това е действително волята на тези сдружения. Кво правим ние?", отговори й представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Дишева се съгласи, че би трябвало писмото да е подписано и подписите могат да бъдат изискани и служебно, но отново подчерта, че това не отменя нуждата съветът да се занимае с темата. Тогава Магдалинчев извади коза, че за взрива тече разследване и "не знам от тук нататък какво правим ние". Дишева настоя, че съветът трябва да обсъди въпросите за независимостта на съдебната система, въпреки досъдебното производство и независимо колко е неприятно това за членовете му.

"Темата е деликатна и неприятна, но ние не можем да останем безучастни", настоя тя. Когато се стигна до гласуване на предложението й, Магдалинчев преброи членовете на съвета (заседанието се провежда хибридно - част от членовете бяха онлайн) и заключи, че няма кворум. В крайна сметка кворум се събра, но предложението на Дишева беше отхвърлено.

По-рано правосъдният министър Крум Зарков коментира, че следващата седмица министерството ще реши какви стъпки да предприеме по отношение на главния прокурор. Зарков говори по повод заявката на Мария Габриел за смяната на Гешев.

"С изявлението си кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел се присъедини към хората, които през 2020 година излязоха на протести, с искане за оставка след нахлуването на прокуратурата в президентството и към няколко министри на правосъдието, които се ангажираха с процедурата по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор", каза Зарков пред репортери. Според него това, че зам.-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че главният прокурор се намесва нерегламентирано в разследване, е много сериозно действие и ВСС ще трябва да се произнесе. "МП също няма да стои безучастно. Обмисляме всички варианти на действие", каза Зарков, но подчерта, че "топката е в полето на ВСС".

"Дали ще се стигне до оставката на главния прокурор е важен въпрос. Но по-важно е дали ще бъдат приети законите, които ще направят така, че който и да е следващият главен прокурор, той няма да попадне в същата цикличност", добави Зарков, визирайки промените в НПК и Закона за съдебната власт, свързани с въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.

Според Зарков в рамките на своя мандат Гешев много пъти е уронил престижа на съдебната власт и ВСС има основания да се самосезира.

СРЕЩА С ПОСЛАНИКА НА САЩ

Зарков се срещна в министерството с американския посланик Кенет Мертен. Основни акценти в разговора бяха внесени в парламента законопроекти, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост и приемането на България в Шенген, включително проектът, регламентиращ механизъм за разследване на главния прокурор. Друг особено важен момент е реформата в КПКОНПИ, процес, който също очаква своето развитие в настоящия парламент, посочват от министерството.

Бе отбелязано, че Министерството на правосъдието е изработило и промени в НК, с които се предлага създаването на условия за онлайн пиратство да стане престъпление. Неотдавна службата на главния търговски представител на САЩ (USTR) добави Беларус и България към списъка за наблюдение за спазването на правата върху интелектуалната собственост. Според МП със законопроекта се отговаря на критиката.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Иван Гешев, ВСС

Още по темата