Медия без
политическа реклама

Сарафов получи охрана след като обяви, че може да бъде убит

Начело на прокуратурата има неуравновесен човек, заяви зам.-главният прокурор по адрес на Гешев

15 Май 2023Обновена
БГНЕС
Борислав Сарафов

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който сутринта беше обвинен от началника си Иван Гешев, че е в основата на преврата срещу него, отвърна на удара.

Той обвини Гешев, на когото доскоро беше верен, че е неуравновесен, че държи нарочно определени дела на трупчета, че е приватизирал прокуратурата за собствени нужди и използва служителите й като слуги. След това Сарафов обяви, че се страхува физически за живота си, защото познава методите на Гешев, и настоя да получи държавна охрана.

"Тъй като познавам Иван Гешев, заявявам, че се страхувам за живота си и настоявам за охрана, за да не се окажа убит като прокурора Николай Колев по времето на друг главен прокурор", каза Сарафов и настоя "още днес да бъде защитена физическата ми сигурност". "От днес не мога да водя нормален живот, защото познавам методите на Гешев", каза заместникът му. И се обърна към него: "Г-н Гешев, вие далеч надминахте вашия идол Никола Филчев". Часове по-късно, Нова тв и Би Ти Ви обявиха, че провосъдното министерство, към което мина преди време считаното за близко до Гешев Бюро за защита, е разпоредило поемането на закрилата на Сарафов.

"В момента начело на прокуратурата има неуравновесен човек, присвоил я като своя частна собственост, също като преди 20 години", продължи Сарафов да прави препратки към филчевата ера.

"Съжалявам, че вместо да изпълняваме служебните си задължения, ние вадим кирливите си мръсни гащи и ги развяваме пред медиите и обществото", започна изявлението си Сарафов. Според него обаче е необходим дълбок катарзис, за да се отреже гнилото и прокуратурата най-сетне да заработи в полза на обществото. След което заваляха обвиненията срещу Гешев.Първото беше, че ползва Регентската къща - базата на Министерския съвет, като лична резиденция. Сарафов обясни, че имотът е бил даден за база на прокуратурата, но никой друг освен Гешев не може да припари там. "Г-н Гешев просто я приватизира за собствено ползване. Той използва като лични слуги служителите на прокуратурата", посочи Сарафов. И допълни, че Гешев има 2 бронирани автомобила, всеки от които струва над 1 млн. лв., платени от бюджета на прокуратурата. Сарафов иронично определи това като "ярък пример за неговото родолюбие".

Сарафов продължи, че Гешев е превърнал кабинета си за в хан за ромските барони, с които ходи да яде баклава. Нещо, от което прокурорите се срамували.

Според зам.-главния прокурор Гешев си прави личен политически пиар.

Сарафов припомни как сутринта Гешев е признал, че негов състудент работи по делото "Барселонагейт". "Именно това е начинът и лично Гешев да контролира ритъма на работа по делата и да дава насоки. Той днес сам призна, че държи "Барселонагейт" на трупчета, за да може извива ръцете на политиците", посочи Сарафов. Според него такива дела се държат с години, за да се използват за политически шантаж.

"Това е срамна тайна, която трябва да се каже, защото ние наистина трябва да изчистим своята къщичка", продължи той. И призова прокурорите да покажат собствени съпротивителни сили като направят открити за медиите общи събрания и си кажат всичко.

"Крайно време е някой да каже, че царят е гол. Именно на достойните колеги в прокуратурата разчитам. Защото точката на кипене е достигната", посочи зам.-главният прокурор.

Сарафов обясни, че няма да призовава Гешев да подаде оставка, защото "с оглед състоянието му е ясно, че няма да го направи". Зам.-главният прокурор обаче смята, че началникът му спешно трябва да бъде отстранен от поста си от Висшия съдебен съвет, "за да не нанася повече щети на прокуратурата".

Според Сарафов Гешев е направил заявка за влизане в политиката. Но трябвало да реализира тази си амбиция, след като напусне съдебната система. Сарафов се закани да изнесе всичко, с което разполага пред Висшия съдебен съвет, защото Гешев е "абсолютно непригоден за тази позиция".

Още по темата