Медия без
политическа реклама

Гешев отказа да подаде оставка и атакува Борисов

Главният прокурор се вижда като "великомъченик", който ще остане докрай на поста си

15 Май 2023Обновена
Изявление на Иван Гешев

Изявление на Иван Гешев

Posted by Новините на NOVA on Sunday, May 14, 2023

Главният прокурор Иван Гешев публично скъса оставката си, обяви, че ще завърши мандата си и фронтално атакува лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Гешев се определи за жертва на политическата мафия, олигархията и престъпността. 

Гешев наруши мълчанието, което запази в бурната за него седмица, която той прекара в САЩ. В разхвърляно изявление пред медиите, след което не позволи въпроси, той разказа, че след връщането си от САЩ е бил призован да си подаде оставката, като е било споменавано и семейството му. Но не назова от кого. "Бях поканен в 10 часа да си подам оставката. Беше споменато моето семейство и че ако не го направя, ще натисне копчето "Еnter" с видеоклипове и е по-добре да проявя благоразумие, защото животът продължава", каза Гешев. Било му обяснено още, че е сам на скалата, а там духа вятър. За извънредния брифинг Гешев си беше сложил вратовръзка с емблемата на Републиканската партия на САЩ - слон с вдигнат хобот. 

Главният прокурор обвини заместника си Борислав Сарафов за преврата срещу себе си и се закани да иска отстраняването му, ако той сам не се оттегли. ("Сега" потърси Сарафов за коментар, но до момента той не е отговорил.)

Имаше и нападки срещу Бойко Борисов - в контекста как за първи път в неговия мандат прокуратурата е започнала да преследва зловредното руско влияние, Гешев припомни, че Борисов е подарявал куче на Путин. Говори и че преди месеци от името на Борисов му е било предложено да стане посланик в Израел или Турция, а евентуално да има и политическа кариера, "може би в неговата партия". "Не го взех насериозно. Но явно тогава е почнала организацията за това", каза Гешев. По думите му, имало нареждане от Сарафов до миналия петък да бъде прекратено делото "Барселонагейт", което е свързано с Борисов. Гешев обаче не посочи кой му е казал това и даде да се разбере, че информацията му е много опосредствана - някой, казал на друг, той на трети и т.н. По думите на главния прокурор, който сам през януари се заричаше това разследване да приключи "до месец - месец и нещо", делото ще се точи поне до края на годината.

"Политиката трябва да излезе от съдебната власт, където се опитваше да я ръководи в интерес на собствените си користни интереси. А сега го прави безобразно, брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности като върховенство на закона и правовата държава и елементарен морал", посочи главният прокурор.

След това той разказа как е протекла седмицата му след взрива, определен от него като "целенасочен опит да бъда убит". През цялото време Гешев цитираше разговори и есемеси с магистрати и политици. Обясни как Сарафов се опитал да наговори апелативните прокурори да излязат с позиция срещу него. Само софийският поддал, но Гешев му прощава.

Нападна и Мария Габриел, като постави под съмнение доколко като еврокомисар има право на вмешателство в съдебната система, като му иска оставката. Каза и че се е чул с жена-политик, която му казала, че Габриел е изненадала и нея с това си изявление. От това Гешев заключи, че става дума за заговор срещу него, подготвян в много тесен кръг.

 

 

"Имам подкрепа на колегите. Прокуратурата е единна и ще продължи да е единна. Винаги има едно плъхче и няколко мишки. Но това е нормално. Даже се учудвам, че им трябваше толкова време да изпълзят след този натиск, на който беше подложена прокуратурата", заключи Гешев и завърши изявлението си с "Бог с нами. Да живее майка България".

Само минути след обвиненията на Гешев, Бойко Борисов се опита да му отговори в парламента. "Като какъв и в каква позиция ще предложа посланически пост? Посланиците се назначават от президента", обяви лидерът на ГЕРБ по повод твърденията на главния прокурор, че му е предлагал посланическо място в Турция или Израел. Именно Борисов беше единствено поименно посочения и атакуван политик от Гешев.

"Нито съм говорил, нито на прокурор съм се обадил, който и да е било, освен на него, когато стана атентата - да изразя съчувствие и загриженост и молба да намерят извършителите. И съчувствие към семейството - защото този, който си позволи да плаши семейството, той е боклук. А да наречеш избраниците на народа политически боклук, това не е коректно", каза още Борисов по адрес на Гешев.

ПРЕДИСТОРИЯ

В петък шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поискаха предсрочното освобождаване на Гешев от поста заради нарушаване на служебните задължения. Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова, които до момента бяха от твърдото лоби на Гешев, се обърнаха срещу него. Само ден по-рано мнозинството във Висшия съдебен съвет изобщо отказа дори да обсъди взрива край колата на Гешев от 1 май и последвалите го събития.

Преди това кандидатката за премиер от ГЕРБ Мария Габриел обяви, че първата работа на нейния правосъден министър ще е да внесе предложение за освобождаване на Гешев, защото той уронва престижа на съдебната власт. Другата партия, която до момента крепеше Гешев - ДПС, също даде знак, че е свалила доверието си от него, като не се възпротиви на плановете на Габриел.

Предложенията на шестимата почива на изявленията на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който е и директор на националното следствие. Той също се обърна срещу началника си, на когото бе безрезервно верен. Сарафов разкри как на мястото на взрива по нареждане на Гешев е бил допуснат израелски експерт. Каза и че прокуратурата дълбоко е нагазила на политическия терен. Днес Гешев нарича Сарафов "лицето Борислав Боби Сарафов". И обясни, че Сарафов е бил оправомощен да ръководи прокуратурата в негово отсъствие. Но тази заповед е отменена, а Гешев е прекъснал отпуска си.

След искането за уволнението на Гешев, група анонимни прокурори излязоха с декларация в подкрепа на отстраняването на главния прокурор - също безпрецедентно действие от началото на мандата на Гешев. Нещо, което не се случи по време на гражданските протести срещу него, нито при двете искания на министрите на правосъдието Янаки Стоилов и Надежда Йорданова за уволнението му, които ВСС отхвърли.

След преобръщането на палачинката в Прокурорската колегия се очаква с лекота да бъде събрано мнозинство от 17 гласа в 25-членния съвет (24 в момента, без Гешев - 23), нужно за уволнението му. Процедурата би могла да приключи още до края на месеца. Финалният подпис ще е на президента, който трябва да подпише указ за освобождаването му. Закъснял катарзис или интереси, попита той по адрес на новата позиция на ГЕРБ и ДПС за отстраняването на главния прокурор.

Първа реакция за пресконференцията на Гешев от депутата от ДБ Ивайло Мирчев:

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова също коментира изявата на Гешев.

"Невъзможното изявление на Гешев.

В друга демократична държава изявление на главен прокурор, в което публично разказва как управлява прокуратурата по телефона, как работи завладяната държава, а повдигнати обвинения няма, би било невъзможно.

В друга демократична държава прокуратура, която се занимава с политическо интриганство вместо да ръководи разлседвания и да повдига обвинения, не би била дори мислима. Корупцията и търговията с влияние се борят не с пресконференции, а с качествени обвинителни актове, внесени в съда.

В друга демократична държава главен прокурор, който да нарича народните представители "политически боклук, който трябва да бъда изметен", би бил нетърпим.

Време е ВСС да прояви гръбнак и да спре този цирк, който срами съдебната власт и руши българската държавност".

Коментар дойде и от Васил Божков, който отдавна не беше писал от Дубай. "Понякога разкаялият се грешник може да бъде по-ценен от светец", написа сега издирвания от прокуратурата бизнесмен на страницата си във Фейсбук по адрес на Гешев.

Коментар на адвокат Михаил Екимджиев за случващото се - вижте тук:

Шестима от верните поддръжници на главния прокурор Иван Гешев във Висшия съдебен съвет поискаха уволнението му. Само ден по-рано съветът отказа изобщо да обсъди темата за взрива срещу главния прокурор и последвалата буря по върховете на прокуратурата.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата