Медия без
политическа реклама

Сарафов разобличи манипулациите около "атентата" срещу Гешев

Главният прокурор е наредил израелският експерт да бъде заведен на мястото, казва директорът на националното следствие

08 Май 2023
БГНЕС
Гешев и Сарафов рамо до рамо на 16 март, когато главният прокурор се обяви за жертва на заговор между олигарси, мафиоти и журналисти.

Зам.-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов за втори път в рамките на дни влезе в противоречие с началника си Иван Гешев във връзка с взрива, избухнал на 1 май край бронираната лимузина на главния прокурор. При това разкритията му продължават да разобличават манипулациите около т.нар. атентат срещу главния прокурор.

Провокиран от интервюто на Гешев пред БНТ, Сарафов е пратил до БТА личната си позиция, в която, освен всичко, казва и че той, както и мнозинството от колегите му, "смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко, и да се върне в естествената си среда - в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните ѝ правомощия".

Сарафов отрича да е негова грешка, че веднага след взрива обяви, че Гешев е бил със семейството си в колата. "Той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление", казва зам.-главният прокурор. И допълва: "Всъщност, ако г-н Гешев имаше желание да внесе пояснение и да поправи моята грешка, можеше да го направи още същия ден в свое изявление, с което да внесе необходимата яснота и да преустанови, и избегне манипулациите по темата". Според Сарафов мълчанието на Гешев "даде повод за предизвикване на остра обществена дискусия и свободни интерпретации".

Сарафов пише, че няма отговор защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос. "Впоследствие аз самият, пазейки "честта на пагона", както и неговия, и на цялата институция авторитет, опитах да бъда коректен в изказванията си, но това очевидно предизвика политическа, а оттам и медийна реакция спрямо мен, за която аз нямам вина, респективно не желая да нося отговорност", казва Сарафов. Той явно визира деня след взрива, когато спря да отговаря на въпроса кой е бил с Гешев в колата и изведнъж това се превърна в навлизане в личното пространство на главния прокурор.

В деня на взрива Сарафов беше основният говорител на прокуратурата. Той разказваше описателно и драматично за мощната бомба, високия огнен стълб и големия кратер. Той казваше, че Гешев е мишена за убиване на някого.

Днес директорът на следствието говори, макар и без много подробности, за прословутия израелски експерт, който прокуратурата развява от момента на взрива насам. За него в петък от парламентарната трибуна вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че е пристигнал в България час и половина преди взрива и се закани да разкрие повече за него, ако прокуратурата не го стори.

"Този експерт беше доведен от моя заместник г-н Ясен Тодоров по разпореждане на г-н Гешев. Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива, макар и да не беше допуснат до иззетите веществени доказателства, а направи само визуален оглед, след което си тръгна с г-н Тодоров", казва Сарафов.

Не е ясно как така Гешев е разпоредил присъствието на експерта. Той постоянно претендира, че не се бърка по дела, а по това конкретно има и ролята на пострадал.

Още по темата