Медия без
политическа реклама

Прокуратурата разследва терористичен акт срещу Гешев

МВР обяви, че е имало произшествие с главния прокурор на пътя към самоковското с. Ковачевци, но няма пострадали

01 Май 2023Обновена
Главният прокурор Иван Гешев.
БГНЕС
Главният прокурор Иван Гешев.

Прокуратурата разследва терористичен акт срещу главния прокурор Иван Гешев, извършен с мощна бомба с 3 кг тротилов еквивалент. При избухването си тя е направила огромен кратер и е изместила бронирания джип, в който освен Гешев се е возило и неговото семейство. Това обяви пред журналисти зам.-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов. 

Сарафов твърди, че взривното устройство е било поставено край банкета, на голям завой, където се очаквало скоростта да е по-ниска. В момента, в който край мястото е минал автомобилът на Гешев, бомбата е гръмнала, като огненият стълб е бил с височина 4-5 метра, а дупката е с 30-40 см дълбочина. Бомбата е била с осколки и е била насочена към пътя, твърди още той.

Според Сарафов някой е следил маршрутите на главния прокурор, а Гешев е бил мишена за убиване. "Не бих могъл да кажа всичко по отношение на маршрутите, още повече, че маршрутите използвани от НСО са в голяма степен секретни, но това ще бъде част от установяването на обстоятелствата по делото. Очевидно някой е следил маршрутите на главния прокурор, очевидно главният прокурор е мишена за някого, и то не мишена, която да бъде сплашена, а мишена, която да бъде убита", обяви директорът на Националната следствена служба.

Сарафов на няколко пъти подчерта, че само случайността е предотвратила смъртен случай. В същото време той допълни, че няма нито един пострадал. "С главния прокурор сме в постоянен контакт, но не мога да кажа всичко. Ако кажа кои са заподозрените, означава да предупредим някого. Не мога и да кажа къде е главният прокурор в момента", заяви още той.

"Всичко е ОК, добре, че смених колите в последния момент. Иначе ... добре, че не убиха някой човек! За децата се притеснявам, много се изплашиха", казва Гешев пред епицентър.бг. Той допълва, че взривът е бил ужасяващ и ако не е бил сменил колите, е щял да загине.

Сарафов твърди, че районът е изследван, включително със следови кучета, и че на място са намерени "маркери, които очевидно са оставили извършителите, спрямо които, когато премине автомобилът, бомбата да бъде задействана". "Не изключваме никакви версии. Най-вероятно тези хора са били тук и може би са имали визуален контакт с пътя, пътната обстановка и автомобилите, които преминават", заяви по адрес на извършителите шефът на следствието.

Кортежът на главния прокурор Иван Гешев е претърпял инцидент, съобщи часове по-рано Би Ти Ви . Той е станал по пътя от Самоков към село Ковачевци. 

Както се зарече, главният прокурор Иван Гешев превърна в сериал филма за заговора, който цели свалянето му от поста, както и отстраняването на други магистрати и висши полицейски служители.

Пътят беше частично затворен в местността Ярема.

Иван Гешев е трябвало да пътува за Турция, но в последния момент се е отклонил за събитие на младшите прокурори. Пътувал е в брониран автомобил, с който е бил в Украйна. По него имало щети, както и по дървета около пътя. 

Часове след инцидента, МВР даде официална, но оскъдна информация по случая. Главният секретар на МВР Петър Тодоров обяви, че около 11.45 ч. е имало инцидент с главния прокурор Иван Гешев на пътя от Самоков към село Ковачевци, като при него няма пострадали - нито самият Гешев, нито служител на НСО, нито обикновени граждани.

Тодоров обяви, че прекъсва отпуска си заради инцидента. По думите му, към мястото са изпратени множество екипи на полицията, създаден е и щаб с всички служби на МВР, които имат отношение по случая, както и представители на НСО и ДАНС. Във вторник премиерът Гълъб Донев свиква специално съвещание, на което представители на МВР, ДАНС, прокуратурата да обобщят информацията.

След изявлението, в което Тодоров не спомена нито веднъж думата "взрив", той отказа да отговаря на каквито и да е въпроси.

По-подробна информация даде шефът на националната полиция Атанас Илков. "Всеки детайл от движението и местопребиваването на главния прокурор Иван Гешев в последните дни ще бъде разследвано много подробно", заяви той. Сигналът за непосредствен взрив до колата на главния прокурор е постъпил в 11:50 часа. Минути след това са насочени полицейски коли и линейки. "Полицаите са реагирали много бързо, районът на взрива е отцепен 5-10 минути след избухването на бомбата", увери Илков. Той не знае дали маршрутът на главния прокурор е бил съгласуван с полицията.

"Колегите отцепиха района, изградиха КПП-та, сформира се оперативен щаб в Националната полиция с разпореждане на вътрешния министър. В него бяха включени всички структури в МВР, които имат отношение и компетенция към ситуацията заедно с колегите от ДАНС и всички служби. Анализират всички постъпили данни, действията им бяха много своевременни", обясни Илков.

 

РЕАКЦИИ

Първа политическа реакция дойде от лидера на ИТН Слави Трифонов, който се изказа с Фейсбук статус, както обикновено прави. "Каквото и да се говори, факт е, че подобен атентат е атентат не само срещу един човек, а срещу една от институциите в държавата. Практически, това е покушение срещу държавата. Всеки може да има собствено мнение за професионализма на главния прокурор, но в човешки план случилото се е ужасно, чудовищно, брутално престъпление. Все гордо заявяваме, че сме държава, член на Европейския съюз, но такива актове поставят въпроса дали изобщо сме държава", написа Трифонов.

Според него има два аспекта в този атентат - обществен, защото не е важно името на главния прокурор и кой е той, а институцията. И втори - чисто човешки, защото ако този атентат беше успял, щеше да заличи едно българско семейство.

На другия полюс е Лена Бориславова от "Продължаваме промяната". Тя изглежда се съмнява дали станалото с кортежа на главния прокурор не е инсценировка, защото споделя пост на Пламен Павлов със забележката "Не мога да го кажа по-добре". 

"Как да повярвам за опит за атентат на организираната престъпност срещу главния прокурор, след инсценировката, предизвикала фалита на КТБ, за инсценировката довела до отстраняване кмета на софийския район Младост Десислава Иванчева, в които Иван Гешев бе сценарист и главен изпълнител. Как да повярвам след организираната от него натрапчива политическа кампания за изпиране на имиджа му в САЩ и ЕС и представянето му като борец срещу организираната престъпност, след публично оповестената афера "Жоси", след публично оповестената афера "Осемте джуджета", по които главният прокурор "ни чул, ни видял", пише авторът на поста и пита "кога ще получим отговор за ролята на Гешев и Сие в овладяната от мафията държава".

Инцидентът с кортежа на главния прокурор е знак за разпада на държавността, гласи позицията на "Възраждане". "Опитът за покушение над обвинител номер едно е равносилно на терористичен акт. Осъждаме извършения терористичен акт и настояваме за максимално бързо разследване, откриване на виновниците и наказания", се казва още в позицията.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Иван Гешев, атентат

Още по темата