Медия без
политическа реклама

Съдът нареди ВСС да разгледа и случая "Жоси" за уволнението на Гешев

Иван Гешев и Надежда Йорданова във ВСС.
БГНЕС
Иван Гешев и Надежда Йорданова във ВСС.

Висшият съдебен съвет трябва да разгледа и случая "Жоси", когато обсъжда дали да освободи предсрочно главния прокурор Иван Гешев. Това реши Върховният административен съд, пред който правосъдната министърка Надежда Йорданова обжалваше отказа на съвета да разгледа част от аргументите й за уволнението на главния прокурор.

В началото на април мнозинството в съвета реши изобщо да не се занимава с казуса "Жоси". Допуснати до разглеждане бяха 5 от деветте казуса, които Йорданова постави на вниманието на съвета - полицейското насилие на протестите през 2020 г., "Осемте джуджета", "Емилиян Гебрев", за случайното разпределение на делата, както и за указанията на Гешев във връзка с делата за транспортни престъпления. Частично бяха допуснати случаите на делото срещу Елена Йончева, делото "Баневи срещу България" и коментарите на главния прокурор по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. "Жоси" беше единственият случай, чието разглеждане съветът изцяло отхвърли. Министърката атакува това решение пред ВАС и сега постига частична победа. Върховните съдии Георги Георгиев (председател на състава и докладчик), Юлия Тодорова и Десислава Стоева приемат, че ВСС трябва да разгледа поведението на Гешев по случая "Жоси" след встъпването му в длъжност главен прокурор на 18 декември 2019 г.

Мотивът на ВАС е, че действията и бездействията на Гешев преди да стане главен прокурор, е трябвало да бъдат разгледани преди избирането му на най-високата длъжност в държавното обвинение. След заемане на длъжността, няма ред за ревизиране на това решение, като се обсъждат факти обстоятелства и други преди избора, тъй като изборът е стабилизиран с указа на президента, обяснява ВАС. Съветът обаче дължи произнасяне за времето след 18 декември 2019 г.

В искането за уволнението на Гешев е разказан сигналът от бившия съдружник в "Жоси" ООД Георги Цолов Георгиев за "открадването" на дружеството и палеж на семейната му къща. Йорданова сочи, че не отговоря на истината твърдението на прокуратурата по случая, че бащата на Гешев не е имал дял в "Жоси". От документите по партидата на дружеството не става ясна нито причината именно Стоимен Гешев да бъде приет за съдружник на Георгиев, нито как е определена пазарната стойност на 2% от капитала на дружеството и дали тя съответства на 100 лв., колкото се сочи, че е платил Стоимен Гешев, се казва още в искането за махането на Гешев. Освен всичко, институционалното въвличане на прокуратурата в случая нарушава етичните норми на магистратите, смята Йорданова.

Искането за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, което вчера внесе министърът на правосъдието Надежда Йорданова, ще бъде разгледано от Висшия съдебен съвет идния четвъртък. Това обясни Йорданова в предаването "Денят с Веселин Дремджиев".

В сряда Висшият съдебен съвет трябва разгледа по същество и двете искания за уволнение на Гешев - и това на Йорданова, и направено от предшественика й Янаки Стоилов. Не е ясно обаче дали съветът ще обжалва определението на ВАС за случая "Жоси" и дали това няма да стане поредната причина за протакането на разглеждането на предложенията за уволнението на Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев има на поста поне още 2 седмици. Висшият съдебен съвет насрочи днес за 18 май разглеждането на двете искания за предсрочното прекратяване на мандата му като началник на държавното обвинение.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата