Медия без
политическа реклама

МВР проверява дали Иван Гешев е присвоил фирма ”Жоси”

Бизнесмен се оплака, че главният прокурор го е рекетирал

17 Дек. 2021
Илияна Кирилова

МВР проверява сигнал от бизнесмен, който твърди, че преди 8 години главният прокурор Иван Гешев е присвоил бизнеса му, потвърдиха от силовото ведомство пред "Свободна Европа". Случаят е разказан в разследване на сайта bird.bg, според което през 2013 г. собственикът на млекопреработвателното предприятие "Жоси" Георги Цолов Георгиев е поискал съдействие от Гешев, в замяна на което той е прехвърлил на неговия баща дял от фирмата си.

Историята започва, когато Георгиев уличил съдружника си Симеон Присадашки в сиво счетоводство, източване на фирмата и неплащане на ДДС. Заради личното си познанство с Иван Гешев, тогава редови прокурор в Софийската градска прокуратура, той се обърнал за съдействие към него за отстраняване на Присадашки и му предложил имотна облага – дял във фирмата си. Георгиев разказва за тези събития в предаването на Люба Кулезич “Честно казано”: Иван Гешев, който беше на ниско ниво прокурор… той пое ангажимент и се запозна с почти всички детайли на нарушенията, които бях намерил, той възприе един ход, като ме свърза с негов близък адвокат, Велимир Атанасов”.

Пред BIRD той си спомня още, че Иван Гешев е поикал разрешение от прокурор Емилия Русинова, която тогава му е пряк началник в СГП, да започнат следствени действия срещу Присадашки. Русинова обаче била много близка с въпросния бизнесмен и отказала да съдейства за “опраскването” му, съобщил Гешев на Георгиев след срещата.

Присадашки потвърждава думите за близост между него и прокурор Русинова. “Семейни познати сме”, признава той, но отрича да е получил подкрепа от Русинова в търговския с спор за фирмата “Жоси”.

След като ударил на камък при Русинова, Гешев предложил друга схема за справяне с Присадашки. Той го насочил към бившия съдия и впоследствие адвокат Велимир Атанасов, който трябвало да оформи документално следното: изключване на Симеон Присадашки от фирмата и едновременно прехвърляне на дял от “Жоси” на близък на Гешев.

От документи, публикувани от BIRD и сдружение БОЕЦ, става ясно, че прехвърлянето на дялове се е състояло и като нов съдружник в “Жоси” се е появил Стоимен Тодоров Гешев – баща на Иван Гешев, а Присадашки е изключен. Те не са вписани окончателно в Търговския регистър, тъй като Присадашки обжалвал в съда.

Видно от документите, адв. Велимир Атанасов придружава Георги Цолов Георгиев при нотариус, пред когото е изготвен констативен протокол за общо събрание и изключване на Присадашки от “Жоси”. Твърди се, че той е допуснал финансови нарушения на стойност 300 000 лв. Адвокатът на Присадашки също присъства пред нотариуса и възразява, че събранието е незаконно.

Гешев – баща получава едва 2% от капитала, който според ГФО за 2013 г. се равнява на 605 хил. лв. "Жоси" стои добре на пазара по това време и е имала предложение от гръцка фирма да бъде изкупена за 6 милиона евро. След сделката обаче настъпва обрат и прокурор Гешев отказва да съдейства за отстраняването на Присадашки, а Георгиев е заплашен, че, ако не плати 30 000 лв., ще бъде репресиран. Въпреки че парите били платени, къщата на бизнесмена била запалена. 

Още по темата