Медия без
политическа реклама

"Жоси", Гебрев и Баневи са в искането за уволнение на Гешев

Висшият съдебен съвет ще решава след седмица права ли е Надежда Йорданова, че главният прокурор трябва да се махне от поста

03 Март 2022ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
Гешев посрещна Йорданова с букет, но тя настоява за уволнението му.

Искането за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, което вчера внесе министърът на правосъдието Надежда Йорданова, ще бъде разгледано от Висшия съдебен съвет идния четвъртък. Това обясни Йорданова в предаването "Денят с Веселин Дремджиев"

Според Йорданова Гешев тежко е нарушавал служебните си задължения и е накърнявал престижа на съдебната власт. Това са конституционните основания за уволнението му. Йорданова сочи девет нови причини за отстраняването на главния прокурор от поста: 

1. Случаи на полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 г. В искането е записано, че след боя зад колоните на Министерския съвет на 10 юли 2020 г., Гешев е написал в Туитър, че "прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платените агитки на Черепа и други олигарси". Според Йорданова това е недвусмислено послание към наблюдаващите прокурори, които ще трябва да разследват полицаите (разследване за полицейското насилие има, но прокуратурата и до днес крие какво се случва с него, б.а.). В тази графа попада и случаят на журналиста Димитър Кенаров.

2. Искането за снемане на имунитета на Елена Йончева. В този раздел на искането се обяснява как Европейският парламент се е произнесъл, че евродепутатката е жертва и наказателното производство срещу нея цели да навреди на политическата й дейност. 

3. Осъждането на България от Евгения и Никола Баневи. Страсбург осъди държавата по тяхна молба заради думи на Гешев, с които той е погазил презумпцията, че всеки е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда.

4. Поредицата на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета". В поредицата се проследява как предполагаема мрежа за влияние в множество институции се намесва в правния спор между съсобствениците на група дружества за производство на асансьори Илия и Явор Златанови, пише в искането. "В разследването се съдържат и коментират данни за това как в България се постига неправомерно влияние за уреждане на юридически конфликти, правят се опити за завземане на бизнес чрез участието на правоохранителните органи и представители на прокуратурата се разпореждат в нарушение на процесуалния ред с иззети около 35 кг злато", пише още министърката. Според нея публично известните данни по случая са противоречиви и не е ясно какво е направила прокуратурата, за да ги изясни, а главният прокурор е демонстрирал предубеденост да изнесените данни.

5. Сигналът от бившия съдружник в "Жоси" ООД Георги Цолов Георгиев за "открадването" на дружеството и палеж на семейната му къща. Йорданова сочи, че не отговоря на истината твърдението на прокуратурата по случая, че бащата на Гешев не е имал дял в "Жоси". От документите по партидата на дружеството не става ясна нито причината именно Стоимен Гешев да бъде приет за съдружник на Георгиев, нито как е определена пазарната стойност на 2% от капитала на дружеството и дали тя съответства на 100 лв., колкото се сочи, че е платил Стоимен Гешев, се казва още в искането. Освен всичко, институционалното въвличане на прокуратурата в случая нарушава етичните норми на магистратите, смята Йорданова.

6. Публично изразеното съмнение от страна на главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата. Това ерозира доверието в съдебната власт и внушава, че няма гаранции за справедлив процес.

7. Неуважително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности, които изразяват становища. В тази подточка за пример е дадено как главният прокурор е изпратил на Българския хелзинкски комитет книгите "Под игото", като отбелязва главата "Батареята на Зли дол", както и сборник разкази на Йордан Йовков, където е отбелязан разказът за циганката Божура, който започва с описание как майка й се възползва от състраданието на хората към нея. "Подтекстът е въпрос на лично възприятие, но демонстрираното неуважение е очевидно за всички", посочва министърката. Посочени са и твърдения на Гешев по адрес на адвокатурата.

8. Обстоятелството, че главният прокурор е утвърдил указания "при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство.

9. Случаят "Гебрев". По това дело прокуратурата проявява двоен стандарт и е бездействала.

Бездействие на Гешев Йорданова открива и при съществуването от години на паравоенни организации в България, които абсолютно необезпокоявано развиват дейност и се обучават от руски военни инструктори. На този фон прокуратурата има програма за сътрудничество с руската прокуратурата (в ЕС такава има само още Унгария). Близкото сътрудничество и черпене на челен опит, започнато от Сотир Цацаров, продължава и при Гешев. И това буди безпокойство като се има предвид какви са действията на днешната руска прокуратура и пренебрежителното й отношение към правата на човека, пише още в искането за уволнение на главния прокурор.

Решението за уволнението на Гешев трябва да се вземе от Висшия съдебен съвет с мнозинство от 17 гласа. Съветът по принцип се състои от 25 души, но в момента е с трима по-малко. Причината е, че преди повече от 2 години избраната от депутатите за член на ВСС Пламена Цветанова стана заместник на Гешев и оваканти мястото си. Парламентът така и не намери за нужно да изпълни Конституцията и да попълни състава на съвета. Освен това двама членове, избрани от съдиите, подадоха оставка и магистратите отказаха да посочат техни приемници, доста красноречив знак за легитимността на този съвет. Прокурорската колегия на съвета се състои от 10 членове, в това число и ръководещият я Гешев. Досега неизменно прокурорската колегия е действала единно и винаги по волята на главния прокурор. Т.е. само техните гласове против са достатъчни, за да бъде отхвърлено предложението за уволнението му.

"Не подхождам с усещането за предрешеност. Дори настоящият състав на ВСС да не вземе решение, нека те да си носят отговорността за неспазването на закона", коментира Йорданова.

По-рано пред правната комисия в парламента Йорданова обясни, че е било планирано искането да бъде внесено предишната седмица, но "фокусът на държавата беше в много по-сериозна степен ангажиран" с войната в Украйна. 

Така Висшият съдебен съвет ще трябва да се занимае с две искания за уволнението на Гешев. Освен новото, което вчера Йорданова внесе, в съвета се връща и искането на служебния министър Янаки Стоилов, което кадровиците отказаха да разгледат по същество миналото лято. Наложи се Конституционният съд да тълкува дали министърът има право да иска уволнението на главния прокурор. След утвърдителния му отговор, Върховният административен съд задължи ВСС да разгледа искането на Стоилов. Йорданова посочи още, че ще поддържа пред съвета предложението на Стоилов. "След като преминат всички административни процедури, този въпрос ще бъде включен и разгледан в дневния ред на съвета", каза Йорданова.

 

Висшият съдебен съвет трябва да се произнесе по същество по искането за уволнение на главния прокурор Иван Гешев, внесено още лятото на 2021 г. от тогавашния служебен правосъден министър Янаки Стоилов.
Унищожаване на доказателства, обещания да се влияе върху хода на дела срещу придобиване на имуществени блага и отваряне на „чадър“ над определени политически фигури.

Гешев: Това е несъстоятелно

Пресслужбата на Гешев нарече искането на Йорданова неоснователно и персонално насочено към главния прокурор. "Фактът, че и това искане се базира на неверни твърдения, медийни внушения и фабрикувани сигнали, събирани продължително време в Министерството на правосъдието, сочи само и единствено за неправомерен политически натиск върху прокуратурата, преследващ нелегитимни цели", гласи още позицията.

Според прокуратурата министърката не познава регламентираните от Конситуцията и законите правомощия на главния прокурор. "Прокуратурата е убедена, че в хода на публичното обсъждане ще стане напълно ясна и пълната правна несъстоятелност на внесеното от политика г-жа Йорданова искане във ВСС", завършва изявленето на прокурорския пресцентър.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?