Медия без
политическа реклама

Баневи осъдиха България в Страсбург заради думи на Гешев

Държавата им дължи 13 800 евро обезщетение за неимуществени вреди

БГНЕС
Николай и Евгения Баневи

Николай и Евгения Баневи осъдиха България в Страсбург. Европейският съд по правата на човека излезе днес с решение, според което държавата им дължи общо 13 800 евро обезщетение - 7800 евро за Банев и 6000 евро за съпругата му. Държавата трябва да покрие и съдебните им разноски от 6000 евро.

Съдът приема, че е нарушено правото им на свобода и сигурност, както и правото им на бързо решение по законосъобразността на задържането им. С изявление на Иван Гешев (докато беше шеф на спецпрокуратурата) и с едно съдебно решение е нарушена и презумпцията им за невиновност, приема още Страсбург.

Николай, Евгения и Мария Баневи са обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група (ръководена от Николай Банев), създадена с цел данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни присвоявания. Евгения Банева е обвинена като помагач на съпруга си. Майката на Банев - Мария, отговаря пред съда за участието в организирана престъпна група.

В жалбата си пред ЕСПЧ Банев твърди, че задържането му по време на разследването е било незаконно и прекалено дълго и че той не е имал ефективно средство на защита срещу това. Той се оплаква и че е нарушено правото му на личен живот, тъй като е бил следен с камера по време на пътуване и в следствения арест. Позовавайки се на презумпцията, че всеки е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда, Баневи твърдят, че на няколко пъти съдилищата и прокуратурата е нарушила правото им да бъдат считани за невинни. Те се оплакват от публикуване на снимки и видеоклип, показващ дома им, техните лични вещи и ценности.

"Решението е изключително полезно и навременно за българския политически и правен контекст. То доказва вредата от така наречено специализирано правосъдие - специализираните прокуратури и съдилища, които в последните месеци са обект на публичен дебат", коментира пред "Сега" адвокатът на Баневи по делото в Страсбург Михаил Екимджиев.

"По-важното и безпрецедентното обаче е, че за първи път България е осъдена заради изказвания на нейния главен прокурор, който във всяка нормална и правова държава би следвало да олицетворява върховенството на правото и справедливостта. В случая, нарушавайки съзнателно, каквото и да значи това за Иван Гешев, конституционната презумпция за невиновност, той осъществява и състава на чл. 282 от НК (злоупотреба с власт)", каза още Екимджиев. И допълни, че това е "чудесен повод за доблестните и независими български прокурори, които според Конституционния съд и по думите на началника си могат безпрепятствено да го разследват, когато има "достатъчно доказателства" по смисъла на НПК за това. Едва ли има по-убедително доказателство за това от решението на ЕСПЧ, което установява, че главният ни прокурор превишавайки правомощията си, е нарушил както българската Конституция, така и конвенцията за правата на човека".

Сред казаното от Гешев на 28 октомври 2018 г., което съдът приема за нарушение, е и следното: "Това дело (срещу Баневи, б.а.) ще онагледи, въпреки че то подозирам, че ще се разроят доста дела от това дело, но това дело ще онагледи това нещо, което ви описах и т.нар. бандитска приватизация, не знам дали въобще това да е "приватизация" правилната дума – всеки си има отговор на този въпрос …

… Защото парите, за никого не е тайна, които са от "обезкостяваните" предприятия, са отивали в офшорни зони, в офшорни сметки. Ние сме намерили оригиналите на документи и за нас това е ценното. За вас (журналистите, б.а.) интересното ще е множество злато, скъпоценности - дали са диаманти, дали са някакви други камъни - ще преценим в резултат на експертиза, но обемът е потресаващ. Така че тези неща са парите на работниците от тези предприятия – те са трансформирани в това, което ще го видите на снимките на сайта на МВР."

Цитати от Гешев има и в жалбата на Ветко и Маринела Арабаджиеви до Страсбург. Досега някогашният вътрешен министър Цветан Цветанов държеше първенството по осъдителни решения заради изказвания.

Нечовешко и унизително третиране, погазена презумпция за невинност и задържане извън разумните срокове. За тези нарушения на Конвенцията за правата на човека Ветко и Маринела Арабаджиеви са сезирали съда в Страсбург срещу България.

 

Бизнесменът Миню Стайков е осъдил България в Страсбург. Решението е постановено днес, става ясно от деловодната система на Европейския съд по правата на човека.

 

Още по темата