Медия без
политическа реклама

Миню Стайков осъди България в Страсбург

Европейският съд критикува подхода на спецсъда, когато се е произнасял за задържането на бизнесмена

08 Юни 2021Обновена
Миню Стайков
БГНЕС
Миню Стайков

Бизнесменът Миню Стайков е осъдил България в Страсбург. Решението е постановено днес, става ясно от деловодната система на Европейския съд по правата на човека. На Стайков не се присъжда обезщетение, но магистратите приемат, че е нарушена конвенцията за правата на човека, която казва, че "всеки арестуван или лишен от свобода трябва своевременно да бъде изправен пред съдия и има право на гледане на неговото дело в разумен срок или на освобождаване преди гледането на неговото дело в съда. Освобождаването може да бъде обусловено от даването на гаранции за явяване в съда".

Стайков сезира съда през април 2020 г. с оплаквания срещу продължителността на задържането си. Мярката му за неотклонение е определена на 5 септември 2018 г. Едва през февруари тази година той бе пуснат под домашен арест.

Миню Стайков беше предаден на спецсъда през октомври 2019 г. и в момента делото срещу него и още 13 души, петима от които служители в Държавен фонд "Земеделие", виси пред първата инстанция. Според обвинителния акт в престъпен сговор те са злоупотребили със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

В момента Стайков е кандидат-депутат в Бургас от листата на малко известната формация "Бригада". Кандидат-депутат от същия регион, но чрез "Движение Заедно за промяна" (Александър Томов), е Маринела Арабаджиева, която със съпруга си Ветко също бе обвинена от прокуратурата. Арабаджиеви също съдят държавата в Страсбург.

В решението си ЕСПЧ прави детайлен и силно критичен преглед на всички определения на специализираните съдии по исканията на Стайков да излезе на свобода. Съдът в Страсбург признава, че престъпленията, за които той е обвинен изискват по-продължителна работа на разследващите, пише "Лекс". Но магистратите в СТрасбург констатират, че "съдилищата, които са отказвали да изменят мярката "постоянен арест" след като установяват, че е налице обосновано подозрение, че Стайков е замесен в инкриминираните деяния, не са мотивирали достатъчно заключенията си, че има риск той да извърши друго престъпление, или да окаже натиск над свидетели, ако бъде освободен. Тези съдебни състави са се опирали преди всичко на тежестта на престъпленията, за които е обвинен, и на евентуалната му роля на лидер на престъпна група".

Нещо повече, в решението се сочи, че много от съставите са използвали мотиви като под индиго, копирани от едно от определенията на апелативния спецсъд. Съдът в Страсбург нарича мотивите общи и абстрактни и заявява за съдилищата постановявали продължаването на задържането на Стайков: "Те възприемат стереотипен подход, вместо да се ангажират с реален анализ, който да се развива с течение на времето и с оглед на напредъка на разследването и съдебното производство".

ЕСПЧ заявява, че съдебните състави въобще не са обяснили защо веднъж възприетите мотиви за задържане на Стайков остават непроменени в течение на дълъг период. И подчертава, че възможността той да повлияе на свидетели е използвана като мотив да не бъде освободен дори и след като почти всички от свидетелите са били разпитани от разследващите, при това много от тях пред съдия.

Вижте още:

Страсбург гледа с предимство и делото на Миню Стайков срещу България

Съдът пусна Миню Стайков, за да не се превръща арестът му в присъда

Делата за пред Брюксел се сменят, а успехите са все нулеви

Арабаджиеви съдят България в Страсбург с цитати от Гешев

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Миню Стайков, Страсбург

Още по темата