Медия без
политическа реклама

Страсбург гледа с предимство и делото на Миню Стайков срещу България

Правителството има срок до 1 септември да предложи споразумение на задържания преди близо 2 години бизнесмен

Миню Стайков
БГНЕС
Миню Стайков

Съдът по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) се занимава приоритетно и с жалбата на бизнесмена Миню Стайков. Процедурата вече е задвижена и българското правителство е уведомено за претенциите на Стайков през юли, става ясно от електронния регистър на съда. На страните е даден срок до 1 септември да опитат да постигнат споразумение, обясниха за "Сега" от Страсбург. Такова обаче едва ли може да се очаква, защото за да предложи споразумение правителството трябва да признае, че правата на Стайков са погазени от спецпрокуратурата.

Сега потърси за коментар адвокатът на Стайков Анна Попова, но тя отказа да коментира жалбата и процедурата в ЕСПЧ, докато казусът е висящ.

От информацията на сайта на съда става ясно, че Стайков го е сезирал през април с оплаквания срещу продължителността на задържането си. Той е в ареста и до момента. Мярката му за неотклонение е определена на 5 септември 2018 г. Въпросите, пратени от Страсбург на правителството, са дали продължителността на задържането на бизнесмена влиза в рамките на "разумния срок" по смисъла конвенцията за правата на човека, можел ли е той да се възползва от ефективна процедура за оспорване на законността на задържането си след май 2019 г. и дали съдилищата са разгледали всички въпроси, свързани със законността и необходимостта от продължаване на задържането му. Пита се и дали задържането му отговаря на целите на закона.

Миню Стайков беше предаден на спецсъда през октомври 2019 г. и в момента делото срещу него и още 13 души, петима от които служители в Държавен фонд "Земеделие", виси пред първата инстанция. Според обвинителния акт в престъпен сговор те са злоупотребили със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Преди дни стана ясно, че и Николай и Евгения Баневи са завели дело срещу България, което също се движи приоритетно от Страсбург. В момента съпрузите са подсъдими за участие в организирана престъпна група (ръководена от Николай Банев), създадена с цел данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни присвоявания. Евгения Банева е обвинена като помагач на съпруга си. Майката на Банев - Мария, ще отговаря пред съда за участието в организирана престъпна група. Адвокат Михаил Екимджиев, който е ангажиран с делото в Страсбург, обясни пред "Сега", че споразумение може да бъде предложено до 4 септември.

От регистъра на съда в Страсбург се вижда, че жалбата на Баневи също е свързана със задържането им. Според тях презумпцията за невинност спрямо тях е нарушена от някои прокурори, както и от съдии, които са се произнасяли по молбите им за освобождаване. Аргумент в жалбата им са и разпространените от прокуратурата през октомври 2018 г. снимки от къщата им.

Въпросите към правителството по казуса на Баневи са като тези по делото на Стайков. С допълнението дали коментарите на прокуратурата, включително от главния прокурор, нарушават презумпцията за невинност. Както и дали е нарушено правото им на личен живот с публикуването на снимките и видеоклипа, които показват интериора на къщата им, личните им вещи и ценностите.

Освен това семейството е завело и дело по Закона за отговорността на държавата пред Софийския градски съд. То е за нарушение на правото на ЕС. Според иска им прокуратурата е действала крайно недобросъвестно, когато през октомври 2018 г. е поискала от френските власти тяхното задържане с европейска заповед за арест, въпреки че отлично е знаела, че двамата се връщат в България, за да съдействат на обвинението. Тази недобросъвестност продължава и досега, защото Банев все още е с мярка за неотклонение "Задържане под стража" с аргумента, че е бил принудително задържан и има опасност да се укрие, пише "Капитал"

Цената на този иск е общо 11 761 111 лева - по 5 млн. лева за всеки от двамата, плюс мораторна лихва от датата на задържането им във Франция на 26 октомври 2018 г. до внасянето на иска - 20 юли 2020 г.

Към момента Банев е в ареста повече от година и девет месеца, а съпругата му беше освободена с подписка преди година - през юли 2019 г., заради тежкото ѝ здравословно състояние. 

Това дело още не е насрочено, показва справка на "Сега". Един съдия - Елена Андреева, си е направил отвод с аргумента, че има "други обстоятелства, които пораждат основателно съмнение в неговото безпристрастие".

 
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата