Quantcast
Съдът пусна Миню Стайков, за да не се превръща арестът му в присъда | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът пусна Миню Стайков, за да не се превръща арестът му в присъда

Обновена
3 797
 БГНЕС

След близо 2 години и половина в ареста бизнесменът Миню Стайков излиза от килията. Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката му за неотклонение и го пусна под домашен арест, потвърди за "Сега" адвокатът му Анна Попова. Магистратите, чието определение е окончателно, са се произнесли във вторник. Движенията на Стайков ще бъдат контролирани с електронна гривна.

Един от мотивите на съда е, че ако продължи да бъде с мярка задържане под стража, това се явява предварително изтърпяване на неналожено наказание, обясни Попова. И припомни, че това се приема от съда в Страсбург за нарушение на презумпцията за невинност. Съдът е посочил още, че процесът срещу Стайков е в напреднала фаза и са разпитани голяма част от свидетелите от обвинителния акт, което означава, че няма как Стайков да им повлияе.

"Беше крайно време това да се случи", каза още адвокат Попова. И допълни, че Стайков е бил единствен от обвинените за участие в престъпно сдружение, който все още е бил в ареста. Тя посочи, че някои от подсъдимите, които са служители на Държавен фонд "Земеделие" дори са се върнали на работа.

По-късно и съдът огласи определението си, според което има опасност Стайков да се укрие, тъй като разполага със значителен финансов ресурс, затова и домашният арест е адекватна мярка, защото ограничава свободата на придвижване. Определението на съда е подписано с особено мнение от съдията Галя Георгиева. Според нея Стайков не трябва да излиза от ареста, а задържането му все още е в разумен срок.

Тя напомня, че Министерството на финансите участва като граждански ищец по делото срещу Стайков и претендира за милиони левове имуществени вреди. Гражданският иск не е обезпечен, допълва съдията.

Процесът срещу Стайков продължава в спецсъда на 4 март. Той беше предаден на съда през октомври 2019 г. заедно с още 13 души, петима от които служители в Държавен фонд "Земеделие". Според обвинителния акт в престъпен сговор те са злоупотребили със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

 

 

 

Още

На финала си спецсъдът получи 100 000 лв. за ремонт

29.04.2022

953
Съдът недоумява защо Миню Стайков се отказа от иск срещу прокуратурата

02.12.2021

6845
Как работи спецправосъдието: Много подслушване, малко присъди