Quantcast

Медия без
политическа реклама

На финала си спецсъдът получи 100 000 лв. за ремонт

29 Апр. 2022
Архив СЕГА

Висшият съдебен съвет отпусна 100 000 лв. за ремонт на покрива на сградата на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) на столичната ул. "Черковна". Членът на съвета Драгомир Кояджиков обърна внимание на колегите си, че може би трябва да се отбележи, че парите се дават за сградата на "Черковна", без да се споменава закритият спецсъд. Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обаче му обясни, че апелативният спецсъд още съществува, а освен това тази сграда е съдебна и ще остане за съдебната система, макар вече да не се ползва официално от АСНС.

Докато висящите в спецсъда дела не бъдат довършени, папките ще са в сградата, а там ще заседават и магистратите, които приключват процесите.

Траншът за АСНС беше част от 3 млн. лв. за текущи ремонти, които Висшият съдебен съвет отпусна вчера. 

Промените в Закона за съдебната власт, с които бяха закрити спецсъдът и спецпрокуратурата, бяха обнародвани във вторник. Тъй като според преходните и заключителни разпоредби на закона закриването влиза в сила след 3 месеца, спецправосъдието реално спира да съществува на 28 юли.

От публикуването на промените в "Държавен вестник" тече и 14-дневен срок, в който магистратите трябва да подават заявление за преназначаване. После Съдийската и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет имат 30 дни, за да разкрият съответните длъжности в съдилища, прокуратури и следствени отдели, на които да бъдат преместени спецмагистратите. Така фактическото преназначаване може да започне от 9 юни.

В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от спецсъда и до една трета от апелативните им колеги. Аналогични са и разпоредбите за прокурорите – до една трета от обвинителите могат да бъдат преместени в една окръжна прокуратура, както и до една трета – в една апелативна прокуратура.

Висящите дела ще поемат от Софийския градски съд и от Софийския апелативен съд.

Още с обнародването влезе в сила отпадането на т.нар. кариерните и финансовите бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и за инспектората към него. Вече няма кариерни бонуси и за шефовете в съдебната власт. 

В сила е и текстът от закона, който задължава главния прокурор да публикува инструкциите и указанията за дейността на държавното обвинение, които издава.

Главният прокурор Иван Гешев вече обяви, че ще атакува промените в съдебния закон пред Конституционния съд. Ако КС приеме да разгледа искането му, Висшият съдебен съвет ще трябва да спре всички процедури по преназначаването на магистрати до излизането на конституционното решение.

Главният прокурор Иван Гешев ще поиска Конституционният съд да отмени приетите вчера промени в Закона за съдебната власт, с които бяха закрити специализираните съд и прокуратура.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?