Медия без
политическа реклама

Гешев ще атакува в КС закриването на спецправосъдието

15 Апр. 2022

⚖️ Главният прокурор Иван Гешев с обръщение към прокурорите, следователите и съдебните служители от Специализираната прокуратура по повод приетите вчера от 47-ото Народно събрание на второ четене промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на специализираните структури. 👉 Пред магистратите Иван Гешев съобщи, че, предвид противоконституционността на приетите промени в ЗСВ, предстои да бъде сезиран Конституционния съд. 👉 Може да се гордеете с работата си и с това, което постигнаха тези структури. Можете да се гордеете, че изпълнихте това, което очакваха българските граждани – реална борба с организираната престъпност, тероризма, а в последните години и с корупцията. 👉 Постигнати са безспорни резултати. Те са безспорни и за европейските ни партньори. Закриването на тези структури е резултат от това, че те работят. Очакваше се те да не работят. Вие опровергахте това и в някаква степен сте “виновни”. 👉 “Виновни” сте за това, че си свършихте работата и направихте очакваното от българските граждани. “Виновни” сте, че не оправдахте очакванията на някои, да ги наречем политици, че всичко ще продължи по стария начин и сте “виновни” за това, че застрашихте сериозни финансови интереси на хора с влияние, включително вероятно и политическо. 👉 Трябва да се срамуват хората, които направиха това нещо, защото то не е в интерес на българските граждани и не е в интерес на европейските ценности. Говорят за върховенство на закона, за правова държава, за права на човека, а се опитват да въведат лустрация на магистрати. И това някои разбират като върховенство на правото - изселване на магистрати. Явно това е върховенството на закона, явно някои така разбират демокрацията. 👉 Гордея се, че ви познавам и че съм бил част от Специализираната прокуратура. Ръководството на прокуратурата стои твърдо зад вас и ще продължава да ви подкрепя. 👉 За съжаление цената от всичко това, което ще се случи, ще платят българските граждани. А цената е регрес в борбата с престъпността, връщане на нива отпреди 2006 г., приключване безславно на всички важни дела в досъдебна и съдебна фаза. Тук въпросът е кой има интерес? Тези, които хората наричат „олигархия“ и „мафия“. Благодаря ви за работата! Гордея се, че съм работил с вас и ще продължаваме да работим заедно!

Posted by Прокуратура на Република България - Пресцентър on Friday, April 15, 2022

Главният прокурор Иван Гешев ще поиска Конституционният съд да отмени приетите вчера промени в Закона за съдебната власт, с които бяха закрити специализираните съд и прокуратура. Това обяви самият Гешев пред спецпрокурорите, при които отиде заради законодателните изменения. По време на дискусията в пленарната зала ГЕРБ също дадоха да се разбере, че ще атакуват закриването на спецправосъдието в КС.

В кратко слово, пуснато и на страницата на прокуратурата във Фейсбук, Гешев обяснява на магистратите, че техните резултати са безспорни и те само могат да се гордеят с тях. Казва им също, че сами са "виновни" за закриването, защото са работили както трябва срещу организираната престъпност, тероризма и корупцията. Аргументът на управляващата коалиция да закрие структурите беше точно, че са неефективни и са се превърнали в бухалка срещу неудобните политически и икономически.

Главният прокурор обаче, който се издигна до върховете на държавното обвинение от спецпрокуратурата и трамплин му беше делото "КТБ", смята, че закриването на тези структури не е в интерес на българските граждани и европейските ценности и управляващите трябва да се срамуват. "Говорят за върховенство на закона и се опитват да въведат лустрация на магистрати", посочи той.

Главният прокурор обяви още, че цената на случващото ще е "регрес в борбата с престъпността, връщане на нива отпреди 2006 г., приключване безславно на всички важни дела в досъдебна и съдебна фаза". Според него интерес от това имат олигархията и мафията.

Парламентът закри окончателно Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.
Магистрати от специализираното правосъдие ще се влеят в редиците на организираната престъпност.

 

Още по темата