Медия без
политическа реклама

Парламентът закри окончателно специализираните съд и прокуратура

Депутатите премахнаха кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвета и инспектората към него

14 Апр. 2022ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Булфото
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова присъства в залата.

Парламентът закри окончателно Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. Това стана след 9-часови дебати и скандали по промените в Закона за съдебната власт, предложени от управляващите. Освен това бяха премахнати т.нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и инспектората към него, както и за шефовете в системата. Магистратите от спецструктурите ще бъдат преназначени на квотен принцип.

Промените, които се отнасят до спецструктурите, влизат в сила три месеца след обнародването им в "Държавен вестник". Главният прокурор Иван Гешев, както и опозицията в лицето на ГЕРБ, вече дадоха да се разбере, че ще атакуват измененията в съдебния закон в Конституционния съд.

Висящите пред първата специнстанция отиват към Софийския градски съд (СГС). Производствата, по които е проведено разпоредително заседание, стават подсъдни на СГС. Те ще се довършат от същите съдии, които, ако не са прехвърлени в градския съд, ще бъдат командировани там за целта. Така ще се случат нещата и с делата, които са на втора инстанция.

Бурната дискусия в залата започна още от заглавието на проектозакона. Депутатите от ГЕРБ се впуснаха да защитават спецправосъдието, което управляващите искат да закрият като неефективно. Нервността на депутатите от ГЕРБ и репликите, които подхвърляха от местата си от началото на дебата, провокираха Явор Божанков (БСП) да им каже, че се държат така "сякаш им закриват личната фирма, а не специализирания съд".

Дани Каназирева например е убедена, че това не е реформа, а целта е някои дела да потънат. Според нея съдиите ще си направят отвод и няма да догледат вече започнали дела, така ще изтекат давностните срокове. Йордан Димитров (ДБ) й напомни, че давността по тези дела е в десетки години. И ако давността изтече, то няма да е заради закриването на спецсъда. "Това не е блокиране на съдебната система, това е катастрофа", обяви Каназирева, докато изреждаше дела с десетки томове материали и стотици свидетели, гледани от спецсъда. (Каназирева е един от много депутати, които обсъждат съдебната реформа, но не знаят къде да сложат ударението на думата "съдилища".)

"Нека да кажем 5 имена на разследвани и обвинени от спецпрокуратурата", отговори Атанас Славов (ДБ). И изреди провалените дела срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Николай Ненчев, Даниел Митов. Славов посочи и разследването срещу Нено Димов и попита: Това ли са олигарсите в България? После си отговори сам, че "това е пример на поръчково правосъдие, когато някой падне от власт. По голяма част от тези дела бяха изфабрикувани доказателства". Славов припомни, че спецпрокуратурата "в последните 1-2 години се сетиха, че има руски шпиони в България, в опит да вземат острия завой и да си спасят кожата". Петър Николов (ГЕРБ) обаче го обвини, че списъкът му е селективен и в него ги няма "имената с прякорите", заради които сега се закривало спецправосъдието.

Чуха се още реплики, че ще бъдат загубени 3 млрд. лв., каквато е стойността на обезпеченията по делата в спецсъда. На което от управляващата коалиция обясниха, че обезпечителните мерки няма да бъдат вдигнати. От ГЕРБ обаче продължиха да настояват, че ПП били консултирани от "стойностни консултанти", хвърляйки обвинения към представителите на Висшия адвокатски съвет, които бяха на заседанието на правната комисия във вторник, че били адвокати по дела в спецсъда, т.е. заинтересовани от закриването му.

"Вие пренареждате мебелите на "Титаник" като мярка срещу потъването му. Ако ще правим съдебна реформа, тя трябва да започне от Конституцията и от същностните проблеми", включи се в дебата и Любен Дилов-син (ГЕРБ). Управляващите го репликираха, че спецправосъдието наистина е "Титаник".

По време на дискусията Атанас Атанасов (ДБ) поиска ГЕРБ да коментират думите на спецсъдията Вилислава Ангелова. При обсъждането на второ четене на законопроекта в правната комисия, тя каза: "Ние 10 години се обучавахме, наистина научихме много. В залите ни се явяваха най-елитните адвокати в България. От всяко едно дело ние се учихме и затова се научихме. Ние вече се научихме. Дори и да ни изхвърлите от системата, организираните престъпни групи с радост ще ни приемат". "Дали ще влязат в престъпните групи, или са там отпреди това? Давате ли си сметка за какъв начин на мислене става дума", попита Атанасов.

Екатерина Захариева (ГЕРБ) му отговори, че това била реплика, изпусната от емоция. "Не я познавам госпожата, разбрах я, че ще бъдат принудени да стават адвокати", допълни Захариева.

"Надявам се, че няма да искате и закриване на СРС, г-жо министър, обърна се Даниела Атанасова (ГЕРБ) към Надежда Йорданова с нарочна декларация на ГЕРБ по повод излязлото съдебно решение, с което арестът на Борисов по делото за изнудване на Васил Божков беше обявен за незаконен. Атанасова чете части от съдебния акт с приповдигнат тон и сипа обвинения срещу вътрешния министър Бойко Рашков и премиера Кирил Петков, които не присъстваха в съдебната зала. От парламентарната трибуна ГЕРБ поискаха оставката на Петков заради ареста на лидера си.

ПРЕЗИДЕНТЪТ

"С дейността си специализираното правосъдие не дава солидни аргументи в своя защита. Напротив, през годините сме свидетели на смачкани досъдебни производства, на отказ от досъдебно производство по знакови случаи, на преследване на политически и бизнес неудобни хора. Там просто няма аргументи за защита", коментира и президентът Румен Радев.

 

Магистрати от специализираното правосъдие ще се влеят в редиците на организираната престъпност.

 

Още по темата