Медия без
политическа реклама

Спецсъдия: И да ни закриете, мафията ще ни приеме с радост

Парламентарната правна комисия закри и на второ четене специализираното правосъдие

12 Апр. 2022Обновена
БГНЕС

Магистрати от специализираното правосъдие ще се влеят в редиците на организираната престъпност. Това предрече съдията от специализирания съд Вилислава Ангелова по време на обсъждането на второ четене на промените в Закона за съдебната власт в парламентарната правна комисия. "Ние 10 години се обучавахме, наистина научихме много. В залите ни се явяваха най-елитните адвокати в България. От всяко едно дело ние се учихме и затова се научихме. Ние вече се научихме. Дори и да ни изхвърлите от системата, организираните престъпни групи с радост ще ни приемат", заяви Ангелова.

Тя доразви тезата си, че през годините е имала дела за престъпления, свързани с културните ценности, и се е чудила как обвиняемите са успели да се организират по такъв начин. Стигнала до извода, че това се дължи на хора, които разбират от материята, но са били отритнати от държавата. "Тези кадри са преминали от другата страна", заключи спецсъдията.

С тежък словесен сблъсък, провокиран от главния прокурор Иван Гешев, започна обсъждането на законопроекта за закриване на специализираното правосъдие. Това е един от ключовите ангажименти на четворната коалиция към избирателите ѝ, на който Гешев и бившите управляващи от ГЕРБ остро се съпротивляват.

Пред депутатите от правната комисия шефът на държавното обвинение заяви, че само „мафията” има интерес от промяната. Той призна, че спецправосъдието не е било ефективно по отношение на борбата с корупцията. Но това според него се компенсира от работата му по организираната престъпност.

Гешев обвини управляващите, че са предрешили съдбата на спецправосъдието, и ги предупреди, че срещу реформата ще има „европейска реакция”. Накрая поиска да дебатира лично със съпредседателя на ДБ Христо Иванов – политикът, с когото най-често се сблъскват по въпроса.

Десният депутат Атанас Славов контрира Гешев, че прави политически изказвания. „Г-н Иванов желае ли да дебатираме или да си тръгвам?”, продължаваше предизвикателно да пита главният прокурор.

Иванов не издържа и му отговори. Той изтъкна, че Гешев в известен смисъл е прав – съдбата на спецправосъдието е предрешена, защото управляващите формации са се явили на избори с обещанието да го закрият. „Тук сме не да водим дебат, а да изпълним волята на избирателя ... Закриването на една или друга структура по политически причини е абсолютно легитимно в една демократична система”, допълни десният политик.

Това отключи истински словесен порой от страна на Гешев. Той обяви, че управляващите нямат нито един юридически довод за предложенията си. И констатира, че специализираните съд и прокуратура се „закриват, защото работят”.

Милен Матеев – шефът на правната комисия, на няколко пъти се опита да възпре речта му, но не успя и се примири, че ще го чака да приключи. Когато се изчерпа, Гешев пожела успешен ден на депутатите и си тръгна. А комисията започна работата по законопроекта.

Първи думата взеха от ГЕРБ, които отново се обявиха против закриването на спецправосъдието. Според депутата Анна Александрова последните докладите по механизма и сътрудничество са доказали тезата, че тези структури работят срещу организираната престъпност. Тя предупреди, че делата срещу мафиотски групи ще се гледат трудно в страната заради местните зависимости и даде пример с Бургас без обаче да влезе конкретика.

Репликира я народният представител Атанас Славов, който я посъветва да се запознае с разследването на Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол", в което главно действащо лице е бившият съветник на Бойко Борисов - Яне Янев, за да научи за зависимостите в съдебната система.

После се изказа Дани Каназирева от ГЕРБ, която попита Славов дали действително смята, че правосъдието ще стане по-бързо и ефективно със закриването на специализираните съд и прокуратура. Тя застъпи мнението на главния прокурор Иван Гешев, че проблемът е в големия формализъм в наказателния процес. Славов от своя страна я попита за едно дело от висок обществен интерес, което е приключило с присъда в специализирания съд, на което Каназирева не отговори.

След дебат мнозинството в парламентарната правна комисия реши да премахне кариерните и финансовите бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и инспекторите към ИВСС. След което продължи спорът за закриването на специализираните съд и прокуратура.

"Щe зaпaлитe пoжap, ĸoйтo нямa дa мoжe дa yгacитe. Opгaнизиpaнaтa пpecтъпнocт e мнoгo пo-opгaнизиpaнa oт дъpжaвaтa, имa oпacнocт зa нaциoнaлнaтa cигypнocт. Kaĸ ypeждaтe cтaтyта нa cъдeбнитe зaceдaтeли, ĸoитo в мoмeнтa ca пo виcящи дeлa? Te ca избpaни oт COC, ĸoй щe им плaщa зaплaтитe и щe гapaнтиpa cтaтyта им? Eднo зaбaвянe oт 1-2 ceдмици нямa дa бъдe пpoблeм, нo гapaнтиpaйтe пoнe виcящитe дeлa. Имa тeжĸи дeлa cpeщy OΠГ, ĸoитo щe излязaт нa yлицитe дa тopмoзят бългapcĸитe гpaждaни", изрази мнение съдия Пламен Панайотов.

Адвокат Росен Рашков от „Обединение на свободните адвокати“ попита какво ще ви попречи на съдиите да решавате делата по този начин, също толкова бързо и ефективно, както твърдят, че го правят в момента, но в другите съдилища?

Анна Александрова от ГЕРБ влезе в спор с адвокатурата, като ги попита къде са гаранциите, че съдиите ще бъдат безпристрастни, когато не заседават в София, а в останалите съдилища в страната. "По никакъв начин с никакъв закон не може да се гарантира неутралитетът и безпристрастността на съдиите. Това е въпрос, които касае всеки съдия", отговори адвокат Ина Лулчева, която представляваше Висшия адвокатски съвет. "He мoгa дa paзбepa зaщo ce пpeдпoлaгa, чe cъдиитe oт cпeцcъдa, 20 нa бpoй, ca пo-cмeли, пo-пoчтeни и пo-cмeли oт вcичĸи cъдии, ĸoитo paбoтят нa тepитopиятa нa cтpaнaтa", добави още тя.

Измененията в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираните съдилища и прокуратура, минаха на второ четене в парламентарната правна комисия с 12 гласа "за" и 5 "против". Заседанието на комисията продължи над 8 часа.

Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане на статуса на работещите в тях съдии, прокурори, следователи и администрация, както и приключването на висящите дела при спазване

"Правосъдие без каскет"

Инициатива "Правосъдие за всеки" организира утре протест "Правосъдие без Каскет". "Съдебната реформа все още не е тръгнала с конкретни законопроекти в Народното събрание; избраната временна Конституционна комисия дори още не е свикана на първо заседание; Висшият съдебен съвет очевидно се кани да отхвърли всички искания за освобождаването на главния прокурор Гешев, чиято власт е все така безконтролна и безотчетна, а "прокурорското правосъдие" е все така избирателно, с оглед политически и олигархични интереси", обяви организацията. Според нея определена партия се готви да бламира законопроекта за промени в Закона за съдебната власт, с който се предвижда закриване на специализираните съдилища и прокуратури, на второ четене в правна комисия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата