Медия без
политическа реклама

Участък от жълтите павета между НС и Ректората пак беше разкопан

09 Февр. 2024
Ремонтиращите се опитваха да не спират движението в петъчната вечер, но мястото бе заградено и с коли на общинага
Ремонтиращите се опитваха да не спират движението в петъчната вечер, но мястото бе заградено и с коли на общинага

Участък от жълтите павета до Народното събрание и Ректората, който беше ремонтиран за пореден път само преди няколко месеца, отново беше разкопан в петък вечер. На мястото имаше работници, пазени от автомобили на общината, тъй като се правеше опит да има само отклоняване на движението, а не то да бъде спирано изцяло. 

Ремонтът на жълтите павета пред Народното събрание потвърди всички иронични определения, които кметът Йорданка Фандъкова успява да заслужи с всяко начинание. Той е хубав, но не е готов, той е ремонт на ремонта и контрол на контрола.

Цялата тази зона бе обновена за първи път през 2022 г. Тя обаче започна да се влошава през юни м.г. Тогава се видя, че настилките в рехабилитирания само месеци по-рано участък са се разместили и са пропаднали още. 

Първо общината и изпълнителят на обекта твърдяха, че проблемът с лошо пренаредения паваж засяга само две малки зони между БАН и Софийския университет, но после площта на "плаващите павета" видимо доста се беше уголемила. През април 2023 г. тогавашният зам.-кмет по строителството на София съобщи по Би Ти Ви, че най-вероятно ремонтът на ремонта на жълтите павета ще започне през втората половина на май с.г., като се изчакваше отваряне на движението по съседната улица "Оборище" в зоната зад катедралата "Александър Невски".

Лошото изпълнение при ремонта на паважа пред Народното събрание пролича веднага щом огражденията в зоната бяха махнати през есента на 2022 г. Първоначално тогава  управляващите от ГЕРБ твърдяха, че в социалните мрежи се пускат манипулирани снимки от неремонтирани участъци и че в обновената зона проблем с настилката всъщност няма. Хора от екипа на кмета по онова време Йорданка Фандъкова и общински съветници от ГЕРБ дори снимаха видеа, за да показват къде е работила фирмата и къде не е.

Докато Столична община все отлага старта на ремонта на ремонта на жълтите павета пред Народното събрание, състоянието на уж обновената през 2022 г.  зона се влошава все повече, като вече не е ясно дали пространството отново ще придобие нормален вид.

После от "Московска" 33 обвиниха фирмата за зле свършената работа, а пък от нея прехвърлиха топката към Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), че изпълняват технология за редене, която вече не отговаряла на натоварванията, както и към проектанта, че им дало сбъркан проект за изпълнение. В крайна сметка бе сформирана комисия, която трябваше да реши по какъв начин настилката да бъде пренаредена.

След това месеци наред през 2023 г. бе извършван цялостен ремонт на участъка от Народното събрание до Ректората и през последните месеци всичко изглеждаше сравнително спокойно и поне не се забелязваха нови ремонти. Към момента не е ясно какво е наложило разкопаването сега на част от участъка.

Европейската прокуратура (ЕППО) извършва претърсвания и изземвания днес в София в разследване на възможна корупция и злоупотреба със средства на ЕС за възстановяване на историческия център на града, включително неговите емблематични жълти павета.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата