Медия без
политическа реклама

И системата стана жертва на прокурорския син

Институциите се оплетоха в нарушенията на 18-годишния Васил Михайлов от Перник

16 Ноем. 2022
18-годишният Васил Михайлов публично признава, че е пребивал хора, но ги избирал да са с криминални досиета.
БГНЕС
18-годишният Васил Михайлов публично признава, че е пребивал хора, но ги избирал да са с криминални досиета.

Чадър от високо и върхова некомпетентност. Това са причините за лошата реакция на институциите по случая с прокурорския син Васил Михайлов, който е привлечен към наказателна отговорност за побой и закана за убийство. Броени дни след като беше пуснат от затвора, където беше задържан, младежът призна, че вече е нарушавал домашния си арест. МВР първо отрече, но после Министерството на правосъдието и прокуратурата потвърдиха нарушенията. Но не успяха да ги докажат в съда и поведението на Михайлов остана безнаказано.

Наглост

На 18-годишния Васил Михайлов не му липсва самочувствие да се представя брутално справедлив. "Нападал съм тези, които са заслужили. Повечето хора, които са пребити от мен, имат криминално досие", каза той пред bTV. Въпреки младостта си прокурорският син вече е натрупал богат криминален опит. Според полицейска справка през април той е нанесъл множество удари с юмруци и ритници в главата на мъж и го намушкал с нож в лявото око. Деянието е извършено по хулигански подбуди без личен мотив. След това Михайлов е заплашил с убийство жена, като размахвал нож пред лицето ѝ. Младежът обаче попадна под ударите на закона едва през юни след жесток побой над местната футболна легенда и настоящ треньор в Перник Румен Андонов. 

С действията си безизвестният дотогава за обществеността Михайлов успя да провокира граждански протест на перничани, в който се включи дори кметът Станислав Владимиров. "Чувахме слухове, но, за съжаление, никой не ми беше споделил за този човек. За щастие, след като мъжът стана публично известен, перничани добиха смелост и разказаха и за други случаи на агресия", каза кметът. Но дори и гражданският отпор срещу насилието не стресна прокурорския син да демонстрира чувство за безнаказаност. "Аз съм с патерица, а и няма да взема да се напрягам заради някакъв си дъртак. Може някъде да не си е върнал парите и някой да го е пребил. Аз не мога да кажа, може и да се е спънал", защити се той след обвинението, че е нападнал футболиста Румен Андонов. Младежът се оправда и за видео в интернет, на което се вижда да бие и друг мъж. "Това може да е монтаж, такива неща аз не правя. Не знам дали сте чували за фотошоп, за монтаж, за такива работи. А и то записите в съда не са доказателства", коментира Михайлов.

В крайна сметка правните познания на обвиняемия му изневериха и съдът прецени, че са събрани достатъчно доказателства, за да бъде задържан за постоянно в ареста. Но след като беше освободен под домашен арест, започна да се хвали, че ходи по дискотеки в Перник. "Петък имаше дискотека тук и трябваше малко да разпусна, все пак съм бил в ареста 5 месеца", заяви той пред bTV от терасата на жилището, в което е затворен. Че е излизал от дома си свидетелства и съпругата на пребития футболен треньор. "Излязъл си от тях, отишъл е в кафе "Рай" отсреща, постоял е там, а след известно време се е върнал с момиче, вероятно с приятелката си, и са се прибрали двамата", разказа Марияна Андонова.

Системата даде грешка

Арогантното поведение на 18-годишния Михайлов всъщност изкара наяве сериозни проблеми, когато става дума за лица, които изтърпяват домашен арест. Първоначално от МВР категорично отрекоха обвиняемият да е нарушил мярката си за неотклонение. От силовото ведомство посочиха, че той е с проследяваща гривна, която се следи "ежеминутно". Веднага след това обаче Министерството на правосъдието, под чиято шапка е ГД "Изпълнение на наказанията", опроверга вътрешното министерство. "От районната служба по изпълнение на наказанията в Перник е изискана информация по случая, която показа, че са констатирани нарушения в изпълнението на електронното наблюдение, в това число излизане извън определеното в графика време", посочиха оттам. 

Според неофициална информация Васил Михайлов не е имал проследяваща гривна в началото на домашния арест в продължение на денонощие, защото не е имало налична и е трябвало да се вземе от друг район. От правосъдното министерство обясниха, че първоначално той е освободен от съда без изискването да носи проследяваща гривна. Тя му е сложена след искане от МВР. Изпълнението на домашния арест следва да се контролира от 1-во РПУ в Перник. Министърът на правосъдието Крум Зарков каза, че има случай от 40 минути, в които е загубен сигналът на гривната. Прокуратурата също даде информация пред журналисти, според която младежът действително е нарушил мярката си за неотклонение веднъж, като е посетил питейно заведение, което е близо до дома му. Прокурорът обаче не отговори дали има констатирани нарушения при действията на служителите на МВР и дирекция "Изпълнение на наказанията".

Пореден неочакван обрат по случая с прокурорския син настъпи в Софийския районен съд, където държавното обвинение изненадващо не успя да защити искането си той да бъде върнат обратно в ареста, след като е нарушил мярката си за неотклонение. Според СРС няма категорични и безспорни доказателства Михайлов да е напускал дома си. Не са правени и експертизи на записите от камерите. Според съда той е бил в питейно заведение точно преди да се установи на адреса, в който е трябвало да изтърпява мярката си за неотклонение, а не преди това. По думите на обвиняемия той е отишъл до заведението, за да вземе ключовете за жилището, които оставил там още преди да бъде арестуван. В крайна сметка въззивният съд прие окончателно, че Михайлов е нарушил домашния си арест и го върна в килията. Доказателства се съдържат в показания на полицай, които са игнорирани от районния съд, защото не са подписани, стана ясно в съдебната зала. 

Евтин популизъм

Главният прокурор Иван Гешев, който отскоро се изявява повече като политик, отколкото като магистрат, побърза да използва случая с прокурорския син за личен пиар. Вместо да попита подчинените си прокурори в Перник защо са позволили Михайлов да безчинства толкова дълго, че чак да се стигне до граждански протест срещу насилието, Гешев атакува бащата на обвиняемия. "С ясното съзнание, че родителите не носят наказателна отговорност за своите деца и обратното, за разлика от мрачните тоталитарни времена, аз смятам, че в интерес на справедливостта, на хората от гр. Перник и на институцията Прокуратура на Република България, прокурор Бисер Михайлов ще може и ще има доблестта да поеме своята морална отговорност, като подаде оставка", заяви главният прокурор.

Не стана ясна връзката между провиненията на пълнолетния син и отговорността на бащата. Още повече, че Бисер Михайлов подаде оставка като зам. окръжен прокурор на Перник веднага след като младежът беше привлечен към наказателна отговорност. Но да се иска изцяло да напусне работата си в държавното обвинение заради лошото поведение на сина му няма общо с "морална отговорност". По тази логика Иван Гешев първи трябва да хвърли оставка след скандала "Жоси", при който бизнесмен се оплака, че е бил рекетиран от главния прокурор да прехвърли дялове от своето млекопреработвателно предприятие. И бащата на Гешев получава процент от фирмата. Той обаче се защити, като каза, че никой не може да носи отговорност за постъпките на своите роднини.

Друг е въпросът, ако в разследването срещу 18-годишния Васил Михайлов се съдържат данни, че неговият баща му е осигурявал безнаказаност от високата си позиция в държавното обвинение. В такъв случай обаче не следва да се носи единствено морална отговорност, а подлежи на наказателно преследване. Всичко друго е евтин популизъм. Вместо да политиканства, добре е главният прокурор да се погрижи подчинената му институция да не допуска други случаи като този с Михайлов, при който самозабравили се бабаити тормозят гражданите без санкция от закона толкова време.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата