Медия без
политическа реклама

Божков се показа от дома си с пура в устата

Бизнесменът беше пуснат от съда под домашен арест с електронна гривна

06 Септ. 2023

Васил Божков си пусна снимка с пура от дома си, след като само часове по-рано Софийският апелативен съд го пусна под домашен арест с електронна гривна. 

"Честит празник. У дома съм. Благодаря ви за подкрепата", написа той на страницата си във "Фейсбук.

Домашният арест на Божков беше определен по едно от делата срещу него - това за хазарта. Веднага след определението на съда, изненадващо стана ясно, че прокуратурата е изтеглила искането си за задържане на бизнесмена по второто дело срещу него, т.нар.криминално, по обвинения за поръчителство на убийства. По третото дело  - свързано с културно-исторически ценности, се оказа, че прокуратурата му е наложила мярка парична гаранция от 1,5 млн. лв. Така отпадна и последната пречка той да бъде освободен, макар и под домашен арест, който да изтърпява в сградата на "Нове холдинг" на ул. "Московска". 

Адвокатите обявиха, че може би ще се окаже, че ще е проблем обвиняемият да извади парите за гаранцията, защото всичко му е запорирано. Очевидно обаче или е намерил парите, или е обжалван размерът на гаранцията, или му е даден по-дълъг срок да я внесе, щом сега се оказва у дома си.

Софийският апелативен съд наложи домашен арест с електронна гривна на бизнесмена Васил Божков. Решението беше взето, след като съдебният състав се съвещава повече от час.

Божков беше арестуван веднага, след като кацна на 25 август, петък от Дубай. Преди това той написа на фейсбук страницата си: "Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30.".

Божков се върна след близо 3 години престой в ОАЕ. Той отиде там, след като стана ясно, че прокуратурата го обвинява за 20 престъпления по 4 отделни дела и разследвания. През това време той громеше управлението в България, наричайки го хунта, и обвиняваше за положението си Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Междувременно се разрази спор дали бизнесменът се е върнал доброволно, или е бил екстрадиран, като и до момента няма ясен отговор.

Един от адвокатите му пък разкри, че докато е бил в Дубай, е бил разпитван 7 пъти от представители на американските власти и е предал 25 000 страници, материали, записи. Това ставало в опит той да бъде изваден от санкционния списък "Магнитски". Божков давал информация за бившия премиер Бойко Борисов и ексфинансовия министър Владислав Горанов.

Докато се намираше в ареста, бизнесменът беше разпитван общо 9 часа по образувано по негови твърдения разследване, че е плащал такса спокойствие на хора от ръководството на ГЕРБ. 

Веднага след това стана ясно, че прокуратурата е назначила държавна охрана за него и семейството му.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата