Медия без
политическа реклама

Проследяващата гривна на прокурорския син 40 минути е била без сигнал

Продължавам да искам оставката на Гешев така, както той на пернишкия прокурор, обяви още правосъдният министър

03 Ноем. 2022
Васил Михайлов в съда през юни.
БГНЕС
Васил Михайлов в съда през юни.

В момента, в който е било постановено поставянето на проследяваща гривна на Васил Михайлов, тя вече е била поставена. Има няколко момента, в които е нарушаван периметърът за няколко минути. Има и един случай от 40 минути, за които е загубен сигнал на гривната. Това коментира днес служебният правосъден министър Крум Зарков по казуса със сина на пернишки прокурор, след като късно в сряда Софийският районен съд отказа да задържи младежа заради нарушаване на домашния арест.

През юни младежът беше арестуван за жесток побой над местната футболна легенда и настоящ треньор Румен Андонов. Първоначално Михайлов бе обвинен, че на 9 април нанесъл множество удари с юмруци и ритници в областта на главата на Н.Т. и го намушкал с нож в лявото око. Деянието е извършено по хулигански подбуди без личен мотив. След това обвиняемият се заканил с убийство на Б.Й., като размахвал нож пред лицето ѝ, съобщават от държавното обвинение. Днес Михайлов е обвинен и за това, че на 11 април около 14,00 часа в близост до заведение в Перник е нанесъл множество удари с юмруци в областта на главата на Р.Н., вследствие на което му причинил телесна повреда. Според прокуратурата деянието също е извършено по хулигански подбуди.

В края на октомври Михайлов бе пуснат от съда под домашен арест. Малко след това сам обяви пред bTV, че го е нарушил и е ходил на дискотека. Министерството на правосъдието също призна, че има нарушения в режима на Михайлов. "Очакваме скоро резултати дали има пропуск в действията на тези, които е трябвало да наблюдават Михайлов", посочи днес Крум Зарков, цитиран от БТА.

Според bTV Васил Михайлов не е имал проследяваща гривна в началото на домашния арест в продължение на денонощие, защото не е имало налична и е трябвало да се вземе от друг район. От правосъдното министерство обясниха, че първоначално Михайлов е освободен от съда без изискването да носи проследяваща гривна. Тя му е сложена след искане от МВР. Изпълнението на домашния арест следва да се контролира от 1 РПУ в Перник. "Най-вероятно ще има наказания след приключване на проверката", посочи зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова.

Сезиран от прокуратурата обаче Софийският районен съд отказа на върне Михайлов в ареста, мотивирайки се с това, че няма категорични и безспорни доказателства той да е напускал дома си. Не са правени и експертизи на записите от камерите. Според съда той е бил в питейно заведение точно преди да се установи на адреса, на който е трябвало да изтърпява мярката си за неотклонение.

Софийският районен съд реши да остави под домашен арест сина на прокурор от Перник Васил Михайлов, съобщиха от съда.

За Гешев - оставка

Зарков коментира още, че продължава да иска оставката на главния прокурор Иван Гешев. Служебният министър посочи, че това е заради цялостното поведение на Гешев, но не намира основания за нова процедура. Зарков каза, че имат различия с Гешев за това какво е главният прокурор и какво трябва да прави, както и че намира неприемливо цялостното му поведение.

Нова преписка за неговото отстраняване съм готов да направя във всеки един момент, в който има сериозни основания, коментира служебният министър. Юридически не мога да искам пернишкият прокурор Бисер Михайлов да носи отговорност за действията на сина си, макар да не приемам поведението и на бащата, и на сина (Гешев вчера поиска оставката на прокурора). По същия начин не приемам поведението на Гешев и комуникационната стратегия да се поставя в центъра на политическия живот и да се оплаква от това, но това не са основания за търсене на дисциплинарна отговорност, каза още Зарков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата