Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдът отказа да върне прокурорския син в ареста

Няма категорични доказателства той да е напускал дома си

02 Ноем. 2022Обновена
Васил Михайлов

Софийският районен съд реши да остави под домашен арест сина на прокурор от Перник Васил Михайлов, съобщиха от съда. По-рано през деня прокуратурата поиска той да бъде задържан под стража, след като от Министерството на правосъдието съобщиха, че той е нарушил домашния си арест. 

Според СРС няма категорични и безспорни доказателства Михайлов да е напускал дома си. Не са правени и експертизи на записите от камерите. Според съда той е бил в питейно заведение точно преди да се установи на адреса, в който е трябвало да изтърпява мярката си за неотклонение, а не преди това. По думи на обвиняемия той е отишъл до заведението, за да вземе ключовете за жилището, които бил оставил там още преди да бъде арестуван.

Главният прокурор Иван Гешев лично се намеси в случая с Васил Михайлов, като поиска оставката на неговия баща Бисер Михайлов, който е прокурор в Перник. Срещу 18-годишния му син са повдигнати три обвинения, като преди ден стана ясно, че е нарушил домашния си арест и се връща обратно в затвора.

"С ясното съзнание, че родителите не носят наказателна отговорност за своите деца и обратното, за разлика от мрачните тоталитарни времена, аз смятам, че в интерес на справедливостта, на хората от гр. Перник и на институцията Прокуратура на Република България, прокурор Бисер Михайлов ще може и ще има доблестта да поеме своята морална отговорност", заяви Гешев. Според него "прокурорите са останали единствената преграда пред престъпността и трябва освен да защитават хората, и да дават пример - за стабилна институция, морал, идеали и български ценности".

Бисер Михайлов вече подаде оставка като зам.-окръжен прокурор на Перник след скандала със сина му през юни. Тогава младежът беше арестуван за жесток побой над местната футболна легенда и настоящ треньор Румен Андонов. Първоначално младежът е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 9 април около 04.00 ч. в близост до детска площадка в Перник той нанесъл множество удари с юмруци и ритници в областта на главата на Н.Т. и го намушкал с нож в лявото око. Деянието е извършено по хулигански подбуди без личен мотив. След това обвиняемият се заканил с убийство на Б.Й., като размахвал нож пред лицето ѝ, съобщават от държавното обвинение. Днес Михайлов е обвинен и за това, че на 11 април около 14,00 часа в близост до заведение в Перник е нанесъл множество удари с юмруци в областта на главата на Р.Н., вследствие на което му причинил телесна повреда. Според прокутратурата деянието също е извършено по хулигански подбуди.

Самият Васил Михайлов призна, че е нарушил домашния си арест, след като миналата седмица Софийският градски съд промени мярката му за неотклонение в по-лека. "Петък имаше дискотека тук и трябваше малко да разпусна, все пак съм бил в ареста 5 месеца", заяви той пред bTV. 

"От районната служба по изпълнение на наказанията в Перник е изискана информация по случая, която показа, че са констатирани нарушения в изпълнението на електронното наблюдение на лицето с мярка "домашен арест", в това число излизане извън определеното в графика време", съобщиха впоследствие от Министерството на правосъдието.

Според информация на bTV Васил Михайлов не е имал проследяваща гривна в началото на домашния арест в продължение на денонощие, защото не е имало налична и е трябвало да се вземе от друг район. От правосъдното министерство обясниха, че първоначално Михайлов е освободен от съда без изискването да носи проследваща гривна. Тя му е сложена след искане от МВР. Изпълнението на домашния арест следва да се контролира от 1 РПУ в Перник. "Най-вероятно ще има наказания след приключване на проверката", посочи зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова.

На брифинг пред журналисти наблюдаващият прокурор по делото срещу Михайлов съобщи, че държавното обвинение е поискало от Софийския районен съд да измени мярката на обвиняемия в най-тежката - постоянен арест. "За нас прокурорите нямат значение длъжността на даден обвиняем, неговите родствени връзки или социален статус. В едно демократично общество е недопустимо наличиетно на определени лица, които се чувстват недосегаеми", каза прокурор Георги Иванов от СРП. Той обаче не отговори на най-важните въпроси, а именно бил ли е Михайлов с гривна за проследяване от момента на домашния му арест. Проверката е констатирала единствено, че обвиняемият е нарушил мярката си за неотклонение веднъж, като е посетил питейно заведение, което е близо до дома му. Прокурорът не отговори и дали има констатирани нарушения при действата на служителите на МВР и дирекция "Изпълнение на наказанията".

МВР е проверило 39 пъти Васил Михайлов, пише в позиция по случая на силовото ведомство за БТА. При физическите проверки не са констатирани нарушения, уточняват от полицията в Перник. От главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ в полицията в Перник са изпратени две уведомления за пропуск в комуникацията. Първото е получено на 31 октомври и касае пропуск за периода 28-30 октомври, а второто  е получено днес. Подател е съответното звено в Благоевград и касае периода 28-31 октомври, посочват от МВР.

От момента на привеждането на младежа от следствения арест на адреса, на който ще изтърпи наложената му мярка за неотклонение „Домашен арест“, е създадена необходимата организация с оглед контрол на ненарушаването й, посочват от МВР.

Задържания в Перник Васил Михайлов, срещу когото са повдигнати три обвинения, е нарушил домашния си арест, веднага след като съдът промени мярката му за неотклонение в по-лека.

 

Още по темата