Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдът пусна Ламбе под домашен арест

09 Юни 2022
Ламбе Алабаковски

Съдебният съвет на Основния съд в Битоля пусна под домашен арест обвинения за палежа на културния клуб „Иван Михайлов” в града Ламбе Алабаковски. Първоначално той беше задържан за 8 дни, а прокуратурата поиска постоянен арест по обвинение за причиняване на обща опасност. 

Съдът обаче реши да го пусне под домашен арест след жалба на адвоката на Алабаковски.

34-годишният певец Ламбе Алабаковски беше задържан за палежа във вторник, той направи самопризнания.

„От видеокамерите става ясно, че деянието е извършено хладнокръвно и по светло“, заяви министърът на външните работи на България Теодора Генчовска, която беше на посещение в Северна Македония по време на палежа. По думите й инцидентът „няма да наруши отношенията”. Тя обаче определи палежа като „целенасочен и преднамерен“.

Културният център на сдружението „Иван Михайлов“ в Битоля беше открит официално през април от българска делегация, включваща премиера Кирил Петков, външния министър Теодора Генчовска, вицепрезидента Илияна Йотова и бившия първи дипломат Екатерина Захариев, които бяха посрещнати от протести.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че събитието е „разбунило духовете от миналото, разпалвайки отново езика на омразата и доверието, срещу което успешно се борихме“.

 

Ключови думи:

Ламбе, домашен арест

Още по темата