Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдът пусна заплашилия Ива Митева под домашен арест

Прокуратурата ще обжалва решението

06 Септ. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Софийският районен съд определи мярка за неотклонение "домашен арест" на Любомир Яков, който е обвинен, че е заплашил с убийство председателя на Народното събрание Ива Митева, съобщи БНР. Медии не бяха допуснати в залата по време на съдебното заседание. Прокуратурата ще протестира решението пред горната инстанция, защото "има данни за осъждания на Яков за подобни деяния" и има риск той да се укрие. Докато не се произнесе и градският съд обаче Яков ще е под домашен арест на адреса на баба си в Стара Загора.

"Беше иззета с разрешение на съда кореспонденцията на обвиняемия, от която е виден точният момент на изплащане на заплашителните имейли. Към настоящия момент сигналът е свързан с госпожа Митева, като в сигнала се споменава името на нейната майка", коментира прокурор Георги Иванов. По думите на обвинителя при Яков е налице реална опасност от извършване на престъпление, тъй като той е осъждан и друг път именно за закана за убийство и то на повече от едно лице, извършвал е престъпление - подаване на фалшиви сигнали за тревога и "неговото съдебно минало е обременено".

В края на миналата седмица мъжът бе задържан от ГДБОП заради закана, която е изпратил на имейла на правосъдното министерство. До заподозрения се е стигнало след няколкочасова работа на екип от отдел "Киберпрестъпления" на антимафиотската служба, която локализирала мъжа. След задържането му Софийската районна прокуратура съобщи, че ще поиска от съда Яков да остане за постоянно в ареста. 

Установено е, че мъжът е криминално проявен от района на Стара Загора. Има регистрации за кражби и за други закани. Адвокатът му заяви днес, че на този етап обвиняемият не е дал обяснения. Защитата е поискала съдебно-психиатрична експертиза. 

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за мъжа, заплашил с убийство председателя на Народното събрание Ива Митева, предаде Нова телевизия. Той беше установен и арестуван вчера от ГДБОП.

От партия "Има такъв народ" изразиха тезата, че заплахата срещу Ива Митева има политически контекст. "Беше демонстрация, защото в сигнала заплахата е за убийство на Ива Митева и на майка ѝ - с името на майка ѝ и с изречението: "Знам къде живее", каза Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов пред БНР в събота, като добави: "Това е абсолютна политическа демонстрация за сплашване".

 "Два дни подред се занимавахме с НСО и веднага сигнал за убийство срещу Ива Митева. След това - чета и аз от медиите. Доколкото знам, ГДБОП разследваха, най-вероятно те са го задържали, прокуратурата се правеше както винаги на нещо странно, твърдейки, че няма сигнал. Не знам какъв е този човек. (...) Не мисля, че някой се е напил и го е направил, изпратил е имейл със заплаха. Ива Митева е крехка и образована дама. Такива заплахи се отправят обикновено към по-агресивни хора", смята Тошко Йорданов.

Още по темата