Медия без
политическа реклама

Прокуратурата иска постоянен арест за заплашилия Ива Митева

Тошко Йорданов не вярва, че извършителят "просто се е напил". Съзира политическа демонстрация в заплахата

04 Септ. 2021Обновена
БГНЕС

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за мъжа, заплашил с убийство председателя на Народното събрание Ива Митева, предаде Нова телевизия. Той беше установен и арестуван вчера от ГДБОП. Мъжът е от Старозагорскo и е криминално проявен, в миналото е задържан за кражби и заплахи. Направил е самопризнания, твърдят от прокуратурата.

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов настоя и днес в предаването на БНР "Политически некоректно", че имейлът със заплахата има политически контекст, въпреки че вече има арестуван наркоман. "Това е абсолютна политическа демонстрация за сплашване", заяви Йорданов. 

"Беше демонстрация, защото в сигнала заплахата е за убийство на Ива Митева и на майка ѝ - с името на майка ѝ и с изречението: "Знам къде живее", добави пред БНР той.

"Освен демонстрация за сплашване, имаше и намек колко е важно НСО да вардят роднини на разни хора, един куп министри, бивши шефове и т.н.".

По думите на Йорданов е имало прекалено много съвпадения: "Два дни подред се занимавахме с НСО и веднага сигнал за убийство срещу Ива Митева. След това - чета и аз от медиите. Доколкото знам, ГДБОП разследваха, най-вероятно те са го задържали, прокуратурата се правеше както винаги на нещо странно, твърдейки, че няма сигнал. Не знам какъв е този човек. (...) Не мисля, че някой се е напил и го е направил, изпратил е имейл със заплаха. Ива Митева е крехка и образована дама. Такива заплахи се отправят обикновено към по-агресивни хора", добави той.

На антимафиотите бяха необходими по-малко от 24 ч. да задържат заподозрения. Софийската районна прокуратура още вчера се самосезира по случая, а от ГДБОП веднага се задействаха и мъжът беше установен и арестуван.

Заплахата към Митева беше отправена с имейл, изпратен до Министерството на правосъдието на 2 септември вечерта. Все още на задържания не са повдигнати обвинения. Очаква се това да се случи до края на днешния ден, а в понеделник съдът ще заседава по мярката му за неотклонение.

Арестът на заплашилия я мъж бе извършен в Стара Загора снощи около 20:00 ч., като именно пред местните криминалисти той е направил самопризнания. По информация на Нова телевизия задържаният е 26-годишен мъж, който през 2020 г. е получил условна присъда за отправена телефонна заплаха за взривяване на автогарата в Пловдив. Също там през 2019 г. той реализирал друга престъпна схема чрез крадене на фалшиви профили в интернет и искане на пари.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?