Медия без
политическа реклама

Омбудсманът Ковачева поиска да е българският съдия в Страсбург

Общо 13 са кандидатите за поста

31 Май 2023
Илияна Димитрова

Омбудсманът Диана Ковачева се е кандидатирала за мястото на български съдия в съда в Страсбург, съобщава Лекс.

Общо 13 юристи кандидатстват при третия опит на Министерството на правосъдието да избере съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Новите участници в процедурата са омбудсманът проф. Диана Ковачева, съдията от Софийския градски съд Галя Вълкова, преподавателят в Университета на Страсбург Иван Боев и Екатерина Георгиева, чиято кариера на юрист е минала през много европейски институции.

Документи са подали и деветимата участници в предишната процедура. Те са съдията от Върховния административен съд Искра Александрова, правозащитничката от Пловдив Милена Кадиева, председателят на Административен съд София-област Мария Поповадоц. Катерина Йочева, съдията от Административен съд София-град Красимира Милачкова, бившият директор на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов, който сега ръководи Европейското училище по принудително изпълнение към Камарата на частните съдебни изпълнители, адвокатът и правозащитник от Перник Пламен БорисовВиктор Соловейчик, който е ръководител на секретариата на една от секциите в самия ЕСПЧ и Татяна Бъчварова, която работи в службата на прокурора в Международния наказателен съд в Хага.

Нито един кандидат за български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург не е одобрен след изслушването, проведено вчера. Това се вижда от протокола на изпитната комисия, публикуван от Министерството на правосъдието.

Сега предстои комисията, председателствана от проф. Пламен Панайотов, да се произнесе по допустимостта на 13-те кандидатури, следва тест за нивото на владеене на английски и френски език, събеседване, оценяване и класиране, като списъкът с подбраните кандидати трябва да е готов до 23 юни. A до 5 юли 2023 г. Министерският съвет ще трябва да приеме решение за одобряване на първите трима, както и на резервен списък с кандидати за съдии в ЕСПЧ.

Мандатът на действащият български съдия в Страсбург Йонко Грозев изтича на 12 април 2024 г.

Още по темата