Медия без
политическа реклама

Омбудсманът призова КЕВР да провери високите априлски сметки за парно

"Топлофикация-София" отговори, че спазва нормативната уредба

24 Май 2023Обновена
Диана Ковачева
Илияна Димитрова
Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева поиска извънредна проверка на "Топлофикация София" заради високите априлски сметки за парно, които неприятно изненадаха столичани.

Ковачева е изпратила препоръка до служебния министър на енергетиката Росен Христов и до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов да бъде извършена проверка на "необосновано високите" сметки за парно за прогнозно потребление през април.

"Гражданите се жалват, че фактурираните суми за април са по-високи дори от тези в най-студените зимни месеци - декември 2022 г. и януари 2023 г. Те искат да знаят причините за формирането на неочаквано високите сметки и ако се установят грешки или нарушения - да бъдат коригирани", посочва Ковачева.

Немалко абонати на столичното парно получиха сметки за април от порядъка на 200-300, та дори и 400 лв. Тази година април е по-студен от обикновено, но това в никакъв случай не обяснява защо сметките са по-високи от зимните месеци.

Абонатите на "Топлофикация София" започнаха да получават фактурите за април и мнозина изпаднаха в стрес от високите суми, които са им начислени. Вярно е, че миналия месец бе необичайно хладен, но 400 лв.

„Отчитам продължителността на предоставяне на топлоснабдителната услуга в София през април 2023 г., както и значително по-високите цени на топлинната енергия за битовите клиенти в столицата в сравнение със същия период на 2022 г. В същото време обръщам внимание, че потребителите нямат възможност сами да извършат проверка дали топлофикационното дружество изпълнява всички свои задължения във връзка с правилното определяне на термохидравличните режими за постигане на минимални разходи при производството и преноса на топлинна енергия до сградните инсталации, както и относно температурните режими, техническото състояние, настройката и управлението на абонатните станции, които осигуряват централното топлоснабдяване на съответните сгради – етажна собственост“, пише омбудсманът.

Часове по-късно дойде отговорът на "Топлофикация София".

Оттам заявяват, че при определяне стойността на месечните фактури през целия отоплителен сезон се ръководят единствено от действащата нормативна уредба и по-конкретно от Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради в режим на етажна собственост, която е Приложение към чл. 61, ал. 1 от Наредба за топлоснабдяването.

"Разпространеното (на омбудсмана) твърдение говори за непознаване на цитираната нормативна уредба и дава възможност за спекулации по чувствителна за обществото ни тема. Отговори на въпросите, които се повдигат са дадени в Протокол №8/15.01.2021 г. от заседание на КЕВР във връзка с извънредна проверка на „Топлофикация София“ ЕАД по повод „клиентски жалби за завишени сметки през месец ноември 2020 г.“, се посочва в позицията на "Топлофикация София". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата