Медия без
политическа реклама

Омбудсманът иска улесняване на процедурата за помощи за ученици

27 Юни 2023
Учениците от 1 до 4 клас имат право на еднократна помощ от 300 лв.
Илиана Димитрова
Учениците от 1 до 4 клас имат право на еднократна помощ от 300 лв.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до социалния министър Иванка Шалапатова да отпадне бюрократичната тежест, задължаваща родителите на ученици от II, III и IV клас да предоставят удостоверение за записването им в съответното училище през новата 2023-2024 година, срещу което да получат еднократната държавна помощ от 300 лева.

Това съобщи пресцентърът на омбудсмана. Ковачева е залята от жалби, в които родители на ученици от втори до четвърти клас се оплакват, че искат да се възползват от тази социална подкрепа, но посочват като проблем, че Агенцията за социално подпомагане изисква удостоверение от училището, че детето е записано като ученик за II, III или IV. Обучението в тези класове обаче е задължително и децата не подлежат на отделно записване, каквото се прави за учениците в I и VIII клас.

"Задължението за родителите да се снабдят от училището с такова удостоверение, за да го приложат към заявлението-декларация до дирекция "Социално подпомагане", трябва да бъде преразгледано и премахнато. При положение, че този вид помощ се отпуска за всички деца и данните, кое дете къде е записано са налични в информационна система на Министерството на образованието и науката, смятам че Агенцията за социално подпомагане следва да извърши тази проверка служебно, съгласно изискванията на Закона за електронното управление и не би следвало да я иска от гражданите", пише Ковачева.

Тя подчертава, че законът повелява държавната администрация да не изискват от гражданите и организациите представянето или доказването на вече набрани или създадени данни, а да ги съберат служебно.

"Вярвам във Вашата социална ангажираност и желание за намаляване на бюрокрацията и административната тежест за гражданите. Очаквам в разумен срок да ме информирате за предприетите от Вас действия по поставения проблем", завършва омбудсманът писмото си до Шалапатова.

Агенцията за социално подпомагане вече приема заявления за новите еднократни помощи за ученици, съобщиха оттам днес.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата