Quantcast

Медия без
политическа реклама

Социалният министър смени шефовете на две ключови агенции

21 Юли 2023
Илияна Димитрова
Иванка Шалапатова

Социалният министър Иванка Шалапатова смени шефовете на двете най-ключови агенции към министерството. След като преди няколко дни назначи временна управа на Агенцията по заетостта, днес тя е направила рокада и в Агенцията за социално подпомагане. За изпълнителен директор е назначена Надя Танева, която от 13 г. управлява дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив. Танева е била и общински съветник в града, в биографията й се вижда, че е сред учредителите на ГЕРБ. "Промяната е свързана с новата визия на ръководството на министерството за ефективно управление на АСП и реформиране на системата за социално подпомагане", лаконично обясняват от МТСП.

АСП отговаря за редица важни плащания - към хората с увреждания, социално слабите, еднократните помощи за ученици, парите за посрещане на инцидентно възникнали нужди и т.н. От юни в системата влязоха в сила първите големи промени от години насам - нови критерии за отпускане на социални помощи и нов размер на самите помощи. Ако съдим по заявките за бюджет 2024, задачите й от следващата година ще станат още повече - финансовият министър Асен Василев смята да дава нов вид социална добавка за пенсионерите под линията на бедност.

Преди седмица бе освободено ръководството и на Агенцията по заетостта, отново с неясната формулировка "нова визия за по-ефективно управление". Там към момента има временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор - Милена Георгиева. Основен приоритет в работата й ще е ускоряването на изпълнението на мерките за развитие на пазара на труда, финансирани по Националния план за възстановяване и устойчивост, посочиха при смяната от МТСП. Георгиева е от 7 години зам. изпълнителен директор на агенцията.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?