Медия без
политическа реклама

Близките на загиналите в Царево ще получат по 15 000 лв.

Водата в града, а и в Приморско още не е годна за пиене

16 Септ. 2023
Иванка Шалапатова
Илиана Димитрова
Иванка Шалапатова

Обезщетение по 15 000 лв. ще получат близките на загиналите по време на наводнението в Царево от 5 септември. Това обяви пред "Нова телевизия" министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Предложението ще бъде гласувано на заседание на кабинета през следващата седмица.

"Целта ни е тази помощ да е постоянна мярка", коментира Шалапатова. Тя обясни, че вече са посетени 103 домакинства в Царево, предоставена им е емоционална и психологическа помощ, както и информация за помощите.

Като резултат от подадените заявления до момента са предоставени 46 помощи, до трикратен размер на линията на бедността. "Подкрепата може да достигне до 1512 лева, като индивидуалните потребности се преценяват. Облекчихме достъпа до Фонда за социална закрила. До 2500 лева може да бъде подкрепено всяко домакинство, което е получило и първата помощ. Може да бъде подпомогнато за базисните потребности за оборудване", допълни социалният министър.

 

ВОДАТА - САМО ЗА БИТОВИ НУЖДИ

Питейната вода в засегнатите от наводненията райони на Царево и Приморско може да се използва за битови цели, съобщиха от ВиК-Бургас.

"Поради отклонения от изискванията на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели по някои показатели, водата да не се използва за пиене и приготвяне на храна", обясниха от дружеството. Забраната е в сила до получаване на трайни, последователни лабораторни резултати, които да съответстват на изискванията.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата