Медия без
политическа реклама

Жертвите в Царево са четири

И Резовска река излезе от коритото си

06 Септ. 2023Обновена
30-годишната ветеринарна лекарка Даниела Йорданова е четвъртата жертва на наводнението в Царево. Снимка: Ива Дойчинова, "Фейсбук"
30-годишната ветеринарна лекарка Даниела Йорданова е четвъртата жертва на наводнението в Царево. Снимка: Ива Дойчинова, "Фейсбук"

Четири са жертвите на наводнението в Царево. Намерено е тялото на 30-годишната дъщеря на съдия Мария Москова, съобщи БНТ в 18.30 часа, позовавайки се на МВР и кмета на общината Георги Лапчев. То е извадено от водата от катер на "Гранична полиция".

По-рано през деня се разбра, че Москова също е сред загиналите, двете с дъщеря й д-р Даниела Йорданова бяха завлечени заедно с автомобила им от приливната вълна. Другите загинали са мъже, единият е работил на къщата на Москова и Йорданова. Също така един от мъжете е бил в автомобила им, а вторият според свидетели е опитвал да се измъкне пеш. Според данните драмата се развива по едно и също време, все на срутилия се мост между Василико и Царево, където загиват всички.

Възможно е информацията по подробностите на трагедията да претърпи промяна в следващите часове. Разбираемо поради трудностите, тя все още е непълна.  

 

 

Няма сигнали за още изчезнали хора. Издирванията се прекратяват.

В Царево днес е Ден на траур.

Ето още от МВР, с оглед на придвижването в района: 

След компрометирането на моста на къмпинг „Нестинарка“ днес по обед, се минава по алтернативен маршрут между Ахтопол и Царево: Ахтопол - Варвара - Бродилово - местността Калинче - Изгрев - Царево. Алтернативният път ще се ползва от пътуващите от Ахтопол на север, а после към Ахтопол. Има служители, които съдействат. Възстановена е проходимостта на моста на Синеморец, така че намиращите се там и в Резово могат да предприемат изтегляне в северна посока.

Ето и информация от правителствената пресслужба, оповестена около 18.30 часа:

Към момента се транспортират всички елементи на временното метално съоръжение, което ще се изгради на пътя Царево - Ахтопол. Работи се по възстановяване и на моста в Царево, чрез закаляване и запълване на дупката със скална маса, за да може да се пусне движение на леки автомобили по него. Очаква се до около 3 часа да бъде възстановено движението. По пътя Царево - Малко Търново, след с. Изгрев, движението се ограничава в една лента. По съоръжението на р. Караагач, между Китен и Царево, се въвежда временна организация и движение в една лента. Пробите от водата от язовир “Ясна поляна” вече са в норма. Работи се по изпомпване на водата от Пречиствателна станция “Царево” - тя е най-пострадала, след което съвместно с EVN ще се извърши ремонт на ел. съоръжения. Токът в Арапя е пуснат. Министерството на отбраната остава в готовност за оказване на помощ и включване на военнослужещи и високопроходима техника, както и за осъществяване на логистика за транспорт на хора и товари.

 

И РЕКА РЕЗОВСКА ПРЕЛЯ

Река Резовска също излезе от коритото си днес, съобщи БНТ вечерта. Имало е смерч, отнесени са 11 лодки.

 

ПОДРОБНОСТИ ОТ ПО-РАННИТЕ ЧАСОВЕ

Загиналите майка и дъщеря са напускали наводненото Василико с колата си. Предполага се, че автомобилът е пропаднал на срутения мост между Василико и Царево. На същото място е загинал и един от мъжете. Той е на 61 г.извършвал е строително-монтажни дейности на новостроящата се къща на съдийката и дъщеря й. Родом е от Смолян, живее в Несебър. По-късно от МВР-Бургас уточниха, че е потвърдена информацията за втори загинал мъж

Синеморец бе изцяло откъснат до днес по обяд, тъй като Велека заля моста на изхода на селото. Към 12:00 ч. започна пропускането на по-високи автомобили, а след 13:00 ч. бе разрешено преминаването и на останалите коли, съобщават пътуващи в синеморските групи във "Фейсбук". Малко след това обаче пропадна друг мост - на обходния маршрут в посока Ахтопол, поради което той бе временно затворен. След няколко часа МВР отвори друго трасе по дестинацията: Царево - Бургас, а впоследствие - към Ахтопол.

Стана ясно още, че двата язовира до село Лозенец ще бъдат напълно източени, защото са с нарушени язовирни стени. Мостът при река Велека е проходим за автомобили.

Кадри от устието на река Велека показват, че реката сама е разрушила пясъчната коса и засега няма нужда да се взривява, за да се оттече водата. "Устието е отворено, ще изчакаме водата да се излее в морето“, потвърди и Лапчев. Продължава да е тежко положението в село Кости. "Улици нямаме, всичко е  тотално разрушено", каза пред bTV кметът на с. Кости Антон Ангелов. 

Община Царево обяви кампания за набиране на доброволци, но след това стана ясно, че на този етап няма нужда. Тъй или иначе информацията е противоречива. БЧК още от вчера имаше екипи на място, осигурени са 650 хранителни пакета за незабавно подпомагане. "Очаква се доставката на около 10 тона вода. Още снощи имаше логистична подкрепа за хора, потърсили помощ. Тепърва ще се оценяват нуждите. Имаме готовност да предоставим походни легла със спално бельо", каза Виолета Радева от БЧК.

Разбра се, че за село Кости е нужна техника. Желаещите да я предоставят могат да се записват на телефон: 0590 5 50 18 или да се свържат с кметския наместник: +359 87 6401520

Около 4000 са туристите, настанени в засегнатите от бедствието райони, обяви министърът на туризма Зарица Динкова. Следобед започна извозването им с автобуси. Тепърва ще текат обследвания, ще се види какви са щетите, има пострадали системи на сградите, пострадала инфраструктура, сериозни са щетите на "Нестинарка", каза още Динкова. 

Две са възможните суми, които хората с пострадали жилища могат да получат, коментира пред журналисти премиерът акад. Николай Денков. "Още вчера социалното министерство изпрати представител на място, която обясни какви са възможностите и процедурите, които трябва да се следват. От днес с екипите за социално подпомагане от днес са на терен, обикалят наводнените къщи, говорят с хората. Непосредствените възможности са сума до 1512 лв. за повредени къщи и помещения. Отделно има друга сума до 2500 лв., свързана с повредени електрически уреди. В срок до един два месеца тези средства могат да бъдат получени", коментира Денков. Очаква се необходимите средства за възстановяване на инфраструктурата да възлязат на десетки милиони. Комисията за възстановяване е в готовност да започне работа, пари има, каза още Денков. 

 

ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ ЗА ЦАРЕВО

Община Царево откри дарителска сметка за възстановяване на щетите в резултат на бедственото положение. Даренията могат да бъдат направени по банков път на името на:

ОБЩИНА ЦАРЕВО

Банка "УниКредит Булбанк" АД - Филиал Царево

Банков код - BIC: UNCRBGSF

Банкова сметка в лева - IBAN: BG98UNCR 7000 3925 4489 17

Код на плащане - 44 51 00 /помощи и дарения от страната/

Основание - дарение за възстановяване на щети

 

Обилните валежи от последните часове предизвикаха големи наводнения по морето.  Под вода са улици и обекти в Ахтопол и Царево, съобщават от Meteo Balkans, цитирани от БНР. Наводнени са пътища, преливат реки, коли са под вода, има отнесени автомобили в морето.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Царево, жертви, потоп

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?