Медия без
политическа реклама

Потопът при Царево взе поне две жертви

Бедствено е положението по цялото Южно Черноморие

05 Септ. 2023Обновена

Обилните валежи от последните часове предизвикаха големи наводнения по морето. Под вода са улици и обекти в Ахтопол и Царево, съобщават от Meteo Balkans, цитирани от БНР. Наводнени са пътища, преливат реки, коли са под вода, има отнесени автомобили в морето. Пострадали са и Варвара, къмпингите "Нестинарка" и "Арапя". Тече евакуация от двата къмпинга и от с. Лозенец, от което 60 души са настанени в кметството. Няколко човека в района на Царево имат нужда от помощ, каза директорът Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Александър Джартов. Част от тях са в къмпинг "Арапя", други - в къмпинг "Нестинарка". Екипи на пожарната са изпратени, за да ги изведат. Проблем в момента са високите води, заради които придвижването е трудно, каза Джартов. В морето са завлечени каравани, автомобили, домакински уреди. През системата за предупреждение хората в Царево са предупредени да стоят на по-високите етажи заради опасност от наводнение. Потопът в цифри е 330 л на кв.м, измерен в с. Кости. За сравнение - в Карловско миналата година бяха измерени 150-160 на кв.м.

Мостът след Царево е разрушен, обходните пътища за залети (виж снимката долу). 

Община Царево обяви бедствено положение заради обилните валежи в региона. То ще е в сила следващите 5 дни. Река Велека е преляла при с. Кости и залива населеното място, обяви кметът на общината Георги Лапчев. 

Двама души - мъж и жена са загинали, потвърди премиерът Николай Денков, който пристигна за съвещанието на кризисния щаб. Още две жени и мъж се издирват. "Поне няколко човека са загубили живота си", заяви министър-председателят. Лапчев допълни, че са забелязани две тела в морето, но още не са извадени.

Трима от пострадалите са били в Царево, който бил отнесен от придошлите води. Един от издирваните е шофьор на автомобил, който е бил на моста и не е успял да се задържи.

 

                                                                         ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

*** В следващите 48 часа никой да не влиза в морето в района, тъй като то в момента е изключително опасно, предупреди премиерът акад. Николай Денков.

*** Водата от обичайните водоизточници в момента не е годна за пиене, може да се ползва само за битови нужди, каза още Денков.

*** Община Царево набира доброволци. Желаещите могат да се записват на телефон 0590 5 50 18. Всички доброволци, тръгнали към Царево, трябва да се явят в кризисния щаб, за да няма хаос.

*** Министерството на труда и социалната политика отвори платформа за подаване на сигнали за граждани в бедствено състояние вследствие на наводнението в община Царево.

 

 

70 ученици и 7 учители от пловдивското училище "Екзарх Антим I", които са на лагер в хотел на плаж "Нестинарка" край Царево, са били евакуирани. Децата от 3, 4 и 6-ти клас са настанени на 4-тия и на петия етаж на сградата, където е сухо и безопасно. Наводнен е само приземният етаж. учениците са добре физически и психически, имат храна и вода и няма никаква опасност за тях, каза пред Радио Пловдив директорът на училището Катерина Василева.

Без ток засега са Кости, Бродилово, Ахтопол, Варвара и Резово - екипите са затруднени заради затворените пътища.

"Направили сме пълна организация да бъдат евакуирани хората, които са били в опасност. Водата е невиждана, която се излива", сподели градоначалникът пред БНР Бургас. Лапчев призова да се ограничи движението на юг от Царево, много участъци в момента са затворени. Поройният дъжд запуши дере, от което водата се оттича в морето, затова и има много наводнени жилищни сгради, както и хотелски комплекси.

Министерството на туризма и община Царево призоваваха туристите и туроператорите да не се евакуират сами. Евакуация, ще бъде направена само там, където към момента се налага такава, организирана от кризисния щаб в града.

Двата язовира на територията на община Царево преливат. "Ще информираме хорота от Лозенец да бъдат излючително бдителни и да се изтеглят към по-високите части. Количеството на падналите валежи е такова, каквото никой не виждал. Имаме скъсани мостове и едно цяло село - Кости, което в момента е под вода. Започнали сме евакуация на хората. Има и автомобили, ударени от приливната вълна, която е дошла много бързо", съобщи пред БНР кметът на Царево Георги Лапчев. Водата продължава да приижда, отбеляза кметът.

Прекъснат е пътят между Царево и Синеморец. Пътуват екипи, които да окажат помощ, каза гл. комисар Джартов и посъветва: "Най-добре е тези, които са предвидили да пътуват в този район, да не го правят. Хората в сградите да се разположат на най-високите етажи. Тези, които имат възможност да се евакуират, да го направят и да отидат на по-високи терени".

Сложна е ситуацията в къмпингите "Нестинарка" и "Арапя", откъдето сигналите са най-голям брой. В "Арапя" се опитват да спасят човек с въже, предава bTV.

Паркираните автомобили са под вода в Лозенец и Царево и се вижда само таванът им. Също така се съобщава и за отнесели леки коли в морето.

"Деретата преливат. Има отнесени в морето бунгала, коли и каравани“, каза пред bTV кметицата на Варвара Бистра Димова. По думите ѝ в бунгалото е имало хора, но са успели да се спасят. Няма пострадали. „Има една отцепена къща от водата. В долния край на селото две дерета се сливат на едно място и там те са отцепени от селото, трудно можем да стигнем до тях", каза Димова, но уточни, че хората нямат нужда от помощ.

Тя предупреди който се движи по Южното Черноморие край Варвара да кара с повишено внимание, защото е отнесена пътна настилка.

Силен вятър и пороен дъжд се излива и в Ахтопол – от тази сутрин в градчето няма ток, мобилна мрежа и интернет обхват, разказа пред националното радио почиващ в курортното селище.

Пред БНТ областният управител на Бургас Пламен Янев призова хората за спокойствие и да останат на по-високи етажи, тъй като евакуацията в момента може да бъде по-рискована, отколкото оставането на място.

Валежите в Югоизточна България се дължат на антициклона Оленка.

СПЕШНА ПОМОЩ ОТ ДЪРЖАВАТА

След спирането на валежите и оттичането на водата екипите на АСП са в готовност да започнат обходи на пострадалите имоти и да направят комплексна социална оценка на нуждите на хората от социална, финансова, психологическа и здравна подкрепа, както и да ги консултират за възможностите да получат помощ от различни институции.

 

ПОТОП И В ГЪРЦИЯ

 Опасно време се стовари и в Гърция. Прогнозите са до историческите 1000 л/кв.м в Централна Гърция, пише "Метео Балканс". Валежите на много места в Централна Гърция, Тесалия, Атика и Егейско море са значителни по количества. Има условия за внезапни наводнения и силни пориви на вятъра. Висок остава рискът и от материални щети. Очаква се средна и едра по размер градушка. Бурите към края на деня формират мезо - конвективни системи. Валежите са средно около – 40-80л./кв.м., като на места в Централна Гърция и Тесалия - над 400-500 л./кв.м

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ахтопол, Царево, наводнение

Още по темата