Медия без
политическа реклама

МТСП не откри нарушения на персонала в дома в Горско Косово

Смъртността в следствие на деменцията се увеличава двойно в последните 5 г., съобщи социалният министър Деница Сачева

09 Яну. 2020
Илияна Кирилова

Проверка на социалното министерство в дома за хора с деменция в Горско Косово, за който Омбудсманът сигнализира, че осигурява нечовешки условия и в който за последната година са починали 24 души, не е открила нарушения в работата на персонала. Това съобщи социалният министър Деница Сачева пред Би Ти Ви.

"Проверката на Агенцията за социално подпомагане установи, че в случая не може да говорим за недобросъвестност от страна на служителите на дома. Починалите хора са доста възрастни, над 80-годишни. Един от хората е починал буквално на първия час, след като е настанен в дома. Така че ние няма какво да констатираме, което да ни притеснява от гледна точка на хората, но от гледна точка на битовите условия има какво да се желае. Проверката на прокуратурата не е приключила, но нашата проверка не констатира нарушения, които да показват недобросъвестност от страна на персонала", съобщи Сачева. Тя обаче призна, че персоналът има нужа от допълнителна квалификация.

По думите й въпреки, че цифрата на починалите в дома звучи стряскащо, трябва да се говори с факти - по данни на Световната здравна организация смъртността в следствие на деменцията се увеличавала двойно в последните 5 г., като това било причина номер 7 по смъртност наравно със сърдечно-съдовите и раковите заболявания. 

Само преди два дни синът на човек, починал в дома в Горско Косово, разказа, че не е бил допускан да види в какви условия живее баща му, а се е срещал в него само в стая за свиждания. Баща му престоял в дома само 45 дни, въпреки, че е бил физически здрав, макар и с деменция тип Алцхаймер, като не е получил дори смъртен акт и не знае каква е причината за внезапната му смърт.

По данни на МТСП домовете за хора с деменция у нас са 14, като, по думите на Сачева, всички те подлежат на закриване и трансформирани до 4-5 г. в домове от семеен тип с по-добри битови условия и със специално анагиран за целта персонал.

 

УСПОКОЕНИЕ:

Сачева посочи, че казусът с дома в Горско Косово дава пореден повод да се говори за закона за социалните услуги, който погрешно е бил възприеман като заплаха за българското семейство. Именно поради това влизането му в сила бе отложено с шест месеца по предложение на народните представители. "Той предвиждаше да има Агенция за качеството на социалните услуги, да има стандарти за хората, работещи там, както за техните професионални умения, така и за заплащането им", каза социалният министър. Тя обясни, че социалните услуги, които се отнасят до бездомни хора, възрастни, хора с увреждания, с психични проблеми, изоставени деца и др., се извършват основно от общини. "Ако общината няма възможност да извършва тези услуги, сключва договор с неправителствена организация, като това важи за едва 15% от случаите. Неправилно е да се смята, че държавата не може да контролира неправителствените организации", подчерта тя.

По думите й няма такъв текст в закона, който да предвижда извеждане на деца без съдебно решение. "Разбира се, в случаи, когато има насилие над детето, то се извежда от семейството, но само след решение на съда. Това, което се случи (истерията против приемането на закона за социалните услуги - бел.ред.), в своите корени се дължи на това, че имаме съграждани, които са в брак с чужденци и са пострадали от съответните служби на други държави. Може би около 70 са тези случаи - основно с бракове в Норвегия, Германия, Холандия, Италия, дори един от сигналите е от Хаити. Може би около тези казуси покълнаха страховете, че се внася чужд модел, който застрашава децата. Категорично мога да кажа, че българското правителство не провежда такива политики, подчерта социалният министър. По думите й над 1800 деца са останали в семействата си благодарение на социалните услуги у нас.

По думите й ну нас няма и нито едно дете, което да е изведено от семейството заради бедност. "Гледането на детето не се изчерпва с парите, които родителят получава, а с родителския капацитет, с отговорността на родителя към детето. Няма случай дете да е извеждано и да е давано директно на приемно семейство. Винаги се търси разширеното семейство на първо място - баба, дядо, чичо, леля, близък роднина. Детето се извежда едва тогава, когато няма никакъв друг вариант", категорична бе тя.

 

 

 

 

 

Още по темата