Quantcast

Медия без
политическа реклама

БСП праща социалния министър на прокуратурата

Проектът, за който ме критикуват, е на БСП от времето на редовното правителство, обясни министър Лазаров

26 Яну. 2023ОбновенаЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА
БГНЕС
Бившият социален министър и настоящ депутат от БСП Георги Гьоков.

От БСП са внесли жалба в прокуратурата срещу служебния социален министър, съобщи депутатът от БСП и бивш социален министър Георги Гьоков. Причината е неправомерно разходване на публичен ресурс, в случая на европейски средства по плана за възстановяване. Със средствата социалното министерство е купило три имота. Това станало след решение на служебното правителство от 15 декември 2022 г. Гьоков отказа да потвърди, че жалбата е подадена срещу настоящия служебен социален министър Лазар Лазаров, тъй като решението е на правителството. Лазаров се смята за кадър на БСП, тъй като дългата му кариера в социалните институции започва по времето на Емилия Масларова.

Гьоков обясни, че става въпрос за проект "Развитие на социалната икономика" на обща стойност от близо 27 млн. лв. в 2 компонента, като по единия става въпрос за създаването на общо шест регионални центрове за подкрепа на модернизирането на предприятията за социалната икономика. От тези 27 млн. социалното министерство е похарчило над 2,16 млн. лв. за закупуване на имоти в Пловдив, Бургас и Габрово и то от частни агенции, макар че общините у нас разполагат с помещения, които от години стоят празни.

"На първо място си поставяме въпроса защо се закупуват такива имоти от частни субекти, а не се търсят свободни държавни или общински имоти, които да се придобият безвъзмездно", попита Гьоков. И иронично отговори, че при държавните имоти няма комисиони. Гьоков обясни, че процедурата, по която държавата е купила тези имоти, е непрозрачна, тъй като няма оценка, по която се класират кандидатите, нито защо са се избрали именно Пловдив, Бургас и Габрово. "Затова подборът им подбужда съмнения за корупция", обобщи Гьоков.

От изказването на бившия социален министър става ясно, че имотът в Габрово е бил продаден за 529 000 лв., въпреки че дълго време се е предлагал на цена от 168 000 лв. "Нямаме основание да считаме, че в Пловдив и Бургас процедурата е била различна. Очакваме прокуратурата да се задейства", заяви още Георги Гьоков. 

Ако нередностите, за които БСП бият тревога, се окажат истина, тогава ще бъдат уведомени и европейската прокуратура, както и държавната финансова инспекция и "всички органи, призвани да пазят европейските и българските средства от неправомерното им изразходване".

Проверка на "Сега" в правната система на Министерския съвет показа, че такова решение на правителството действително има. С него кабинетът задължава министъра да купи въпросните три имота, като е посочил и цената, на която трябва да стане това.

ОТГОВОР

След изявлението на БСП, социалното министерство свика брифинг. На него министър Лазаров заяви, че проектът е изработен по времето на БСП и когато министър е бил Георги Гьоков в кабинета на Кирил Петков. Проектът е разписан от Гьоков, одобрен е от ЕК. Актуалният министър е потърсил държавни и общински сгради, но не са били предложени. "Ние не търсим какви да е помещения. Не търсим огромни помещения. Търсим точно определени помещения с възможност за постоянна експозиционна площ", заяви министър Лазаров. "Ако министър Гьоков е бил против да се купуват имоти по този проект, не трябваше да го предлага", допълни той.

"Обърнахме се към кметовете на общини, които отговаряха на условията, които търсехме. По този начин ние твърдим, че сме осигурили абсолютно пълна прозрачност на целия процес и сме гарантирали и защитили държавния интерес", каза Лазаров. И дполъни, че от предвидените средства, така както са в рамките на проекта, са били спестени повече от 2 млн. лв. за покупка на въпросните имоти. Всички сделки са били осъществени при условията на действащото законодателство, "което гарантира както държавния интерес, така и възможността за устойчивост на тези дейности".

В казуса служебният министър видя и още един ракусрс - "борба в различните формирования в БСП". "Призовавам ви да не търсите тези решения в социалната система, нека се обединим, за да осигурим по-добър стандарт на живот", предупреди Лазаров.

Още по темата