Медия без
политическа реклама

Битката кой да е българският съдия в Страсбург ще има втори тур утре

Комитетът по подбора препоръчва да бъде назначена Галя Вълкова, но омбудсманът Диана Ковачева има силен политически гръб

23 Яну. 2024Обновена
Мандатът на Йонко Грозев, който в момента е българският съдия в ЕСПЧ, изтича на 12 април тази година.
БГНЕС
Мандатът на Йонко Грозев, който в момента е българският съдия в ЕСПЧ, изтича на 12 април тази година.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа не успя да избере българския съдия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) днес. Резултатът от гласуването беше обявен след 21 ч. днес. Балотажът ще е утре, а изборът е крайно оспорван.

Омбудсманът Диана Ковачева взе 120 гласа, съдия Галя Вълкова от Софийския градски съд - 104, а бившият директор на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов, който сега ръководи Европейското училище по принудително изпълнение към Камарата на частните съдебни изпълнители - 17. Имаше и 12 недействителни бюлетини в тайния вот.

Миналия юни тримата бяха класирани за български съдия в Страсбург от специална комисия за подбор в София. Мандатът на Йонко Грозев, който в момента е българският съдия в ЕСПЧ, изтича на 12 април тази година. За да бъде избран от раз претендентът днес трябваше да получи 121 гласа. На балотажа ще се гласува отново и за тримата.

Правителството прати на ПАСЕ списъкът с имената на тримата, както и списъка със седем резерви.

На 9 януари специалният комитет по избора на съдии в ЕСПЧ е интервюирал кандидатите, става ясно от публично обявените от ПАСЕ документи. Комитетът препоръчва на ПАСЕ с малко мнозинство, мястото на Йонко Грозев да заеме Галя Вълкова като най-квалифициран кандидат. След нея остават Ковачева и Йорданов, като и двамата се смятат за еднакво квалифицирани от комитета. Обикновено ПАСЕ се съобразява с тези препоръки.

Не е ясно обаче дали и в случая ще стане така или ще надделеят политическите пристрастия. Вълкова е съдия от кариерата, като включително е работила и в регистратурата на ЕСПЧ. Диана Ковачева няма грам съдийски опит. По предложение на ГЕРБ тя зае мястото на омбудсмана Мая Манолова, на която беше заместничка. Тя беше и правосъден министър от ГЕРБ и като такава не остана в историята с някакви постижения. Но ще бъде запомнена с това, че дирижира заседанието на Висшия съдебен съвет, когато Сотир Цацаров беше избран за главен прокурор. Всъщност Ковачева беше министър в най-мракобесните времена на ГЕРБ, включително и при създаването на закритото вече спецправосъдие.

По информация на "Сега" представителите на България в ПАСЕ от ГЕРБ, ДПС и БСП в момента лобират усилено за избора на Ковачева. Ако те успеят да убедят представителите на политическите си семейства да дадат гласа си за Ковачева, изглежда, че тя ще спечели битката, въпреки че професионалистите препоръчват Вълкова.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) е един от основните органи на Съвета на Европа. Тя се състои от 306 депутати в парламентите от 46-те държави членки. България има шестима представители.

ВТОРИ ТУР И ЗА КУНЕВА

Миглена Кунева, която беше в шортлистата за поста комисар на Съвета на Европа по правата на човека в ПАСЕ, също отива на втори тур утре. Нито тя, нито някой от другите двама претенденти - Манфред Новак от Австрия и Майкъл О’Флахърти от Ирландия, събраха достатъчно гласове тази вечер. За Кунева гласуваха 78 депутати, за Новак - 75, а за О’Флахърти - 97.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата