Медия без
политическа реклама

Симеон Сакскобургготски може да загуби 16 000 дка гори в Рила

Софийският окръжен съд призна държавата за собственик, но не ѝ присъди обезщетение

20 Яну. 2024Обновена
Симеон Сакскобургготски
БГНЕС архив
Симеон Сакскобургготски

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок губят 16 000 дка имоти и гори в Рила. Това реши Софийският окръжен съд, който е първа инстанция по делото. Съобщението бе разпространено от Министерство на земеделието, което страна в процеса от името на държавата. 

"Софийският окръжен съд призна България за собственик на 66 недвижими имота. Това стана след повече от десетгодишна съдебна битка. Имотите представляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща площ от около 16 хил. дка. и са по последното висящо дело относно казуса с т.нар. "царска реституция", пишат от МЗХ.

евро плюс всички данъци, които могат да бъдат начислени. Това е осъдена България да плати на Симеон Сакскобургготски, съобщи Европейският съд по правата на човека в Страсбург. Решението на съда може да бъде видяно тук. Още през септември 2021 г.

От министерството твърдят, че производството по делото е образувано "по искове на държавата чрез министъра на земеделието и храните срещу наследниците на бившите царе Ф. I и Б. III". От МЗХ очевидно имат предвид Фердинанд и Борис Трети.

"През 2019 г. бе сключена съдебна спогодба с част от ответниците, представители на фамилията В. и делото спрямо тях е прекратено. С постановеното решение съдът признава, че държавата е собственик на процесните имоти ex lege, по силата на действалите Закони за горите, както и че не е имало основание за реституция на процесните горски имоти", посочват и министерството и добавят, че решението на Софийския окръжен съд не е окончателно.

От МЗХ обаче твърдят, че ако "така постановеното решение на съда остане в сила, С.Б.С и сестра му М.Б.Х (Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок) ще трябва да възстановят на държавата присъденото им обезщетение от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от НС през 2009 г."

НЕ Е ТОЧНО ТАКА

Адвокат Михаил Екимджиев обаче опроверга съобщението на земеделското министерство. Той коментира пред "Сега", че не е вярна тезата, че Сакскобургготски трябва да връща присъденото от Страсбург обезщетение. Окръжният съд е отхвърлил претенциите на държавата за реализираните от Сакскобургготски добиви от горите. Статусът му е приравнен на добросъвестен държател и затова не трябва да плаща такова обезщетение, обясни Екимджиев, който води делото на бившия премиер в Страсбург. "Единствената мислима хипотеза за прихващане би била само ако имаше уважена тази претенция на държавата за обезщетението за добивите", посочи още адвокатът и припомни, че решението на СОС все пак е само на първа инстанция. "Сега" се запозна със съдебното решение, с което наистина претенциите за обезщетение на държавата са отхвърлени.

ДЕЛОТО В СТРАСБУРГ

В началото на май 2023 г. България бе осъдена от Европейския съд за правата на човека да плати на Симеон Сакскобургготски 1 635 875 евро плюс всички данъци, които могат да бъдат начислени. (Решението на съда може да бъде видяно тук.) Още през септември 2021 г. бившият премиер и наследник на българските царе осъди държавата. Тогава обаче ЕСПЧ даде 6 месеца на правителството и Сакскобургготски да се споразумеят за обезщетението, но до това не се стигна. Сакскобургготски даде знак, че е готов да преговоря за споразумение, но от страна на правителствата, които се изредиха междувременно, такова не е предложено.

Бившият премиер и сестра му Мария-Луиза Хробок осъдиха България заради мораториума от 2009 г., с който бе забранено да се разпореждат с имотите си и да ги експлоатират.

Съдът прие, че със забраната за всякаква търговска експлоатация на царските гори е нарушена конвенцията за правата на човека, която защитава собствеността. Нарушено е и правото на справедлив съдебен процес, тъй като мораториумът не е можело да бъде обжалван. Съдът констатира, че действията на българските власти са поставили непропорционална индивидуална тежест върху Сакскобургготски и сестра му. Предвидените мерки са извънредни, тъй като мораториумът е бил в сила дълго и не е подлежал на съдебен контрол.

Бившият премиер и наследник на българските царе Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок осъдиха България в Страсбург заради мораториума от 2009 г.  с който бе забранено да се разпореждат с имотите си и да ги експлоатират.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата