Quantcast

Медия без
политическа реклама

Страсбург: България да плати 1,6 млн. евро на Сакскобургготски

02 Май 2023ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
Симеон Сакскобургготски

1 635 875 евро плюс всички данъци, които могат да бъдат начислени. Това е осъдена България да плати на Симеон Сакскобургготски, съобщи Европейският съд по правата на човека в Страсбург. (Решението на съда може да бъде видяно тук.) Още през септември 2021 г. бившият премиер и наследник на българските царе осъди държавата. Тогава обаче ЕСПЧ даде 6 месеца на правителството и Сакскобургготски да се споразумеят за обезщетението, но до това не се стигна. Сакскобургготски даде знак, че е готов да преговоря за споразумение, но от страна на правителствата, които се изредиха междувременно, такова не е предложено.

Бившият премиер и сестра му Мария-Луиза Хробок осъдиха България заради мораториума от 2009 г., с който бе забранено да се разпореждат с имотите си и да ги експлоатират.

Съдът прие, че със забраната за всякаква търговска експлоатация на царските гори е нарушена конвенцията за правата на човека, която защитава собствеността. Нарушено е и правото на справедлив съдебен процес, тъй като мораториумът не е можело да бъде обжалван. Съдът констатира, че действията на българските власти са поставили непропорционална индивидуална тежест върху Сакскобургготски и сестра му. Предвидените мерки са извънредни, тъй като мораториумът е бил в сила дълго и не е подлежал на съдебен контрол.

"Това до момента е най-голямото обезщетение, присъдено от ЕСПЧ срещу България", коментира пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев, който представлява Сакскобургготски. По думите му обезщетението е можело да бъде значително по-малко, ако държавата се беше съобразила с решението на Страсбург, че мораториумът нарушава права по конвенцията. От това решение имплицитно следваше, че възможно най-бързо трябва да се прекрати мораториумът, посочи Екимджиев. той припомни, че поделото за собствеността на горите, което вече над 10 години е висящо пред Софийския окръжен съд, още през 2011 г. е наложена обезпечителна мярка "забрана за дърводобив". Т.е. държавата е обезпечила своя интерес. "Този мораториум изглежда като глупав инат и арогантно неизпълнение на решение на ЕСПЧ", посочи адвокатът

 

Бившият премиер и наследник на българските царе Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок осъдиха България в Страсбург заради мораториума от 2009 г.  с който бе забранено да се разпореждат с имотите си и да ги експлоатират.

4400 евро и за Лютви Местан

Страсбург днес постанови решение и по делото "Местан срещу България". То беше заведено от бившия зам.-председател на ДПС Лютви Местан, който през 2013 г. беше глобен с 2000 лева за агитация на турски език по време на предизборната кампания. В случая с Местан ЕСПЧ приема, че е нарушено правото на изразяване. Затова той трябва да получи 1200 евро обезщетение за претърпените неимуществени вреди и още 3200 евро за разноски.

Още по темата