Медия без
политическа реклама

Временните министри направиха голям подарък на мобилните оператори

Вицепремиерът Алексиев лансира драстично намаляване на такси за телекомите

29 Март 2023Обновена

Въпреки че получи сериозни критики, служебният кабинет направи необяснимо щедър реверанс към мобилните оператори - намали драстично (с 40%) някои такси, които са длъжни да плащат на държавата.  Темата влезе като точка последна в дневния ред на заседанието на МС на 29 март,  броени дни преди парламентарните избори. Не е ясно защо временното правителство толкова бърза да свали държавните такси, а не остави решението на редовен кабинет. 

За странните намерения на временната власт първа алармира Диана Ковачева, национален омбудсман. Един след друг големите телекоми вдигнаха цените си за гражданите и бизнеса, а държавата им намалява, при това драстично, таксите възмути се доц. Ковачева.  "Виваком", А1 и "Йетел" обясниха, че трябва да индексират тарифите си заради инфлацията и защото правят инвестиции. 

"Предлага се намаление на таксите, които събира КРС (Комисията за регулиране на съобщенията), средно над 40%, като част от мотивите за това са: насърчаване на инвестициите; стимулиране на иновациите; осигуряване на условия за въвеждане на ново поколение мобилни мрежи (5G) и т.н. Точно същото изтъкнаха телекомите като основания да вдигат цените на услугите си", коментира обмудсманът. Тя дори изпрати писмо до премиера Гълъб Донев, в което подчерта, че ако държавата прави жестове към бизнеса, би трябвало да убеди фирмите те на свой ред да не увеличават тарифите си за потребителите. 

Ако абонатите на А1 са се надявали, че инфлационната вълна ще подмине, напразно е било. След като "Виваком" и "Йетел" обявиха, че ще актуализират цените си заради общото поскъпване, и третият голям телеком съобщи, че ще"индексира" тарифите си. Това ще се случи от 1 март.

 

"През цялата 2022 г. телекомите получаваха държавна помощ под формата на компенсации за цените на тока, която ще продължат да получават и през тази година. Проектът за промени в тарифата на Комисията за регулиране на съобщения означава поредна подкрепа от държавата чрез намаление на таксите", посочва обмудсманът в писмото си до служебния министър-председател.

Темата за поскъпването бе  на фокус в предното Народното събрание. Икономическата комисия поиска трите големи играча на телекомуникационния пазар да представят разбивки за приходите, разходите и печалбите си. Депутати изразиха подозрения, че чрез индексацията компаниите ще увеличат печалбите си.  Но парламентът бе разпуснат и така и не разбрахме истината.

А временните министри си позволяват да приемат сериозни тарифни промени, които засягат бюджета на държавата. 

 

Мъгляви оправдания  

Вицепремиерът Христо Алексиев, вносител на промените, ги оправда с това, че телекомите ще имат големи разходи, свързани с изполването на нови честоти за разгръщане на 5G мрежи. След заседанието на кабинета той коментира, че намаляването на таксите трябвало да насърчи компаниите да усвоят спектъра в обхвати 700 MHz и 800 MHz. Той увери, че мобилните оператори и след редукцията щели да платят сериозни суми - очаквал еднократно към 130 млн. лева за 2023 г. плюс ежегодни такси в размер на близо 8 млн. лева.  

 

Коментар

"Мобилните оператори станаха символ на едно уродливо явление в българското общество - държавата да подпомага финансово бизнеси, които са си много добре, които не пострадаха от пандемията  и от скока на цената на енергията", коментира в предаването (О)позиция на "Сега" Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители". "Нещо повече, мобилните оператори индексираха цените си в пълен размер с годишната инфлация, а в същото време държавата, взимайки от нас пари, цяла година им даваше помощи под формата на отстъпки за електроенергия. Освен това служебното правителство иска да намали таксите за ползване на радиочестотния сектор с 40%, което отново е отстъпки за няколкостотин милиона лева", посочи Николов.

Още по темата