Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българин успя да осъди Румъния в Европейския съд в Страсбург

Букурещ трябва да плати 6500 евро на собственик и капитан на наш риболовен кораб

06 Дек. 2022
Съвет на Европа

Българин успя да осъди Румъния в Европейския съд в Страсбург заради нарушено право на справедлив процес и на правото на собсвеност. Това става ясно от официално съобщение на Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ).

От него става ясно, че във вторник е обявено решение по жалбата на българина Христо Спасов срещу Румъния. Съдът постановява, че Румъния трябва да плати на жалбоподателя 6500 евро за имуществени и неимуществени вреди и 4574 евро за разноски по делото.

Делото се води по жалба на Спасов в Страсбург по повод решение на Апелативния съд в Констанца от 2013 г.. С последното, румънският съд осъжда Спасов, който е собственик и капитан на кораб под български флаг, за незаконен риболов в изключителната икономическа зона на Румъния в Черно море.

България е осъдена да плати 330 213 евро обезщетения по дела в Страсбург. Това показва докладът за 2020 г. на Съвета на министрите на Съвета на Европа, който наблюдава изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека.

В производството пред румънските власти Спасов твърди, че въпросното количество уловена риба е част от българската квота за улов на калкан съгласно Общата политика в областта на рибарството на Европейския съюз (ЕС). Румънският съд обаче приема, че правото на ЕС е неприложимо и осъжда жалбоподателя съгласно националното право.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург единодушно осъди България заради това, че е върнала в Турция турски журналист през 2016 г. Това е станало с решение от днес по делото D срещу България (жалба № 29447/17), съобщават от съда.

Европейският съд посочва, че съгласно принципа за предимство на правото на ЕС европейска регулация с пряко действие има предимство пред всяко противоречащо вътрешно право. Съдът отбелязва в настоящия случай, че Европейската комисия ясно е посочила на румънските власти, че производството срещу жалбоподателя противоречи на правото на ЕС.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург единодушно осъди България заради това, че е върнала в Турция турски журналист през 2016 г. Това е станало с решение от днес по делото D срещу България (жалба № 29447/17), съобщават от съда.

ЕСПЧ постанови, че при осъждането на Спасов румънският съд е извършил явна грешка при прилагане на правото и че жалбоподателят е бил жертва на „отказ от правосъдие“.

Спасов е претендирал 122 000 евро обезщетение за имуществени вреди – пропуснати ползи от улова на калкан за 2011 г. и 2012 г., като сочи данни за средния си годишен улов. Съдът в Страсбург приема, че той е претърпял вреди заради санкциите, които му е наложил съдът в Констанца, но отказва да изчисли обезщетението въз основа на оценката, представена от капитана.

„Това решение представлява интерес, на първо място, защото е първото, поне според мен, с което съдът в Страсбург осъжда друга държава по жалба на български гражданин“, коментира пред Лекс.бг. адвокат Михаил Екимджиев, който заедно с колегата си Катина Бончева от адвокатско дружество „Екимджиев и партньори“ е представлявал българския капитан пред ЕСПЧ.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) няма да обявява автоматично жалбите срещу България за недопустими. Дори и да приеме за основателно искането от България заради извънредното положение някои части от евроконвенцията да бъдат временно изключени за страната.

„Разочароващ е обаче размерът на присъденото обезщетение и не видях убедителни мотиви, тъй като ние претендираме пропуснати ползи за нереализиран риболов за две години на базата на експертен анализ на данните от предишните 5 години, доказващ устойчиви количества улов. Въпреки че съдът в Страсбург констатира, че санкциите, наложени от апелативния съд в Констанца, противоречат на правото на ЕС и заради това нарушават правото на собственост на жалбодателя, той приема, че претенцията за пропуснати ползи не е в пряка връзка с наложените от румънския съд санкции. Тази част от решението е нелогична и неубедителна, защото една от най-тежките санкции, които налага румънският съд, е именно забрана за риболов“, заяви Екимджиев.

България губи поредно дело в Страсбург и ще трябва да плати 12 500 евро обезщетение заради нарушено право на справедлив процес. Причината е парадоксален случай, в който двама ищци печелят дело срещу община Пловдив, но присъденото им обезщетение е по-малко с 26 хил. лв.

Той посочи, че ще предложи на клиента си да обжалва тази част на решението пред Голямата камара на съда в Страсбург. По думите му е възможно да се търси компенсация и по румънския закон, ако в него има разпоредба, аналогична на чл. 2в от българския Закон за отговорността на държавата и общините за вреди, тъй като в случая е нарушен регламент на ЕС. „Дори да няма подобна разпоредба, припомням, че спечелихме първите дела в България за подобни нарушения на базата на принципите на правото на ЕС и юриспруденцията на СЕС, от които категорично се извлича правото на обезщетение, дори без експлицитен вътрешен закон“, посочи адвокатът.

 

Още по темата