Медия без
политическа реклама

Страсбург осъди България за предаден на Ердоган турски журналист

Държавата е осъдена да му плати 15 000 евро заради нечовешко отношение по времето на премиера Борисов и МВР-шефа Румяна Бъчварова

20 Юли 2021

Европейският съд по правата на човека в Страсбург единодушно осъди България заради това, че е върнала в Турция турски журналист през 2016 г. Това е станало с решение от днес по делото D срещу България (жалба № 29447/17), съобщават от съда. Страната ни трябва да плати 15 000 евро заради нарушаването на неговите права. 

На няколко пъти България бе подложена, включително и на международни критики, че предава на режима на Реджеп Ердоган хора в нарушение на правни норми и международни конвенции.

Сега и Страсбург удря звучен шамар и по този случай като директно обявява, че България е нарушила член 3 (забрана на нечовешко и унизително отношение) и член 13 (право на ефективно средство за защита) от Европейската конвенция за правата на човека.

Турският журналист бе арестуван на границата между България и Румъния на 14 октомври 2016 г.. Веднага след това той обявява пред българските власти, че бяга от политическо преследване в собствената си държава. Събитията стават три месеца след опита за преврат през 2016 г. в Турция.

Пред съда в Страсбург жалбоподателят, който е работил за в. “Заман” и за агенция “Джихан", но чиято самоличност не се уточнява,  се оплаква, че българските власти са отказали да започнат производство за предоставяне на убежище и са го върнали в Турция, като по този начин са го изложили на реален риск от малтретиране. Съдът постановява сега, че въпреки този факт, българските власти не са разгледали молбата му за международна закрила.

На 15 октомври 2016 г., около 5.30 ч. сутринта, журналисът е бил окован с белезници и откаран с още шестима турски пътници до граничния пункт Капитан Андреево, където са предадени на турските власти.
Впоследствие турските власти са го откарали в ареста в затвора в Одрин (Турция). Той е осъден през 2017 г за членство в организация („FETÖ / PDY“ 2) на седем години и шест месеца лишаване от свобода. В момента той обжалва и производството продължава.

Πpeд cъдa в Страсбург e виcящo и дeлo пo жaлбa и нa тypcĸия гpaждaнини Aбдyллa Бююĸ , ĸoйтo също бе предаден на Турция cъc cъдeйcтвиeтo нa влacттa в Бългapия. Toвa cтaнa, cлeд ĸaтo пpeз 2016 г. българските власти oтĸaзaха дa мy дaдe пoлитичecĸo yбeжищe и c фopмaлния apгyмeнт, чe вaлиднocттa нa пacпopтa мy e изтeĸлa. Този случай, който се превърна и в симптоматичен, стана обект на резследване и на "Шпигел", които се позоваха на грами от турското посолство и обявиха, че в случая има участие и тогавашният премиер Бойко Борисов.

През 2016 г. тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова обясняваше, че България е предала на Турция издирвания бизнесмен Абдуллах Бююк, защото той е имал невалидни документи и е обявен за заплаха за националната сигурност. "Той не е уредил статута си в България шест месеца. Бююк е влязъл в България в началото на февруари с документи, които са обявени за невалидни няколко месеца преди това - изчезнали или откраднати. Следващите процедури в такъв случай са извеждане на лицето, защото пребивава незаконно", аргументира се тогава тя.

Българската държава е нарушила международни конвенции и правни принципи, като е помогнала на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара.

 

През септември м.г. Бююк бе пуснат под домашен арест след 40 месечен престой в затвора. Тогава той разказа, че изобщо не знае каква е причината за извеждането му и предаването му на Турция. Бизнесменът твърди, че след като е задържан от турските власти, е подложен на изтезания от полицаите и бит. Бююк отрича да членува в организацията на Фетуллах Гюлен, нито да я финансира и да има каквото и да е общо с нея, каквито всъщност да обвиненията срещу него в Турция. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата