Quantcast
За да угодят на Ердоган, Цацаров и Борисов нарушиха закона | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

За да угодят на Ердоган, Цацаров и Борисов нарушиха закона

"Шпигел" се позовава на секретна информация за съдействието на българската държава при предаване на обявени за гюленисти. Цацаров отговори, че не е участвал
Обновена
6 133
 БГНЕС

Българската държава е нарушила международни конвенции и правни принципи, като е помогнала на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара. Това пише "Шпигел" в свое разследване, което се позовава на секретни грами от турското посолство в София, преведено от "Дневник".

Става дума за бизнесмена Абдула Бююк, който беше издирван в южната ни съседка заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен. В дълбока тайна той бе предаден на турските власти през август 2016 г., след като у нас му беше отказано политическо убежище. "Веднага след опита за преврат в Турция премиерът Борисов и ръководителят на тайните служби се срещнаха с турския посланик в София. Според турски дипломатически доклад разговорът е бил за случая с Бююк. "Г-н Борисов разбира колко е сериозен въпросът... Правилното сега ще е да се организира лична среща на най-високо държавно ниво между правосъдните органи, за да започне нов съдебен процес", пише в документа. В друга грама от посолството турските дипломати обявяват, че българският премиер ще помогне да се намери "бързо уреждане на въпроса", разказва "Шпигел".

"Фактически скоро след това е имало среща между турския посланик и тогавашния български главен прокурор Сотир Цацаров. От съобщението излиза, че висшият магистрат е предал на турците деликатна информация за Бююк. Турската страна била подканена да изпрати ново искане за екстрадиране. "Главният прокурор Цацаров ще излезе през август в годишната си отпуска. Но преди това той лично ще се заеме със случая", пише в писмо на посолството за вътрешна кореспонденция", съобщава още "Шпигел".

Заключението на изданието е, че "тайните съобщения от турското посолство, които "Шпител" получи, сочат, че Борисов, Цацаров и тайните служби на България активно са участвали в депортирането на член на турската опозиция (...) и то след като български съдилища преди това категорично са отхвърлили искането за екстрадиране".

През 2016 г. тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова обясни, че България е предала на Турция издирвания бизнесмен Абдуллах Бююк, защото той е имал невалидни документи и е обявен за заплаха за националната сигурност. "Той не е уредил статута си в България шест месеца. Бююк е влязъл в България в началото на февруари с документи, които са обявени за невалидни няколко месеца преди това - изчезнали или откраднати. Следващите процедури в такъв случай са извеждане на лицето, защото пребивава незаконно", аргументира се тогава тя.

Отново чрез Интерпол е била получена молба от турската страна за екстрадиция с определяне на престъпления, за които Бююк е обвинен – тероризъм, пране на пари и др. Нашият съд всъщност взема решение, че ще откаже екстрадирането му на основание, че такива престъпления той не е извършил, защото турската страна не е предоставила доказателства за тях, обясни вътрешният министър. Бююк е подал молба за политическо убежище, но тя е била отхвърлена от комисията към президентството. Тогава е оглавявана от вицепрезидента Маргарита Попова. Веднага след това той е екстрадиран на основание на Закона за чужденците, тъй като Абдулах е просрочил срока за пребиваване у нас. Бъчварова уточни, че той е можел да обжалва това решение, но от Турция.

Цацаров: Не съм участвал в предаването на Бююк на Турция

След като публикацията на "Шпигел" бе препечатана от част от българските медии, бившият главен прокурор и настоящ шеф на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, излезе със специална позиция по случая. В нея се казва, че нито той като главен прокурор тогава, нито въобще прокуратурата са имали участие в процедурата по предаването на Бююк. Ето какво обяснява Цацаров:

"През март 2016 г. Софийският градски съд не допусна екстрадиция на турския гражданин Абдула Бююк, по молба, предявена от компетентните органи на Република Турция. Решението на СГС бе потвърдено от Апелативния съд – София. В това производство по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, искането на молещата държава се изпраща на Върховната касационна прокуратура, която задължително постановява задържане на лицето за срок до 72 часа и изпраща преписката на съответния окръжен прокурор. Следва искане за задържане под стража и разглеждане на делото от съда, на две инстанции, с участието на прокурор. Така се процедира с всяка молба за екстрадиция, включително и с тази, касаеща Бююк.

Впоследствие, след опита за преврат в Република Турция, по искане на посланика на тази страна у нас, е проведена моя среща с него в Съдебната палата. В хода на разговора съм поддържал категоричната позиция, че ново искане на турската страна за екстрадиция на Абдула Бююк със същите основания е недопустимо. Отклонено е предложението за посещение в София, във Върховната касационна прокуратура, на турски магистрати, с които случаят "Бююк" да бъде дискутиран.

Подобни срещи с чужди дипломати, акредитирани у нас, са провеждани и по повод на много други случаи, свързани със законовите правомощия на прокуратурата в областта на международната правна помощ.

През август 2016 г. Абдула Буюк бе предаден на турските власти в изпълнение на заповед, издадена като принудителна административна мярка от МВР на основание Закона за чужденците в Република България. По този повод министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви пред медии, че причината за предаването на Буюк е "липсата на валидни документи" и че той "е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи". Преди това, вицепрезидентът на Република България отхвърли молбата на турския гражданин за предоставяне на убежище у нас".

Според Цацаров предаването на Бююк на турските власти е извършено по реда на Закона за чужденците в Република България, а не чрез екстрадиране. "Статията в "Шпигел" е предшествана от публикация с идентично съдържание и документи в Клуб Z - "България и ловът на гюленистите", 15 – 16.07.2020 г., автор Димитър Ганев. Без да коментирам целите на тези публикации и начина на предаването им в посочените български медии, мога ясно да заявя, че не съм допуснал каквито и да е нарушения на закона. В този, а и в други подобни случаи, налагали официални контакти с чужди дипломати у нас, съм се придържал стриктно към законовите правомощия на главния прокурор и българските национални интереси", завършва бившият главен прокурор.

http://old.segabg.com/article.php?id=817722

 

 

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

КПКОНПИ удря на камък със запори в Гърция и Швейцария

27.02.2021

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

5488 9
Русия заедно с Турция не правят една България
Турция нае американски лобисти, за да я върнат в програмата F-35

21.02.2021

1435 13

Коментари

ловkия

Нека здравите сили преценят сами, макар че преценката им е предвидима: кое е по-добре за България - да пуснем да избяга на Запад един, само един противник на режима, обвиняем според законите на Турция, или заради уговорката м/у Баце и Ердоган хилядите диви афганци да си останат от турската страна на границата?

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

За хилядите диви афганистанци България е не Обетованата земя, а пустинята, която трябва да пребродят, преди да се доберат до нея.

Интервал

Ловки, става дума за нарушаване на някакви неща, дето сме подписали, свързани с права и подобни алабалистики. Щом си пазим качествено границите, не би трябвало да ни притесняват някакви диви афганци(въпреки, че сме агресори/окупатори в страната им)
Все пак Шкембе Войвода(или Варели Релсата) надзираваше изграждането на Оградата.
Друг въпрос е що чак сега свободните и независими западни медии започват полека да виждат простотиите на Бочко.

Кирил Данаилов

Подлият винаги ще си намери оправдание за недостойното дело.

 

За аВганците си имаме ограда, построена от Бачо Релсата.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Дреме им на диагностицираните бахури за закона. Законаа те го таковат с 200.

noooo1

БайХ и майка си ще предаде, само и само да си запази г.за.

Калпазанче

О С Т А В К А! С Ъ Д!  З А Т В О Р!

 

Васик

Борисов заобикаля международните закони, а какво остава за българските

Светозар

Проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ:

Борисов не знаеше, че България има конституция.“

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/profdvulchev-borisov-ne-znaeshe-che-bulgariya-ima-konstituciya

Минувача
снимка на Минувача

Убежище му е отказала комисията към президентството.

Колкото до Цацаров, ето кои ще плащат, за да се вика срещу него:

 

https://m.24chasa.bg/novini/article/9014488

ppipi7766

Тогава е оглавявана от вицепрезидента Маргарита Попова.

 

Каква комисия бе минуващ?

Заместник чехъла на чехъла - на тая даже един чембер не и дариха в знак на уважение.

riapa

Мазници гадни!

Оставка, съд, затвор!

Асол
снимка на Асол

И кое й е секретното на тази информация, като е достатъчно да се отвори форума на този вестник от времето, га ТОЙ товареше по багажниците душманите на Ердо. Сетихте се, м? Или поводът да ГО отвирите е далеч по-удобен от инфото за покрадювнето МУ в особено големи мащаби. Да не би случайно причината да е,, че ако се обърне внимание на паричните въпроси, ТОЙ би могъл да завлече и некои свои партньори от ЕНП?

ловkия

Ловки, става дума за нарушаване на някакви неща подписани. Щом си пазим качествено границите, не би трябвало да ни притесняват някакви диви афганци(въпреки, че сме агресори/окупатори в страната им)
Все пак Шкембе Войвода надзираваше изграждането на Оградата.

Някакви неща подписани има и в българските закони - невалидни документи и пр.

А границата с Турция се пази дотолкова, доколкото може да се прецени какво става на нашана граница с Турция и на тази м/у Турция и Гърция, в Бг влизат единици мигранти, а не десетките всяка седмица, които влизаха преди Ердо и Баце да се споразумеят.

Каракачанов ми е полкова симпатичен, колкото и на тебе, колко пази - не знам, фактите говорят, че мигрантския натиск към Бг е минимален за разлика от този срещу Гърция.

Интервал

Сигурен съм, че и Боце ни е еднакво симпатичен.

nebenebe

Ако затворим границата с Турция за 3-4 дни, ще блеснат много неща. Или поне само Свиленград. БХ е един пъзльо.

Sine_metu

Пон., 14/09/2020 - 11:05 (нов)

Асол

...би могъл да завлече и некои свои партньори от ЕНП?

 

„Партньорите“ от ЕНП са му последна грижа на кавала.

По-точно предпоследната, последни са протестите.

аман бе

На "кавала" - да. Но не и на партньорите му. Не се знае какво може да изплува от деветата му дупка, ако го разтърсят здраво. Мисля, че това има предвид Асол

ловkия

Сигурен съм, че и Боце ни е еднакво симпатичен.

Факт.

Rosen Nedyalkov

Борисов с доживотна присъда! Друго не ме устройва.

Асол
снимка на Асол

Партньорите“ от ЕНП са му последна грижа на кавала.

На НЕГО, да! Ама на тях вече ТОЙ им е голяма грижа и не се съмнявам, че ще станем свидетели на чудеса от врътки за да се отърват от ТВОРЕНИЕТО си. Даже цуци е успел да схване туй просто нещо. Къде е един асансьор по сравнение с Баценанка🎢

Антей

 

Какви закони са нарушили лицата, когато вицепрезидента Маргарита Попова (бивш висш прокурор и м-р на правосъдието) е достатъчно компетентна, за да вземе решение за турския гражданин.

 

А иначе за "Дер Шпигел" знаем.

 

Този февруари "разпореди" на Меркел веднага да напусне поста си, въпреки, че канцлера обяви преди 2 години, че се оттегля през 2021 г. когато приключва мандата й!

 

Пък имаме и супер новина от вчера. БТА:

 

"Консервативният Християндемократически съюз

 

ХДС на Ангела Меркел печели убедително местните избори в Северен Рейн-Вестфалия!

 

ХДС взимат - 36%

Социалдемократите - 23.5%

Зелените - 19%

 

Над 14 милиона немски граждани са имали право да гласуват за общински съвети и кметове.

 

Провинция Северен Рейн-Вестфалия е най-гъсто населената, тук се намира западното промишлено "сърце" на Федералната република Германия.

 

Министър-председателят на Северен Рейн-Весфалия Армин Лашет има амбиция да наследи Меркел начело на ХДС ...."

 

 

Толкова за ... огледалото!

 

⚓️

 

 

nobody2

международните договори  и споразумения са с приоритет пред националните закони. ма маргарита попова и румито бъчварова, баци и цацаров отде да ги знаят тези работи?

PlaNed
снимка на PlaNed

Търкул... и гонка по устав, както се казваше...

 

За диагнистицираните лоФки кралски бахури стихове на Радевски са повече от Библия 😋

аз знам, аз вярвам, че си права,

когато съгрешиш дори! 

old war horse
снимка на old war horse

на тях трябва да им се напомни,

че законите и правилата на ес са

с приоритет и задължителни за

страните членки, като те са длъжни

да синхронизират законодателството си

с това на любимия на сичкото партнер ес!

ИвКо

БайХ и майка си ще предаде, само и само да си запази г.за.

 По скоро предава интересите на България в опит да запази поста си.

Памфуций
снимка на Памфуций

Нека здравите сили преценят сами, макар че преценката им е предвидима: кое е по-добре за България - да пуснем да избяга на Запад един, само един противник на режима, обвиняем според законите на Турция, или заради уговорката м/у Баце и Ердоган хилядите диви афганци да си останат от турската страна на границата?

 

 

http://old.segabg.com/replies.php?id=280378

чевермехайвер

 се позовава на секретни грами от турското посолство в София

 

Огледалата са разбили дипл.код на Турция😂 или БГ разбивач  Д.Ганев 👀

Wie Bulgariens Premier Borissow zu Erdoğans Handlanger wurde

Von Dimitar Ganev und Maximilian Popp

11.09.2020, 18.00 Uhr

nebenebe

Мизерия голяма! Как си личи слугата.

Влез или се регистрирай за да коментираш