Quantcast
Арабаджиеви съдят България в Страсбург с цитати от Гешев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Арабаджиеви съдят България в Страсбург с цитати от Гешев

Погазена презумпция за невинност и нечовешко третиране са сред нарушенията на властите, за които семейството сезира ЕСПЧ
9 174
 Нова тв

Нечовешко и унизително третиране, погазена презумпция за невинност и задържане извън разумните срокове. За тези нарушения на Конвенцията за правата на човека Ветко и Маринела Арабаджиеви са сезирали съда в Страсбург срещу България. Жалбата им е подадена преди около седмица, каза пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев, който движи казуса в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Арабаджиеви бяха задържани миналата година в Барселона и прекараха в ареста повече от година. Обвинителният акт срещу тях за престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления и пране на пари, е в спецсъда от декември м. г., но не може да стартира, тъй като няколко пъти съдията докладчик го прекратява. Наскоро апелативният спецсъд отмени поредното прекратяване, отказа да пусне Арабаджиев от ареста, но постанови съпругата му да остане под домашен арест с електронна гривна за наблюдение.

Според жалбата до Страсбург, с която "Сега" се запозна, разумният срок на задържане е нарушен, тъй като двамата са били в ареста почти година и седем месеца, без да са налице "релевантни и достатъчни основания" за това. Мотивите на съда за задържането им след февруари 2020 г. са формални и фрагментарни и засягат основно тежестта на повдигнатите обвинения, както и финансовите възможности на жалбоподателите, които се интерпретират като опасност от укриване и от извършване на престъпление.

Пред Страсбург се атакува и бавното произнасяне на апелативния спецсъд по ареста им.

19-месечното лишаване от свобода, съчетано с влошеното им здравословно състояние и с опасността от заразяване с COVID-19, преминава "границата на суровост" на третирането, пише още в жалбата.

Според нея е нарушена и презумпцията, че всеки е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда. За това България е осъждана неведнъж. В жалбата са цитирани пасажи от мотивите на спецсъдилищата, произнасяли се по ареста на Арабаджиеви, които не поставят под съмнение вината им.

Изброени са и изказвания на главния прокурор Иван Гешев от времето му на шеф на спецпрокуратурата.

"В хода на претърсванията бяха намерени огромни суми пари, говорим за над 10 млн. лева кеш. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България", казва Гешев на 1 септември 2018 г., непосредствено след показните претърсвания и изземвания от жилищата и офисите на семейството.

"Колегите са работили почти 24 часа. Наложи се спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини. Сумите са потресаващи. Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума", казва още настоящият главен прокурор.

В жалбата е посочено и визирането на Арабаджиеви на скорошните отговори на прокуратурата да Комисията на Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, в които се твърди, че имуществото им е придобито по престъпен начин и за които отдавна битува мнението, че са недосегаеми за правосъдието.

 

Махленско критикуване и каруцарско хокане

Адвокат Екимджиев коментира и акта на председателя на апелативния спецсъд Георги Ушев, с който той отменя решението на Христина Михайлова да прекрати делото срещу Арабаджиеви. Ушев е особено остър към колегата си от долната инстанция.

"Трагикомично звучи призивът в края на определението (на Михайлова, бел. ред): "Пазете правото! Включително и от закона!". Четейки акта на Специализирания наказателен съд, въззивният състав остава с убеждението, че правото наистина следва да бъде опазено, но не от закона, а от съдии, които не познават правото, а го упражняват като занаят", написа Ушев.

Според Екимджиев актът на Ушев е безпрецедентен и като тон, и като съдържание на непремерена критика. Той допълни, че за близо 30-годишната си практика не е виждал дори адвокатска пледоария, която да е по-язвителна, по-агресивна и нападателна към съдия. "Мината е границата на професионалната етика", смята адвокатът.

По думите му с такова "махленско критикуване" и "каруцарско хокане" е нарушен и принципът на неутралитет и безпристрастност на съда, защото Ушев демонстрира негативно отношение към тезата на защитата на Арабаджиеви и категорична подкрепа на твърденията на прокуратурата.

"Съдия Ушев очевидно цели да повлияе и да промени вътрешното убеждение на съдия Михайлова по ключов за делото въпрос. Това е драматично нарушение на принципите за независимост на магистратите. То може да предизвика т. нар. смразяващ ефект у първоинстанционния съдия, който освен че е инстанционно зависим от висшестоящия съд, е и дисциплинарно уязвим от председателя на апелативния съд, който би могъл да инициира дисциплинарно производство срещу него.

През седмицата Съюзът на съдиите поиска от Висшия съдебен съвет да даде отговор за допустимия етичен и професионален стандарт, приложим по отношение на използваните езикови средства и форми в съдебните актове и изразеното в тях отношение както към съдиите от контролираните инстанции, така и към останалите страни в процеса.

Още

Гешев се намеси в знаково разследване срещу близък на Борисов
Демерджиев: Има много данни срещу Бойко Борисов

13.08.2022

16670
Гешев повиши без конкурс бившите шефове на спецпрокуратурата

13.08.2022

7374