Quantcast
Започват делата срещу Арабаджиеви и Митьо Очите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Започват делата срещу Арабаджиеви и Митьо Очите

1 438
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Специализираната прокуратура внесе днес в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу Вълчо (Ветко) и Маринела Арабаджиеви и останалите петима обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и изпиране на пари. Те ще отговарят за деяния, извършени от тях в различна форма на съучастие от началото на 2013 г. до 2018 г, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Според прокуратурата придобитите чрез данъчните измами средства били изпирани с поредица от транзакции, които е трябвало да скрият произхода им. За изпирането на пари обвинение е повдигнато на сина на Арабаджиеви – Вълчо, който не е обвинен като член на групата.

Арабаджиеви бяха задържани в Барселона през март 2019 г. с европейска заповед за арест. Два месеца по-късно те бяха екстрадирани в България и им бяха предявени обвиненията. Комисията за противодействие на корупцията наложи запор на имущество на Арабаджиеви за над 310 милиона лева, след получено уведомление от Специализираната прокуратура за привличането им към наказателна отговорност.

Днес от прокуратурата се похвалиха още, че съдебното дело срещу Димитър Желязков и 12-те участници в ръководената от него организирана престъпна група за разпространение на наркотици, изнудвания и палежи тръгва по същество на 20 януари 2020 г. Това реши Специализираният наказателен съд след 8-часово разпоредително заседание.

Съдебният състав отхвърли искането на защитниците за връщане на делото на Специализираната прокуратура, след като прие, че обвинителният акт изцяло отговаря на изискванията на закона и в него не са налице процесуални нарушения, които биха нарушили правото на защита на подсъдимите. Съдът отхвърли като неоснователни останалите искания на защитата и потвърди определените мерки за неотклонение на всички подсъдими. Димитър Желязков остава задържан под стража.

Още

МВР огласи 116 знакови казуса, смачкани от прокуратурата

04.04.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

6075
Първи секретар от руското посолство в София беше изгонен за шпионаж

01.04.2022

Обновена

3221
МВР внесе постановленията за задържане на Борисов, Горанов и Арнаудова

21.03.2022

Обновена

8359