Quantcast

Медия без
политическа реклама

Александър Николов: Обвиненията на прокуратурата за газа са глупости

09 Февр. 2023
Скрийншот видео Нова тв

"Това, което се казва - не мога да ги дефинирам в правна форма, но в човешка форма са глупости”. Това каза в интервю за Нова тв бившият министър на енергетиката в кабинета „Петков” Александър Николов. С тези думи той коментира повдигнатите му от прокуратурата обвинения за умишлена безстопанственост, свързана с доставки на газ.

Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници – Данаил Николов, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ в кабинета „Петков“ Людмил Йоцов, са обвинени в длъжностни престъпления, които според прокуратурата са довели до причиняване на вреди

Обвинени бяха и един от неговите заместници, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов. Причината - нанесени вреди на държавния газов доставчик в размер над 88 млн. лв. Тримата са с мярка за неотклонение - "подписка".

Николов е категоричен, че в началото на войната българският потребител е плащал най-евтин газ, „въпреки че консумацията в България зависеше над 90% от „Газпромекспорт” и това беше целенасочено направено от предходни правителства”.

„Ако можеше да е по-евтино количеството, което е закупувано тогава, как така България в цяла Европа плащаше най-евтиния природен газ”, попита Николов.

По думите на Николов обвинението срещу него е било повдигнато, без да са изготвени всички материали по делото. „Ясно е защо става – влиза се в предизборна кампания”, смята той. Бившият енергиен министър обяви, че предпочита да има проблеми с прокуратурата, но да знае, че в миналото си е свършил работата и не е ощетил държавата.

"В министерството на енергетиката нямаше заключена врата, опитайте се сега да си направите среща там", каза още Александър Николов. "Министерството на енергетиката и енергетиката като цяло е на всички българи, системата трябва да е по-прозрачна, за да живеем нормално", каза още бившият енергиен министър.

Той уточни, че няма да спре да задава въпроси защо се правят някои неща. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?