Медия без
политическа реклама

Александър Николов: Обвиненията на прокуратурата за газа са глупости

09 Февр. 2023
Скрийншот видео Нова тв

"Това, което се казва - не мога да ги дефинирам в правна форма, но в човешка форма са глупости”. Това каза в интервю за Нова тв бившият министър на енергетиката в кабинета „Петков” Александър Николов. С тези думи той коментира повдигнатите му от прокуратурата обвинения за умишлена безстопанственост, свързана с доставки на газ.

Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници – Данаил Николов, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ в кабинета „Петков“ Людмил Йоцов, са обвинени в длъжностни престъпления, които според прокуратурата са довели до причиняване на вреди на

Обвинени бяха и един от неговите заместници, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов. Причината - нанесени вреди на държавния газов доставчик в размер над 88 млн. лв. Тримата са с мярка за неотклонение - "подписка".

Николов е категоричен, че в началото на войната българският потребител е плащал най-евтин газ, „въпреки че консумацията в България зависеше над 90% от „Газпромекспорт” и това беше целенасочено направено от предходни правителства”.

„Ако можеше да е по-евтино количеството, което е закупувано тогава, как така България в цяла Европа плащаше най-евтиния природен газ”, попита Николов.

По думите на Николов обвинението срещу него е било повдигнато, без да са изготвени всички материали по делото. „Ясно е защо става – влиза се в предизборна кампания”, смята той. Бившият енергиен министър обяви, че предпочита да има проблеми с прокуратурата, но да знае, че в миналото си е свършил работата и не е ощетил държавата.

"В министерството на енергетиката нямаше заключена врата, опитайте се сега да си направите среща там", каза още Александър Николов. "Министерството на енергетиката и енергетиката като цяло е на всички българи, системата трябва да е по-прозрачна, за да живеем нормално", каза още бившият енергиен министър.

Той уточни, че няма да спре да задава въпроси защо се правят някои неща. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата