Медия без
политическа реклама

Прокуратурата обвини заради "Газпром" бивш министър и ексшеф на "Булгаргаз"

Обвинението е следствие на отказа ми да се огъна под руския шантаж, обяви Александър Николов

08 Февр. 2023Обновена
НСлС за разследването на газовите доставки: Нанесена е щета за над 88 млн. лв. на "Булгаргаз"

Националната следствена служба разследва бивш министър на енергетиката, негов заместник и бивш директор на "Булгаргаз" за длъжностни престъпления, в резултат на които е нанесена щета на "Булгаргаз" за 88 млн. лв в периода непосредствено след спирането на газовите доставки от Русия към България - края на април 2022 - май 2022. Това съобщи Бисерка Стоянова - следовател в НСлС и говорител на службата. 👉 https://bntnews.bg/news/nsls-za-razsledvaneto-na-gazovite-dostavki-nanesena-e-shteta-za-nad-88-mln-lv-na-bulgargaz-1222863news.html

Posted by "По света и у нас" - новините на БНТ on Wednesday, February 8, 2023

Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници – Данаил Николов, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ в кабинета „Петков“ Людмил Йоцов, са обвинени в длъжностни престъпления, които според прокуратурата са довели до причиняване на вреди на държавния газов доставчик. Тримата бяха привикани тази сутрин в Националната следствена служба (НСлС).

Александър Николов и Людмил Йоцов са обвинени за умишлена безстопанственост, a Данаил Николов - за престъпление по служба. И тримата са с мярка за неотклонение "подписка".

Информацията, че “Булгаргаз” е продало 60 хил. мегаватчаса природен газ на Румъния чрез посредник, не отговаря на истината, заяви на извънредна пресконференция енергийният министър Александър Николов.

В отговор на въпрос дали знае за какво е повикан, Николов заяви преди влизането си в националното следствие: "Това е добър въпрос!". На излизане от следствието той каза, че му е повдигнато обвинение, но не коментира какво. Подчерта, че това е следствие от отказа му да се огъне под натиска на "Газпром".

"Каквото и да има като производство, няма никакъв проблем. Нямам вина. В рамките от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е спазен изцяло общественият интерес", заяви Николов и добави: "Свежда се до това, че България не се съобрази с изнудванията от "Газпром" и Русия, и затова. За повдигнати обвинения и за юридическата част, няма смисъл да се говори. Въпросът е какви са изводите от това, което се прави към момента".

Бившият енергиен министър Александър Николов е обвинен, че не е било прието предложението на "Газпром" да се плаща за доставки на газ в рубли, каза адвокатът му Ина Лулчева. Тя беше с Николов в Националното следствие.

Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за 7 карго кораба с втечнен газ доставка на LNG.

Обвиненията срещу тримата са свързани със закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“. Разработката, по която са обвинени тримата, е стартирала още през лятото на миналата година от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). На 26 април "Газпром" спря да подава газ на България в нарушение на договора с "Булгаргаз".

Бих се въздържала от конкретиката на имената на обвиняемите, заяви след повдигането на обвинения говорителката на НСлС Бисерка Стоянова, цитирана от БГНЕС. Досъдебното производство е образувано по сигнал на ДАНС след преценка на прокурор от СГП за достатъчно данни, каза още тя и добави: "Възложено ни беше в началото на месец септември 2022 г. Разследването се провеждаше по няколко линии - основно те бяха насочени във връзка с формиране на официална позиция на "Булгаргаз" като публично предприятие във връзка с предложената нова схема за плащане от "Газпром" за дългосрочния договор, който имаме сключен и изтече миналата година".

Събраните доказателства са в доста голям обем и са анализирани на достатъчно ниво, за да се направи извод за виновността на дадени лица, твърди Стоянова. По думите й имало две обвинения за умишлена безстопанственост, които са на бившия директор на "Булгаргаз", както и на бившия министър на енергетиката за неупражнен достатъчен контрол върху дейността на бившия изпълнителен директор на "Булгаргаз". "Зам.-министър на енергетиката има обвинение за престъпление по служба", заяви тя. Стоянова посочи, че като общ резултат щетата за "Булгаргаз" е в размер от 88 млн. лв. "С оглед на хода на разследването ще се въздържа от коментар", посочи тя и добави, че скоро щели да дадат и по-подробна информация за случая.

"Според събраните до момента доказателства щетата от престъпленията възлиза на над 88 000 000 (осемдесет и осем милиона) лв. и е настъпила за „Булгаргаз“ ЕАД", съобщи след това официално и Софийска градска прокуратура. 

"Съгласно повдигнатото обвинение в резултат на умишлената безстопанственост и престъплението по служба е било застрашено изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ ЕАД в съответствие с лицензията за обществена доставка на природен газ за територията на Република България за срок от 35 години, издадена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като единствен за територията на страната ни Обществен доставчик на природен газ и така е било поставено в риск изпълнението на задълженията на лицензианта да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ", твърди държавното обвинение. 

Събирането и проверката на доказателства по случая продължава в съответствие с изискванията на закона за провеждане на пълно, обективно и всестранно разследване, добавят от прокуратурата без да посочват какви са събраните досега доказателства.

Александър Николов коментира във "Фейсбук" обвинението: 

 

По-късно се включи и лидерът на ИТН Слави Трифонов. Николов беше в правителството "Петков" от квотата на ИТН, но остана в него и след като партията на шоумена напусна коалицията. "Като министър на енергетиката на България Александър Николов безусловно е правил това - защитавал е българския национален интерес. Александър Николов е професионалист и прекрасно знае и как да си върши работата, и как да защитава интересите на България. И точно затова той ще бъде оправдан", написа Трифонов във Фейсбук.

 

В защита на Николов се включи и бившият премиер Кирил Петков. "Днес българската прокуратура повдигна обвинение, че български министър е следвал задължителните указания на Европейската комисия. Обвинението е по сигнал на ГЕРБ, които вместо да защитават българските интереси, защитават тези на Путин и поставят под риск българския иск срещу Газпром", пише Петков във Фейсбук. А повдигнатото обвинение окачестви като предизборна ПР акция.

 

Ключови думи:

"Булгаргаз", Газпром

Още по темата