Медия без
политическа реклама

Енергийният министър: Срещу нас се води координирана атака

Новото ръководство на "Булгаргаз" заварило ликвидна дупка от 200 млн. лв

06 Февр. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Информацията, че “Булгаргаз” е продало 60 хил. мегаватчаса природен газ на Румъния чрез посредник, не отговаря на истината, заяви на извънредна пресконференция енергийният министър Александър Николов. Той е на мнение, че срещу енергийната политика на правителството се води координирана атака.

“Информацията” за сделката на "Булгаргаз" бе съобщена от бившите министри на вътрешните работи и енергетиката - Румен Петков и Румен Овчаров. Изявленията им бяха цитирани от ГЕРБ, а експремиерът Бойко Борисов даже заяви, че от сделката са спечелени милиарди. Според тях времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди. “Приличат на ученици, които преписват грешно”, заяви енергийният министър Александър Николов. Действията им са координирани, добави министърът. 

Сделка е имало, но тя е била за 37 400 мегаватчаса на средна цена около 150 лв., т.е. за малко над 5.5 млн. лв. Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството предвид завареното положение от новия Съвет на директорите на “Булгаргаз“, посочиха от дружеството. Количествата са от 14.8% излишък, с който е разполагал към момента "Булгаргаз". Министърът бе категоричен, че "Булгаргаз" има задължението да управлява излишъците си, когато такива се появят. 

„От целия обем на реализираните сделки - това да се спекулира, че количествата идват от „Чирен” е смешно. От хранилищата, количествата, които са реализирани, са 2,8% от дневната консумация на България”, заяви Николов.

Новият мениджмънт влезе в управление в петък. Той е заварил ликвидна дупка от 200 млн. лв., заяви министърът. 650 млн. лева пък са преките задължения на компания по дългосрочни договори. Министърът отбеляза, че към момента няма опасност да останем на студено и да очакваме катастрофични сценарии. "Имам доверие в избора на новото ръководство на "Булгаргаз", коментира още Николов.

ЗАЩИТА 

Бившият директор на "Булгаргаз" Николай Павлов е категоричен, че държавната фирма е в отлично финансово състояние. "Няма 1 лев просрочено задължение. През миналата година сме осигурили финансов буфер под формата на банково финансиране, който е необезпечено с лихва от 0,6%. Коя компания може да получи такова финансиране? Това значи доверие", заяви Павлов пред БНР.

По негови думи е недопустимо да се отправят обвинения към "Булгаргаз", която е "крепител на цялата енергетика". "В продължение на месеци на обществото се внушават лъжи. Проверка на Българския енергиен холдинг установи, че няма нарушения", каза Павлов. Той определи като манипулация твърденията, че новото ръководство е довело до намаляване на цената на газа с 15%, защото България е зависима от външни фактори и от пазара, поради което не може да взема такива решения. "Булгаргаз" не е фабрика "Насекомо", коментира Павлов.

Според него офанзивата срещу "Булгаргаз" цели компанията да бъде изтласкана от пазара. Това пък щяло да доведе до поскъпване на синьото гориво за бизнеса с 30-40%.

Николай Павлов е призован в понеделник на разпит в прокуратурата в качеството му на свидетел. "Нямам представа за какво ме викат на разпит. Категоричо мога да кажа, че "Булгаргаз" не е правила грешни решения", заяви той.

Последвайте ни и в google news бутон