Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кабинетът "Петков" завеща на служебния кабинет 7 кораба с втечнен газ

Посланичката на Русия Митрофанова предложи газ от "Газпром", но според руските условия

28 Юли 2022Обновена
БГНЕС

Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за 7 карго кораба с втечнен газ доставка на LNG. Това съобщи премиерът в оставка Кирил Петков на последното заседание на правителството „Петков“, което премиерът започна с благодарности към министрите за съвместната работа.

Петков посочи, че в последните дни на правителството ще се опита да свърши 7 важни неща, като договорът за втечнен газ е едно от тях.

"Условието е следващия месец служебното правителство и служебното Министерство на енергетиката да осигурят инфраструктура с Гърция и Турция. Този договор, който днес ще се предложи, е важна стъпка на екипа, съвместно с Европейската комисия, за осигуряване на газ за следващите 6 месеца. Така улесняваме следващото правителство да довърши започнатото", добави Петков.

След заседанието на правителството премиерът и министърът на енергетиката Александър Николово дадоха повече подробности около сделката.

7 ТАНКЕРА ОТ ОКТОМВРИ

Седемте карго товара втечнен газ са договорени с американска компания като офертата е получена в резултат на комуникацията директно с Европейската комисия на база общи доставки.  Очаква се втечнения газ да бъде доставен в периода от 1 октомври 2022 г. до края на април 2023 г. Цената ще е с поне 20 долара по-ниска от тази на международните пазари. Коя е американската компания не бе уточнено, но стана ясно, че още днес "Булгаргаз" ще подпише договора.

"Правителството оставя възможност на служебното правителство отворена оферта за 7 каргокораба за втечнен газ от САЩ, които ще осигурят енергийната сигурност на България. Договорът за втечнения газ ще бъде подписан днес и може да бъде потвърден на 19 август. Тогава трябва да управлява вече служебното правителство на Румен Радев. Така, ако намери по-добра оферта за газ, може да няма разход за държавата. Реално се дава една безплатна възможност, която ако служебното правителство реши да я потвърди, ще даде сигурност на енергийните доставки", заяви премиерът в оставка.

"Когато чуете критика по отношение на енергийна стабилност, енергийно състояние на България, то това правителство предоставя възможност на служебното правителство да купи газ на около 30 долара под цената на европейския пазар", подчерта Петков.

Първият танкер с карго товарите, всеки от които е за 1.5 млн. МВтч, или общо 10.5 млн МВтч (около 995 млн. куб. м), ще пристигне през октомври, като е осигурен капацитет за разтоварването му на гръцкия терминал на остров Ревитуса, посочи енергийният министър Александър Николов. 

Служебният кабинет обаче ще трябва да потвърди сделката и да осигури слотове за разтоварване в Гърция или в Турция. Реално сделката е на две части. Подсигуряват се три карга от октомври до края на декември при едни условия, а следващите четири ще са при нови търговски условия, които тепърва ще стават ясни, обясни Николов.

МИТРОФАНОВА ПРЕДЛАГА РУСКИ ГАЗ

Доставките на газ за България могат да бъдат възобновени веднага, ако българската страна започне да плаща за тях по схемата, изисквана от "Газпром". Това заяви в ефира на телевизия "Россия 24" посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, цитирана от ТАСС. "Много експерти, разбира се, призовават за прагматизъм и връщане към договора с "Газпром", което е в сила до края на годината. Именно затова, във всеки даден момент, когато българската страна реши да започне да плаща по схемата, изисквана от "Газпром", доставките ще бъдат възобновени", заяви посланичката.

 

КОМПЕНСАЦИИ

Като втора важна задача отиващото си правителство посочи новата компенсация за цената на тока за бизнеса от 1 юли до 30 септември, която бе одобрена днес на заседанието му. Запазва се таванът от 250 лв., така че бизнесът да има предвидимост в следващите месеци. "Реално ще помогнем на над 600  хил. фирми", каза Петков.

На днешното си заседание кабинетът одобри трансфера от 150 млн. лв. от бюджета за остъпката от 25 ст. от цената на горивата при зареждане на бензиностанция. "Едновременно с това ще започне съвместна работа между НАП и Агенция "Митници" за ограничаване от 5 декември на износа на нефтени продукти с руски произход, както предвижда дерогацията на ЕК. Така ще дадем възможност за по-голямо предлагане на горива на българския пазар и това ще подтисне цената на горивата", обясни Кирил Петков.

МС реши МРРБ да финансира 302 проекта на 196 общини. Отделно се отпускат 50 млн. лв. за ремонти на 175 детски градини и училища. Вицепремиерът и министър на околната среда ще докладва днес пред кабинета какво са показали проверките на ТЕЦ Брикел и какви санкции ще бъдат наложени на собственика.

Като част от антикорупционната програма на МС днес Министерството на правосъдието представи законови промени за защита на лицата, които подават сигнали за закононарушения.

Очаквайте подробности

Още по темата